MINISTERSTVO VYVÍJÍ APLIKACI, KTERÁ MÁ SPOTŘEBITELŮM POMOCI V ORIENTACI V CENÁCH

MINISTERSTVO VYVÍJÍ APLIKACI, KTERÁ MÁ SPOTŘEBITELŮM POMOCI V ORIENTACI V CENÁCH

14.11.2023 Jana Čiháková

Aplikace, která by měla sledovat průměrné ceny základních potravin, je řešení prospěšné pro spotřebitele. Lidé budou mít při rozhodování více informací a mohou se kvalifikovaněji rozhodovat při nákupech. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) podporuje záměr ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) takovou aplikaci lidem nabídnout. Jeho resort na tuto možnost sám upozornil, řekl ČTK mluvčí ÚOHS Martin Švanda.

"Na základě praxe ze zahraničí můžeme říci, že se jedná o prospotřebitelské řešení, neboť srovnávač by měl pracovat s agregovanými cenami. Spotřebiteli by tedy měl ukazovat průměrnou (skutečnou) cenu zboží, aby se mohl kvalifikovaněji rozhodovat," uvedl mluvčí. Doplnil, že podle antimonopolního úřadu by využití agregovaných údajů nemělo zvýhodňovat subjekty, které se do srovnání zapojí.

Výborný o záměru vytvořit aplikaci informoval v sobotu. Inspiroval se v Řecku , kde cena potravin klesla zhruba o 18 procent. V Česku by mohla fungovat nejpozději za půl roku, uvedl.

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR) Tomáš Prouza v neděli v České televizi v debatě s Výborným řekl, že spuštění aplikace by mělo negativní dopady na tržby malých obchodů. V Řecku vláda také přišla s regulací cen potravin zavedla pro dodavatele povinnost nabídnout pětiprocentní slevu u vybraných produktů, poznamenal.

Předseda Asociace českého tradičního obchodu Pavel Březina ČTK řekl, že aplikace nebude mít vliv na celkovou cenu zboží. Sledované položky sice obchodníci pravděpodobně zlevní, u ostatních potravin se ale dá předpokládat navýšení cen, čímž se změny vykryjí, doplnil. Povede to podle něj také k většímu podílu zahraničních potravin v českých obchodech.


Mohlo by vás zajímat

STÍN NAD BUDOUCNOSTÍ OLIVOVÉHO OLEJE: TRANSFORMACE V ODVĚTVÍ

06.05.2024 | Výrobci olivového oleje čelí jednomu z nejsložitějších období v historii. Zpravodajskému serveru CNBC to řekl největší producent olivového oleje na světě, španělská společnost Deoleo. Na vině je změna klimatu, prudký růst cen, vysoké úrokové sazby a vysoká inflace. Odvětví proto podle něj musí projít hlubokou transformací.

MRAZY NAPÁCHALY ŠKODY NA VINICÍCH, JDE O MILIONY

22.04.2024 | Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v Česku půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl to prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Vinohrady v Čechách ničil noční mráz o víkendu, část úrody poškodil už v noci na pátek. Vinaři na jihu Moravy proto od minulého týdne pozorně sledují několik předpovědních modelů i vlastní meteostanice, doplnil Chlad.

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.