Nebezpečné okurky a kysané zelí z Polska

Nebezpečné okurky a kysané zelí z Polska

16.04.2012 Mgr. Jana Uhlířová

Státní zemědělská a potravinářská inspekce nařídila společnosti MAKRO Cash & Carry ČR s.r.o. stažení potraviny Kvašené okurky v slano-kyselém nálevu 650 g, označené datem použitelnosti do 28. 5. 2012, země původu Polsko, výrobce: Przedsiebiorstwo Produkcyjno – Handlowe „JARYS“ Jan Micyk, Chodóv 27, 32-250 Charsznica, Polsko. Výrobek nevyhověl ve znaku obsah kyseliny mravenčí, který byl v odebraném vzorku zjištěn v množství 710mg/kg.

Inspekce dále stejnému obchodníkovi nařídila stažení potraviny Kysané zelí ve slaném nálevu 1 kg, označené dobou použitelnosti do 30. 04. 2012, země původu Polsko, výrobce Przedsiebiorstwo Produkcyjno – Handlowe „JARYS“ Jan Micyk, Chodóv 27, 32-250 Charsznica, Polsko. Výrobek nevyhověl ve znaku obsah kyseliny mravenčí, který byl v odebraném vzorku zjištěn v množství 1780 mg/kg.

Tím, že uvedené potraviny obsahují kyselinu mravenčí, která není vyhláškou č. 4/2008 Sb. povolena, byly výrobky vyhodnoceny jako nevhodné k lidské spotřebě z důvodu kontaminace cizorodou látkou. Kyselina mravenčí je konzervační látka, v potravinářství je ale zakázána. V současnosti se používá například jako konzervant krmiv pro hospodářská zvířata.

Oba výrobky byly vloženy do Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva RASFF.

 


Mohlo by vás zajímat

SZPI zjistila potravinu s anabolickým steroidem

21.03.2014 | Nebezpečný doplněk stravy na trhu.

VAROVÁNÍ SPOTŘEBITELŮM! ZKONTROLUJTE LEDNICI, TOTO MASO OBSAHUJE SALMONELLY

13.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje mražené kuřecí díly a droby obsahující salmonely od výrobce RABBIT Trhový Štěpánov a.s. Z problematické šarže bylo vyrobeno několik výrobků v celkovém množství přes 1500 kg. Naprostou většinu se však podařilo stáhnout z prodeje.

TAKOVÉ ŠKVARKY NECHCETE: VETERINÁŘI NAŠLI PROŠLÉ KŮŽE NA OLOMOUCKU

10.10.2023 | Více než 1300 kilogramů zamražených vepřových kůží s prošlým datem použitelnosti objevili veterinární inspektoři při kontrole ve skladu potravin u Litovle na Olomoucku. Zdravotně závadné kůže proto znehodnotili barvou a nařídili jejich likvidaci na náklady provozovatele, kterému za tento prohřešek hrozí ve správním řízení pokuta až 50 milionů korun.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.