Lasagne s koňským masem

Lasagne s koňským masem

01.05.2014 ČTK

Podle ČT Billa v Českém Těšíně nabízela již prošlé výrobky ze zakázané šarže.

Supermarket Billa v Českém Těšíně na Karvinsku nabízel lasagne s koňským masem místo uvedeného hovězího. Výrobek byl navíc prošlý, pocházel ze šarže zakázané už na začátku loňského roku. Uvedla to dnes Česká televize (ČT) na základě informací Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). Skandál s koňským masem vydávaným za hovězí vypukl loni v lednu ve Velké Británii a Irsku, výrobky s koninou se pak objevily i v Česku. 
    "Laboratorní analýza potvrdila přítomnost koňského masa minimálně z 60 procent," řekl televizi mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Podle ČT se jedná o lasagne ze šarže, která měla být už před rokem právě kvůli konině vydávané za hovězí zničena. Pracovníci těšínského supermarketu prý ale potraviny jen převezli do skladu, a po utichnutí aféry lasagne znovu vrátili do obchodu, uvedla televize. 
    "Můžeme naše zákazníky ubezpečit, že toto pochybení se týkalo jen jedné naší prodejny, ve které jsme z něj vyvodili patřičné personální důsledky," sdělila ČT ředitelka marketingu řetězce supermarketů Billa Simona Breen. 
    Obchodu v Českém Těšíně hrozí podle televize pokuta v řádu statisíců korun. Loni v době, kdy byla aféra s koňským masem na vrcholu, dostaly například řetězec IKEA za neuvedené koňské maso v masových kuličkách pokutu půl milionu korun a řetězec Tesco za lasagne 650.000 korun. Společnosti Bidvest Czech Republic (bývalé Nowaco) udělily úřady také sankci v řádu statisíců. Firma to ale považuje za nespravedlivé, protože se prý na podvodu nepodílela a lasagne obdržela od dodavatele, který výrobek distribuoval po celé Evropě.


Mohlo by vás zajímat

TAK TAKOVOU JSTE JEŠTĚ NEMĚLI: VELIKONOČNÍ NÁDIVKA PODLE PAVLA BERKYHO

22.03.2024 | Svůj mistrovský um předvedl jako semifinalista největší kulinární show amatérských kuchařů MasterChef a svými recepty inspiruje dál. Vyzkoušíte také velikonoční nádivku Pavla Berkyho?

FARMÁŘSKÉ TRHY JSOU V PLNÉM PROUDU! SVS ZAHAJUJE ČETNÉ KONTROLY

04.04.2024 | S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinární správa (SVS) proto směřuje své kontroly i do této oblasti. Farmářské trhy jsou zajisté přínosem pro spotřebitele i malovýrobce. Na druhou stranu však přinášejí také zvýšená rizika z hlediska hygieny potravin. I proto jsou každoročně pod důsledným dohledem úředních veterinárních lékařů. V loňském roce provedla SVS na trzích 397 kontrol (v roce 2022 jich bylo 401). Podíl kontrol se závadou meziročně klesl o tři procenta na 16 procent.

VETERINÁŘI ZLIKVIDOVALI ČASOVANOU NÁLOŽ: 110 KG ZKAŽENÉHO MASA

25.10.2023 | Při společné kontrole Státní veterinární správy (SVS) a celní správy na dálnici D8 v Ústeckém kraji poblíž Petrovic bylo zachyceno v dodávce směřující do Německa více než 100 kg živočišných produktů neznámého původu navíc při nedodržení stanovené teploty. Vzhledem k uvedeným pochybením veterinární inspektoři na místě nařídili neškodnou likvidaci všech těchto produktů.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.