Místo lidí roboti: Hollandia už je zavádí

Místo lidí roboti: Hollandia už je zavádí

19.02.2019 Jana Čiháková

Mlékárna Hollandia v Karlových Varech začala s robotizací procesu vyskladnění svých výrobků, nahradila prvních deset pracovníků robotizovanými linkami. Linky se nacházejí v centrálním logistickém skladu a jejich hodinový výkon umožňuje zabezpečit 12 až 15 palet produktů.

Kromě vyšší konkurenceschopnosti si od modernizace firma slibuje úspory za lidskou práci, snížení chybovosti a zvýšení kvality. Hollandia projekt zavádí ve spolupráci s logistickou společností HOPI.

Zapojením robotů do části výrobního procesu reagovala mlékárna nejenom na současný nedostatek pracovních sil. Dalším impulzem byl požadavek zákazníků na dodávku různých příchutí jogurtů na jednom kartónu. "Zákazníci se na základě optimalizace regálového prostoru začínají často přiklánět k řešení zalistování tzv. mixovaných kartónů o třech a ž pěti příchutích. Je to způsobené i tím, že se začaly prosazovat menší formáty prodejen," uvedl mluvčí firmy Jan Škoda.

Mlékárenská rarita?

Podle něj je využívání robotů až v centrálním logistickém skladu v rámci dodavatelského řetězce poměrně ojedinělé. "Požadavkem na kapacitu palet se zmixovanými produkty je alespoň 200 palet za 16 hodin, v optimálním případě až 250. Roboti jsou schopni mixovat jogurty s průměry 75 mm a 95 mm dle přání zákazníka. Zároveň je možné měnit typ kartónů vkládaných na začátku stoje," dodal.

Roboty zaváděla japonská firma Fanuc. Pracují s přesností na setinu milimetru. Původní manuální způsob řešení mixování produktů vyžadoval dle velikosti objemů zboží deset až 12 pracovníků v rámci osmihodinových směn po sedm dní v týdnu. Celková investice do projektu byla 16 milionů korun s návratností pět let.

Hollandia je česká firma, byla založena v roce 1991. Od konce roku 2003 vyrábí v Krásném Údolí své výrobky v nových výrobních prostorách. Denně se v Hollandii spotřebuje kolem 100 000 litrů mléka. Firma vyrábí především jogurty.


Mohlo by vás zajímat

MRAZY NAPÁCHALY ŠKODY NA VINICÍCH, JDE O MILIONY

22.04.2024 | Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v Česku půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl to prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Vinohrady v Čechách ničil noční mráz o víkendu, část úrody poškodil už v noci na pátek. Vinaři na jihu Moravy proto od minulého týdne pozorně sledují několik předpovědních modelů i vlastní meteostanice, doplnil Chlad.

VYZKOUMÁNO: KÁVA ARABICA JE STARŠÍ NEŽ ČLOVĚK

23.04.2024 | Káva je bezesporu velkou částí světové kultury a milovníci kávy oceňují nejvíce tu, která pochází z kávovníku arabského, běžně známou jako arabica. Vědci nyní vytvořili rodokmen této kávy a zjistili, že tento druh vznikl přirozeným křížením dvou jiných odrůd kávy odhadem před 610 000 až jedním milionem let v etiopských lesích.

1. MÁJ: ĆAS LÁSKY, ALE I RŮŽOVÉHO VÍNA

05.04.2024 | První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého růžového vína! Již po čtrnácté se prvního května promění Pražský hrad na Svátek růžových vín. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.