Nejdůvěryhodnější značky roku 2016 - Češi zůstávají věrní tradici

Nejdůvěryhodnější značky roku 2016 - Češi zůstávají věrní tradici

11.11.2016 Tisková zpráva

Templářské sklepy Čejkovice, vinařské družstvo, byly oceněny v rámci ankety o nejdůvěryhodnější značky českých spotřebitelů na slavnostním galavečeru, který se uskutečnil ve čtvrtek 10. 11. 2016 v prostorách Pražské křižovatky – kostele sv. Anny. Moderátorem vyhlášení byla moderátorka Jolana Voldánová. Tato anketa zaměřená na spotřebitelskou důvěru patří k nejrozsáhlejší nezávislé akci svého druhu u nás.

Tento punc solidnosti získaly např. společnosti Baťa, Škoda či Samsung. Do rodiny nejdůvěryhodnějších patří i Templářské sklepy Čejkovice, které mohou celý příští rok používat logo Nejdůvěryhodnější značka 2016 za vítězství v kategorii Víno.

 

4000 spotřebitelů hodnotilo bezmála 600 značek

Do rozsáhlé ankety Nejdůvěryhodnější značkavedené agenturou STEM/MARK se zapojilo 4000 respondentů. Reprezentativní vzorek českých spotřebitelů hodnotil téměř 600 značek v 60 kategoriích. V anketě bylo letos zastoupeno více kategorií zaměřených na obchodníky, celkem dvanáct. Díky plánovanému rozšíření tak měli spotřebitelé tento rok možnost hodnotit své favority i v kategoriích, jako jsou například banky, pojišťovny, automobily či cestovní kanceláře. Jednotlivé značky byly do hodnocení zařazeny na základě prodejů ve svých kategoriích.

Ing. Pavel Pastorek, generální ředitel Templářských sklepů Čejkovice, který toto prestižní ocenění za vinařské družstvo přebíral, uvedl: „Prvenství v kategorii Nejdůvěryhodnější značka nás velmi těší o to víc, že hodnotitelé volí na základě vlastních zkušeností s danými produkty. Spotřebitelská důvěra je jednou z nejdůležitějších hodnot každé značky“.

Pro Templářské sklepy Čejkovice to není první ocenění za značku, kterou vlastní. Templáři získali první místo za své logo v kategorii logo firmy v rámci soutěže Logo VD & Značka pořádané na konci roku 2015 Svazem českých a moravských výrobních družstev. V této soutěži vybojovali také druhé místo v kategorii značka výrobku se svou řadou Sang Real Sekt.

 

Tradičním a českým značkám Češi stále důvěřují

I letos se potvrdilo, že Češi dávají při výběru rychloobrátkového zboží přednost českým značkám s mnohaletou tradicí. Tuzemské značky byly celkově zvoleny coby nejdůvěryhodnější ve více než polovině kategorií.

Z FMCG můžeme jako příklad uvést Templářské sklepy Čejkovice, dále dnes už klasickou značku Kofola, která si stále udržuje své přední postavení před nápojovými giganty, jakými jsou Coca-Cola či Pepsi. Světové lídry v oblasti alkoholu porazila letos v této kategorii stálice české scény – tradiční značka Božkov. Tuzemským značkám dal spotřebitel přednost i při výběru mléčných dezertů a jogurtů, kde na plné čáře zvítězily Pribináček a Mlékárna Kunín.

U čisticích prostředků potvrdili spotřebitelé opět nejvyšší důvěru v tradiční značku Savo, zatímco v ostatních drogistických a kosmetických kategoriích stále vedou spíše zahraniční značky jako Nivea, Ariel, Colgate nebo Vichy.

V oblasti obuvi a automobilů zabodovaly české značky Baťa a Škoda, úspěch slaví i Samsung, který porazil konkurenci jak v kategorii mobilních telefonů a tabletů, tak i mezi televizemi. Svou pozici obhájily rovněž Alza.cz, která letos vyhrála hned ve dvou kategoriích – v kategorii širokosortimentních e-shopů a prodejců elektra, a Dr. Max mezi lékárnami. Své vítězství obhájily také Lidl Česká republika jako Nejdůvěryhodnější maloobchodní řetězec, dm drogerie markt mezi drogeriemi, OBI Česká republika v kategorii hobbymarketů a značka Shell Czech Republic, která byla zvolena Nejdůvěryhodnější sítí čerpacích stanic. České značky spotřebitelé podpořili i v kategoriích dodavatelů energií, cestovních kanceláří a financí, kde zvítězili společnosti ČEZ, Čedok nebo Česká spořitelna.

