Letní stravování: Jak sami sebe neotrávit

Letní stravování: Jak sami sebe neotrávit

14.07.2014 Mgr. Jana Uhlířová

Ve starověku i středověku byla otrava jídlem oblíbeným a nenápadným způsobem, jak se někoho zbavit, proto bylo například na královských dvorech normální mít své ochutnavače.

Škoda, že v některých případech nemůžeme mít své ochutnavače dodnes. Ne že by nás chtěl někdo trávit, ale někdy si pokrmy našemu zdraví nebezpečné dokážeme na talíř naservírovat sami.

Cestování, pikniky, grilování, cizokrajná kuchyně…léto je rájem pro naše chuťové pohárky. Někdy ale stačí chvíle nepozornosti a lahodný pokrm se změní v past, ze které zdraví nevyvázneme. Zacházení s potravinami v létě má určitá pravidla, jejichž obcházení se nám nemusí vyplatit.

 

Pozor na psa i špinavé ruce

Veškeré jídlo totiž obsahuje bakterie, které se v teplém prostředí rychle a rády množí. Kontaminované jídlo, které ponecháme déle než hodinu a půl v teple, představuje pro rozmnožování bakterií ideální prostředí. Nejčastějšími riziky při manipulaci s potravinami tak je nedostatečná tepelná úprava a nevyhovující skladovací podmínky. Základem je dodržovat osobní hygienu, tedy mýt si ruce teplou vodou a mýdlem (po návratu z obchodu, při použití toalety, během vaření). Přenašeči bakterií mohou být i naši domácí mazlíčci, proto se snažíme omezit jejich kontakt s potravinami, například s taškou s nákupem nebo s kuchyňským nádobím. 

Při nákupu

Při nákupu vždy kontrolujeme datum trvanlivosti, prošlé nebo poškozené potraviny nenakupujeme. Chlazené a mražené výrobky pořizujeme až na samotném konci nákupu, pečlivě si prohlédneme ovoce a zeleninu, znečištěným, poškozeným nebo nahnilým plodům se vyhýbáme. Obzvláště obezřetní jsme při nákupu hotových salátů s majonézou či vejci, zákusků a uzenin a mléčných výrobků. Při jejich nákupu raději zkontrolujeme skladovací podmínky potravin v obchodech a ověříme, zda jsou skladovány při správné teplotě bez přístupu slunce. V mrazicím boxu by neměly být potraviny vyskládány nad mrazicí rysku.

Při skladování

V ledničce bychom měli udržovat teplotu od 0 do 5 °C, zvlášť uskladňujeme potraviny syrové (vejce, čerstvé maso) a uvařené či polotovary. Lednici nezapomínáme pravidelně čistit, mrazák odmrazovat a průběžně se zbavujeme starých potravin, které by mohly kontaminovat ostatní.

skladovani

Při vaření

Ovoce a zeleninu pečlivě omýváme, může být znečištěna hnojivy nebo špinavou vodou. Často si při vaření myjeme ruce, upřednostňujeme papírové utěrky před látkovými. Zabraňujeme kontaminaci syrových potravin s již uvařenými potravinami, skladujeme i zpracováváme je vždy odděleně, krájíme nejlépe na zvláštních prkénkách. Chlazená jídla ohříváme pouze jednou a rozmražené potraviny znovu nezmrazujeme, raději si z mraženého celku vždy oddělíme po porcích. Pozor na rozmrazování potravin na vzduchu, mělo by být co nejkratší. Pokud rozmrazujeme ve studené vodě, často ji měníme. Lednici i mrazák otevíráme co nejméně a vždy na co nejkratší dobu. Nádobí pečlivě myjeme, nepoužíváme opakovaně nádobí špinavé.

omyvani

Při konzumaci

Přednost bychom měli dávat tepelně upravovaným pokrmům, které konzumujeme ihned po uvaření. Dále tepelně nezpracovávaná jídla, která snadno podléhají zkáze, jako jsou paštiky,tlačenky, majonézové saláty nebo zákusky, bychom měli sníst ihned po přípravě nebo nákupu, nebo je do doby konzumace uskladnit v ledničce. Pokud máme o jídle jakékoliv pochybnosti, raději je nekonzumujeme. Při stravování venku, jako například u pouličních stánků, v bufetech, na tržnicích, si předem prohlédneme hygienu provozovny i provozovatele, případně kuchaře.

 

Kdy jít k lékaři?

Pokud už k otravě dojde, snaží se tělo škodlivých látek zbavit zvracením nebo průjmem. Příznaky otravy, pokud není závažná, jsou sice nepříjemné a vyčerpávající, obvykle ale po několika dnech vymizí a organismus si s otravou poradí sám. Důležité je dostatečně se zavodňovat neperlivou vodou nebo slabým černým čajem, aby nedocházelo k dehydrataci. Pokud dostaneme hlad, konzumujeme starší bílé pečivo, banány, uvařenou rýži bez příloh a tuku nebo jablka. Pokud se příznaky během dvou dnů nezmírní a jsou stále doprovázeny úpornými křečemi v břiše, horečkou a slabostí, je nutné vyhledat lékařské ošetření. V případě, že otrava postihne starší jedince, těhotné ženy, děti nebo jedince chronicky nemocné, je nutné vyhledat péči lékaře ihned.

 

Čeho se vyvarovat?

  • konzumace drůbeže narůžovělé barvy
  • nedostatečně tepelně upravených vajec
  • hotových salátů, u nichž si nejsme jisti zdrojem vody při omývání
  • majonéz, nepečených dezertů, majonézových salátů, tatarských omáček nejasného původu
  • neomytého ovoce a zeleniny
  • nedopečeného či nedovařeného masa
  • podezřelých či dokonce páchnoucích pokrmů

otrava

 

Bezpečné grilování

Syrové maso by nemělo přijít do styku s příbory, talíři či prkénky, které se pak dostanou do kontaktu s ostatním jídlem.

V chladu uchováváme nejen maso, ale i saláty, dresinky, hořčice, kečupy apod.

Maso musí být před grilováním řádně rozmražené.

Pro každé grilování připravujeme novou marinádu.

Větší kusy masa grilujeme zvolna, aby se celá porce dobře propekla.

Šťáva z tepelně dostatečně upraveného masa by měla být čirá.

(www.viscojis.cz)

Více se dočtete v červencovém čísle Světa potravin, které je právě v prodeji!


Mohlo by vás zajímat

1. MÁJ: ĆAS LÁSKY, ALE I RŮŽOVÉHO VÍNA

05.04.2024 | První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého růžového vína! Již po čtrnácté se prvního května promění Pražský hrad na Svátek růžových vín. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství.

FARMÁŘSKÉ TRHY JSOU V PLNÉM PROUDU! SVS ZAHAJUJE ČETNÉ KONTROLY

04.04.2024 | S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinární správa (SVS) proto směřuje své kontroly i do této oblasti. Farmářské trhy jsou zajisté přínosem pro spotřebitele i malovýrobce. Na druhou stranu však přinášejí také zvýšená rizika z hlediska hygieny potravin. I proto jsou každoročně pod důsledným dohledem úředních veterinárních lékařů. V loňském roce provedla SVS na trzích 397 kontrol (v roce 2022 jich bylo 401). Podíl kontrol se závadou meziročně klesl o tři procenta na 16 procent.

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.