NADĚJE PRO PACIENTY S PORUCHOU POLYKÁNÍ? REVOLUČNÍ FORMY NA JÍDLO!

NADĚJE PRO PACIENTY S PORUCHOU POLYKÁNÍ? REVOLUČNÍ FORMY NA JÍDLO!

07.12.2022 Jana Čiháková

Pacientům s poruchami polykání mohou nemocnice servírovat pokrmy z forem ve tvaru běžného jídla. Bude dostatečně jemné, aby se jim v ústech rozplynulo, ale chuťově stejné jako běžná strava a na pohled lepší než rozmixovaná kaše. Na dnešní tiskové konferenci to dnes řekli zástupci Všeobecné fakultní nemocnice (VFN).

VFN nový způsob vyzkoušela a připravila i kuchařku pro další zařízení, která se starají například o neurologické pacienty, s nádory hlavy či krku nebo osoby po cévní mozkové příhodě. Odhadem jsou jich v Česku desítky tisíc.

Podle dietologa VFN Františka Nováka často jedli málo a dříve končili na nitrožilní výživě. "Problém byl hlavně s konzistencí jídla. Pacienti s poruchami polykání nemohou konzumovat běžnou pevnou ani tekutou stravu, kterou snadno vdechnou," vysvětlila vedoucí nutričních terapeutů VFN Lucie Růžičková. Zásadní podle ní je i to, že je jídlo na pohled lákavé a podobné běžnému. Dříve šlo většinou o různé kaše. "Ať se rozmixuje, co se rozmixuje, tak se vždy docílí nevábné šedé barvy," dodala.

DESÍTKY DENNĚ

V nemocnici potřebují podobný druh stravy každý den desítky pacientů. Nemocniční kuchaři jim vaří ze stejných surovin, jednotlivé součásti stravy se pak rozmixují, zahustí, dají do silikonových forem různých tvarů a šokově zmrazí. Pacienti tak mají například tvar kuřecího stehna nebo rybího filé, fazolek nebo baby karotky.

Nemocnice podle ředitele Davida Feltla na novém způsobu pracovala několik let, vznikla i kuchařka, kterou mohou využívat další zařízení, například domovy pro seniory. Na tiskové konferenci ji dnes předali ministrovi zdravotnictví Vlastimilu Válkovi (TOP 09). Jídlo se dá ale připravovat i doma.


Mohlo by vás zajímat

FRANCIE HLÁSÍ REKORD: BAGETA JE VĚTŠÍ NEŽ MRAKODRAP

06.05.2024 | Francouzští pekaři v neděli upekli nejdelší bagetu na světě a překonali tak rekord, který dosud v Guinnessově knize rekordů drželi Italové. Bageta, kterou vytvořili na okraji Paříže v obci Suresnes měřila 140,5 metru. Informoval o tom dnes server BBC.

VYZKOUMÁNO: KÁVA ARABICA JE STARŠÍ NEŽ ČLOVĚK

23.04.2024 | Káva je bezesporu velkou částí světové kultury a milovníci kávy oceňují nejvíce tu, která pochází z kávovníku arabského, běžně známou jako arabica. Vědci nyní vytvořili rodokmen této kávy a zjistili, že tento druh vznikl přirozeným křížením dvou jiných odrůd kávy odhadem před 610 000 až jedním milionem let v etiopských lesích.

MRAZY NAPÁCHALY ŠKODY NA VINICÍCH, JDE O MILIONY

22.04.2024 | Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v Česku půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl to prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Vinohrady v Čechách ničil noční mráz o víkendu, část úrody poškodil už v noci na pátek. Vinaři na jihu Moravy proto od minulého týdne pozorně sledují několik předpovědních modelů i vlastní meteostanice, doplnil Chlad.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.