Nebezpečně obarvený kandovaný ananas z Thajska

Nebezpečně obarvený kandovaný ananas z Thajska

01.03.2014 ČTK

SZPI zakázala kandovaný ananas, který překročil třináctkrát limit pro barvivo.


 Rozbor prokázal přítomnost barviva žluti v koncentraci 132 miligramů na kilogram, přičemž maximální povolené množství je deset miligramů. Výrobek pocházel z Thajska. Dovozcem je podle Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) podnikatel Bohumil Kratochvíl - IBK TRADE z Prahy, který zakoupil 500 kg závadné šarže od thajského partnera Vanda Preserved Food Co. Ltd. Ze zásilky 500 kg dovozce 380 kg prodal dvěma výrobcům v Česku, zbývajících 120 kg zůstalo ve skladu firmy. 


    "Vzhledem k tomu, že se závadnou šarži suroviny podařilo SZPI zajistit ve fázi výroby před uvedením hotové potraviny do tržní sítě, spotřebitelé nebyli ohroženi. S dovozcem inspekce zahájí správní řízení o uložení sankce," uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.


Mohlo by vás zajímat

VAROVÁNÍ SPOTŘEBITELŮM! ZKONTROLUJTE LEDNICI, TOTO MASO OBSAHUJE SALMONELLY

13.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje mražené kuřecí díly a droby obsahující salmonely od výrobce RABBIT Trhový Štěpánov a.s. Z problematické šarže bylo vyrobeno několik výrobků v celkovém množství přes 1500 kg. Naprostou většinu se však podařilo stáhnout z prodeje.

ZA 5 MINUT 12: VETERINÁŘI ODHALILI TISÍCE PROŠLÝCH VÝROBKŮ NA OLOMOUCKU

20.10.2023 | Veterinární inspektoři z Olomouckého kraje odhalili v Lipníku nad Bečvou nelegální sklad potravin. V něm se nacházelo bezmála 17 tun potravin živočišného původu (zejména ryby, mořské plody, hovězí a drůbeží maso) a 4 000 kusů vajec. Část potravin byla prošlá. Provozovateli hrozí ve správním řízení sankce ve výši až 500 000 Kč.

POZOR NA TENTO ČESNEKOVÝ KABANOS! OBSAHOVAL NEBEZPEČNÉ LISTERIE

01.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje česnekový kabanos obsahující listerie od výrobce Zemědělská a.s. Krucemburk. Vyšetření ve Státním veterinárním ústavu Jihlava v produktu odhalilo bakterii Listeria monocytogenes. Výrobek byl proto vyhodnocen jako nevhodný k lidské spotřebě. Spotřebitelé, kteří jej mají doma, by kabanos neměli konzumovat a mohou jej vrátit v místě nákupu

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.