SEZNAM NEJDŮVĚRYHODNĚJŠÍCH ZNAČEK PRODUKTŮ A SLUŽEB (abecedně řazený)

KATEGORIE ZNAČKA DODAVATEL
Alkohol BOŽKOV Stock Plzeň-Božkov
Balené vody MATTONI Karlovarské minerální vody
Banky ČESKÁ SPOŘITELNA Česká spořitelna
Cestovní kancelář ČEDOK Čedok
Cukrovinky a bonbony JOJO Nestlé Česko
Čaje PICKWICK Jacobs Douwe Egberts CZ
Čisticí prostředky SAVO Unilever ČR
Čokoládové cukrovinky ORION Nestlé Česko
Dámská hygiena ALWAYS Procter & Gamble Czech Republic
Dekorativní kosmetika AVON Avon Cosmetics
Dermokosmetika VICHY L'Oréal Česká republika
Dětská výživa SUNAR Hero Czech
Dodavatelé energie ČEZ ČEZ
Doplňky stravy na imunitu  CENTRUM Pfizer Česká republika
Džusy a ovocné nápoje RELAX MaspexX Czech
Energetické nápoje RED BULL Red Bull Česká republika
Hračky LEGO Lego Trading
Jogurty MLÉKÁRNA KUNÍN Lactalis CZ
Kancelářská technika HP HP Inc Czech Republic
Káva NESCAFÉ Nestlé Česko
Koření VITANA Vitana
Koupelová a tělová kosmetika NIVEA Beiersdorf
Malé spotřebiče ETA ETA
Maso a uzeniny KOSTELECKÉ UZENINY Kostelecké uzeniny
Mléčné dezerty a pudinky PRIBINÁČEK Savencia Fromage & Dairy Czech Republic
Mobilní telefony a tablety SAMSUNG Samsung Electronics Czech and Slovak
Osobní automobily ŠKODA Škoda Auto
Pet food PEDIGREE Mars Czech
Pivo PILSNER URQUELL Plzeňský Prazdroj
Pneumatiky BARUM Continental Barum
Počítače LENOVO Lenovo Technology
Pojišťovny ČESKÁ POJIŠŤOVNA Česká pojišťovna
Prací prostředky ARIEL Procter & Gamble Czech Republic
Přípravky na klouby a kosti GS CONDRO Green - Swan Pharmaceuticals CR
Přípravky na mytí nádobí JAR Procter & Gamble Czech Republic
Sirupy JUPÍ Kofola ČeskoSlovensko
Slané pochutiny BOHEMIA Intersnack
Sušenky a oplatky ZLATÉ Mondelez Czech Republic
Sycené nealko nápoje KOFOLA Kofola ČeskoSlovensko
Sýry KRÁL SÝRŮ Savencia Fromage & Dairy Czech Republic
Tabákové výrobky CAMEL JT International
Telekomunikační služby T-MOBILE T-Mobile Czech Republic
TV, audio, video SAMSUNG Samsung Electronics Czech and Slovak
Ústní hygiena COLGATE Colgate - Palmolive Česká republika
Velké spotřebiče WHIRLPOOL Whirlpool CR
Víno TEMPLÁŘSKÉ SKLEPY ČEJKOVICE Templářské sklepy Čejkovice
Vlasová kosmetika HEAD & SHOULDERS Procter & Gamble Czech Republic
Zahradní technika MOUNTFIELD Mountfield

Mohlo by vás zajímat

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

FARMÁŘSKÉ TRHY JSOU V PLNÉM PROUDU! SVS ZAHAJUJE ČETNÉ KONTROLY

04.04.2024 | S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinární správa (SVS) proto směřuje své kontroly i do této oblasti. Farmářské trhy jsou zajisté přínosem pro spotřebitele i malovýrobce. Na druhou stranu však přinášejí také zvýšená rizika z hlediska hygieny potravin. I proto jsou každoročně pod důsledným dohledem úředních veterinárních lékařů. V loňském roce provedla SVS na trzích 397 kontrol (v roce 2022 jich bylo 401). Podíl kontrol se závadou meziročně klesl o tři procenta na 16 procent.

MRAZY NAPÁCHALY ŠKODY NA VINICÍCH, JDE O MILIONY

22.04.2024 | Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v Česku půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl to prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Vinohrady v Čechách ničil noční mráz o víkendu, část úrody poškodil už v noci na pátek. Vinaři na jihu Moravy proto od minulého týdne pozorně sledují několik předpovědních modelů i vlastní meteostanice, doplnil Chlad.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.