Na jídle šetří všichni

Na jídle šetří všichni

07.04.2014 ČTK

Průzkum se zaměřil na chování Čechů při nakupování.

Na potravinách v Česku začínají šetřit už i lidé s nadprůměrnými příjmy. V loňském roce ve skupině s platem nad 25.000 korun přibylo téměř o tři čtvrtiny těch, kdo uvádějí cenu jako hlavní kritérium při výběru potravin. Při nákupu se přesto dle svého tvrzení Češi však stále nejvíce řídí kvalitou potravin. Vyplývá to z výsledků dnes zveřejněného průzkumu společnosti KPMG. 
    Podle údajů Českého statistického úřadu vzrostly loni ceny potravin a nealkoholických nápojů v ČR o 4,9 procenta. Reálná mzda v Česku přitom naopak poklesla. 
    "Proto lidé, a to i s vyššími platy, stále citlivěji reagují na cenu potravin. Zatímco položky jako nájem či energie krátkodobě neovlivní, okamžitě ušetřit mohou u spotřebního zboží, zejména potravin a nápojů. Jedním ze způsobů je, že využijí nabídek zboží v akci," uvedl Karel Růžička z KPMG. 
    Průměrná částka, kterou lidé za potraviny vydávají se za poslední dva roky příliš nemění. Tři ze čtyř zákazníků uvádějí, že za potraviny vydají maximálně do 2500 Kč za osobu. 


    Nejdůležitějším kritériem, podle něhož se lidé rozhodují, jaké potraviny v obchodech nakoupí, zůstává stejně jako loni kvalita výrobků. Že se rozhoduje podle kvality uvedlo stejně jako loni 49 procent respondentů. Druhým nejdůležitějším faktorem pro výběr potravin je cena, kterou preferuje 32 procent českých zákazníků. Cenu na prvním místě uvedlo proti loňským 16 procentům 26 procent respondentů s platem mezi 25.001 a 30.000 Kč měsíčně. "U příjmové skupiny nad 30 000 korun měsíčně jsme pak zaznamenali nárůst dvojnásobný, a to z loňských osmi na letošních 16 procent," podotkl Růžička. 
    "Téměř 60 procent respondentů označilo, že současnou nabídku potravin vnímá jako nedostatečnou. Nejčastěji nám chybí kvalitnější a čerstvá zelenina, ale i mléčné výrobky a ovoce," dodal Růžička. 
    Čtyři z deseti lidí v průzkumu uvedli, že alespoň občas nakupují biopotraviny. Jako hlavní důvod uvádějí, že je požadují za kvalitnější než běžné potraviny. Ze statistik přesto vyplývá, že biopotraviny v Česku tvoří pouze necelé jedno procento z celkem prodaných potravin. Přes osmdesát procent lidí uvedlo, že preferuje české výrobky
    Obecně známou skutečnost, že kromě kvality slyší Češi také na cenu potvrzuje podle KPMG i vysoký počet zákazníků, kteří sledují slevové akce obchodních řetězců. Třetina nakupujících uvedla, že sleduje, jestli rozdíl v ceně uvedený na letáku odpovídá realitě v obchodech.


Mohlo by vás zajímat

FARMÁŘSKÉ TRHY JSOU V PLNÉM PROUDU! SVS ZAHAJUJE ČETNÉ KONTROLY

04.04.2024 | S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinární správa (SVS) proto směřuje své kontroly i do této oblasti. Farmářské trhy jsou zajisté přínosem pro spotřebitele i malovýrobce. Na druhou stranu však přinášejí také zvýšená rizika z hlediska hygieny potravin. I proto jsou každoročně pod důsledným dohledem úředních veterinárních lékařů. V loňském roce provedla SVS na trzích 397 kontrol (v roce 2022 jich bylo 401). Podíl kontrol se závadou meziročně klesl o tři procenta na 16 procent.

INSPEKCE ODHALILA FAZOLE PLNÉ HERBICIDŮ: "DOBROTU" PRODÁVALO TESCO

17.04.2024 | V sušených fazolích, které prodával řetězec Tesco pod svou privátní značkou, zjistila laboratorní analýza Státní zemědělské a potravinářské inspekce výskyt herbicidu ve čtyřikrát vyšším množství, než povoluje zákon. Šlo o fazole vypěstované v Argentině a nevyhovující šarže měla 1344 balení, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

VYZKOUMÁNO: KÁVA ARABICA JE STARŠÍ NEŽ ČLOVĚK

23.04.2024 | Káva je bezesporu velkou částí světové kultury a milovníci kávy oceňují nejvíce tu, která pochází z kávovníku arabského, běžně známou jako arabica. Vědci nyní vytvořili rodokmen této kávy a zjistili, že tento druh vznikl přirozeným křížením dvou jiných odrůd kávy odhadem před 610 000 až jedním milionem let v etiopských lesích.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.