Kvůli myším zavřeno vloni na 20 obchodů

Kvůli myším zavřeno vloni na 20 obchodů

26.02.2014 ČTK

Kontroloři zaznamenali v loňském roce prudký nárůst výskytu hlodavců v našich prodejnách.

Loni prudce vzrostl počet případů, kdy Státní zemědělská a potravinářská inspekce nařídila zavřít maloobchodní provozovnu kvůli výskytu myší. Zatímco dosud šlo o jednotlivé případy ročně, loni se jich objevilo 20. Byly to menší obchůdky i supermarkety. Podle ústředního ředitele inspekce SZPI Martina Klanici jde o zřejmé podcenění situace ze strany provozovatelů. 
    V uvedených případech nebylo výjimkou, že inspektoři našli v prodejně či v jejím zázemí myší trus, ale několikrát si běhající myši i natočili na video. "V těchto prodejnách jsme zasáhli dosti tvrdě. Provozovatelé je museli zavřít a udělat řadu kroků k nápravě, aby mohli opět otevřít," řekl Klanica na dnešní tiskové konferenci. 


    Na vině je podle něj prakticky jediná příčina a situace se dokonce zhoršuje. "Zejména velké obchodní řetězce ve snaze mít co nejvyšší zisk podceňují vyčlenění jak peněz, tak lidí na prevenci proti výskytu hlodavců, která je zárukou bezpečnosti potravin. V některých obchodech se myši prohánějí opakovaně," uvedl Klanica. 
    Pokud bude vzestupný trend výskytu myší pokračovat, je podle Klanici inspekce připravená k tvrdým sankcím. "Pokud to povede k nápravě, můžou být v řádech milionů korun, což už pocítí i ekonomicky silný subjekt," dodal Klanica.


Mohlo by vás zajímat

STÍN NAD BUDOUCNOSTÍ OLIVOVÉHO OLEJE: TRANSFORMACE V ODVĚTVÍ

06.05.2024 | Výrobci olivového oleje čelí jednomu z nejsložitějších období v historii. Zpravodajskému serveru CNBC to řekl největší producent olivového oleje na světě, španělská společnost Deoleo. Na vině je změna klimatu, prudký růst cen, vysoké úrokové sazby a vysoká inflace. Odvětví proto podle něj musí projít hlubokou transformací.

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

INSPEKCE ODHALILA FAZOLE PLNÉ HERBICIDŮ: "DOBROTU" PRODÁVALO TESCO

17.04.2024 | V sušených fazolích, které prodával řetězec Tesco pod svou privátní značkou, zjistila laboratorní analýza Státní zemědělské a potravinářské inspekce výskyt herbicidu ve čtyřikrát vyšším množství, než povoluje zákon. Šlo o fazole vypěstované v Argentině a nevyhovující šarže měla 1344 balení, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.