Na Staroměstském náměstí začíná Svatomartinský košt

Na Staroměstském náměstí začíná Svatomartinský košt

09.11.2010 Zdroj: ČTK

Svatomartinský košt dnes začíná na Staroměstském náměstí v Praze. Od 5. do 15. listopadu nabídne zábavný program, jehož součástí bude i koštování vína, které začne 11. listopadu. Připraven je program pro milovníky lidových písní a tanců.


1Součástí akce jsou také tradiční trhy. Podle pořadatelů budou moci návštěvníci ve 30 stáncích ochutnat produkty z medu, pražené královské mandle či speciality z Maďarska, Francie či Itálie. Na náměstí vystoupí několik kapel, taneční skupiny a své umění předvedou šermíři a kejklíři.

Hlavní program se chystá 11. listopadu na den svatého Martina. Za zvuku fanfár by tam měl dorazit svatý Martin s průvodem, rozhazovat sníh a zlaté dukáty a připíjet si s návštěvníky ze zlatého kalichu.

Tradice Svatomartinského vína vychází z dávného zvyku připíjet si na den svatého Martina poprvé novým mladým vínem a sahá prý do 18. století. Zatímco dříve šlo spíše o lokální záležitost některých vinařských oblastí, je toto víno poslední dobou uznávané po celé republice. Vinařský fond ČR totiž tuto známku koupil před několika lety od vinaře Jiřího Kopečka z Valtic a začal ji prosazovat. Mimo Česka je o ni zájem prý také na Slovensku a v Polsku.

Vlastníci nové známky se netají inspirací francouzským beaujolais, které také přichází na trh v listopadu. Víno je podle odborníků určené k rychlé konzumaci a nehodí se pro archivování. Znalci na svatomartinských vínech oceňují svěžest a ovocné aroma. Každý nový ročník je obvykle spojen se zábavními akcemi, které provázejí koštování.


Mohlo by vás zajímat

TAK TAKOVOU JSTE JEŠTĚ NEMĚLI: VELIKONOČNÍ NÁDIVKA PODLE PAVLA BERKYHO

22.03.2024 | Svůj mistrovský um předvedl jako semifinalista největší kulinární show amatérských kuchařů MasterChef a svými recepty inspiruje dál. Vyzkoušíte také velikonoční nádivku Pavla Berkyho?

NA ZELENÝ ČTVRTEK, ZELENÝ ŠKOPEK: NA ČEPU NA TĚCHTO ADRESÁCH

25.03.2024 | Na Zelený čtvrtek 28. března se v celé České republice i na Slovensku začne už tradičně čepovat Zelené pivo z pivovaru Starobrno. Letos už po devatenácté. Celkem budou mít pivaři a všichni příznivci speciálu s nezvyklou barvou k dispozici 4 920 hektolitrů. Zeleným pivem si mohou připít všichni v Čechách i na Moravě, aktualizovaný seznam všech provozoven se Zeleným pivem na čepu zájemci najdou před Velikonocemi na webových stránkách www.zelenepivo.cz.

FARMÁŘSKÉ TRHY JSOU V PLNÉM PROUDU! SVS ZAHAJUJE ČETNÉ KONTROLY

04.04.2024 | S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinární správa (SVS) proto směřuje své kontroly i do této oblasti. Farmářské trhy jsou zajisté přínosem pro spotřebitele i malovýrobce. Na druhou stranu však přinášejí také zvýšená rizika z hlediska hygieny potravin. I proto jsou každoročně pod důsledným dohledem úředních veterinárních lékařů. V loňském roce provedla SVS na trzích 397 kontrol (v roce 2022 jich bylo 401). Podíl kontrol se závadou meziročně klesl o tři procenta na 16 procent.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.