Kvůli koronaviru skončí čtvrtina minipivovarů, odhaduje šéf svazu

Kvůli koronaviru skončí čtvrtina minipivovarů, odhaduje šéf svazu

26.03.2020 Jana Čiháková

Čtvrtina ze zhruba 500 českých minipivovarů krizi nepřežije, budou muset zavřít nebo je jejich majitelé prodají. ČTK to dnes řekl prezident Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň. Vláda by podle něj měla dát garance, že nahradí škody způsobené opatřeními proti šíření epidemie koronaviru.

Výroba piva v minipivovarech se podle prezidenta propadla v průměru o 80 až 85 procent, často se ale podle něj nevaří vůbec. "Nějaký měsíc to ty lidi vydrží, ale když to bude trvat déle než šest neděl, dva měsíce, půjde jich do kytek celá řada, stejně jako restaurací," dodal prezident. Podle něj se ale neměří doba až od zákazu restauračního prodeje, ale už od začátku března. Už tehdy podle něj mnozí zákazníci začínali být v panice, prodeje klesly na 30 procent běžného stavu a minipivovary se dostaly do červených čísel.

Vláda by podle něj měla jednat co nejrychleji o náhradě škod za krizové opatření. O tom už začali mluvit provozovatelé restaurací a šéfkuchaři. Upozornili na ustanovení krizového zákona, v paragrafu 36 se v něm píše, že "stát je povinen nahradit škodu způsobenou právnickým a fyzickým osobám v příčinné souvislosti s krizovými opatřeními a cvičeními." Podle restauratérů je tedy evidentní, že nestačí, aby stát poskytoval záruky u bezúročných půjček, pozdržoval platby daní, částečně nahrazoval mzdy nebo odpouštěl zálohy na pojištění. Minipivovarníci by se v případě hromadné žaloby na stát k restauracím připojili. Pokud vláda minipivovary nepodpoří, dočká se podle Šuráně i dalších tisíců nezaměstnaných lidí.

Svaz odložil svou každoroční akci - Jarní cenu sládků. Doufá v to, že přehlídka minipivovarů na Pražském hradě se v červnu uskuteční. Velké pivovary můžou svou výrobu stočit do lahví, kde vydrží delší dobu. Malé pivovary stáčecími linkami nedisponují, pivo se tak dřív zkazí. Na sociálních sítích se objevují aktivity, kterými se snaží minipivovary zákazníky nalákat alespoň už na navařené zásoby. Například pivovar Kytín organizuje akci Zachraň pivo. Lidé tak mohou prostřednictvím jeho stránek "zachránit" více než 320 000 piv z devíti malých pivovarů.


Mohlo by vás zajímat

VYZKOUMÁNO: KÁVA ARABICA JE STARŠÍ NEŽ ČLOVĚK

23.04.2024 | Káva je bezesporu velkou částí světové kultury a milovníci kávy oceňují nejvíce tu, která pochází z kávovníku arabského, běžně známou jako arabica. Vědci nyní vytvořili rodokmen této kávy a zjistili, že tento druh vznikl přirozeným křížením dvou jiných odrůd kávy odhadem před 610 000 až jedním milionem let v etiopských lesích.

MRAZY NAPÁCHALY ŠKODY NA VINICÍCH, JDE O MILIONY

22.04.2024 | Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v Česku půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl to prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Vinohrady v Čechách ničil noční mráz o víkendu, část úrody poškodil už v noci na pátek. Vinaři na jihu Moravy proto od minulého týdne pozorně sledují několik předpovědních modelů i vlastní meteostanice, doplnil Chlad.

RYZLINK JE ZÁRUKOU SKVĚLÉHO VÍNA: POTVRZENO NA VALTICKÝCH VINNÝCH TRZÍCH

19.04.2024 | Šampionem mezi bílými víny je v 57. ročníku soutěže Valtické vinné trhy Ryzlink vlašský Terroir Pálava 2022, výběr z hroznů z Vinařství Vajbar ze Zaječí na Břeclavsku, mezi červenými víny odborná porota nejvýše hodnotila Cabernet Sauvignon 2021, výběr z hroznů, z Vinařství Garčic z Pavlova na Břeclavsku. Hodnocení více že 700 vzorků z 11 zemí a čtyř světadílů trvalo čtyři dny, o výsledcích dnes informovali pořadatelé v tiskové zprávě.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.