KOMORA: Podpora zpracovatelů chybí, peníze šly hlavně zemědělcům

KOMORA: Podpora zpracovatelů chybí, peníze šly hlavně zemědělcům

17.11.2021 ČTK, PK ČR (fb)

Podpora zpracovatelského potravinářského průmyslu je nedostatečná, peníze z dotací šly hlavně zemědělcům, potravinářům jen jednotky procent.

Například z pěti miliard Kč v národních dotacích na letošní rok mohli podle Koberny zpracovatelé získat 14 procent celkového objemu. V evropském rozvojovém programu podle něj šlo o 6,8 procenta z celkem 122 miliard korun za poslední programové období. "Podpora zpracovatelského průmyslu stále není dostatečná a neumožňuje dosažení srovnatelné konkurenceschopnosti s konkurenty z ostatních členských zemí," řekl ředitel PK ČR Miroslav Koberna.

Stát dlouhodobě deklaruje podporu produktům s vyšší přidanou hodnotou. Podle Koberny by ale měla být podpora větší. "Například v produkci mléka vyvážíme skoro 25 procent suroviny a dovážíme zpět hotové výrobky, možná právě z české suroviny. Takže z národních zdrojů podporujeme chov krav a výrobu mléka a vytvořená přidaná hodnota při zpracování zůstává mimo Českou republiku, a to není dobře," uvedla komora.

Komora se obává, že pokud se nebude dostatečně investovat do nových trendů, bude se množství zahraničních potravin na českých pultech zvyšovat. "Nedává smysl vyvážet živá zvířata a dovážet maso, vyvážet mléko a dovážet sýry a jogurty, vyvážet obiloviny a dovážet pekařské a další výrobky z obilovin. Vyvážíme komodity, a dovážíme výrobky, které dokážeme, a mnohdy kvalitněji, vyrobit sami. Místo českých potravin tak čeští spotřebitelé nakupují výrobky ze zahraničí, ale z české suroviny," doplnila prezidentka komory Dana Večeřová.

Schodek agrárního zahraničního obchodu se letos za tři čtvrtletí meziročně zhoršil o 6,8 procenta na 31,2 miliardy korun, uvedli na základě údajů Českého statistického úřadu zástupci Zemědělského svazu ČR. Podle svazu letos schodek pravděpodobně jako v letech 2018 a 2019 přesáhne 40 miliard korun. Loni dosáhl 36,7 miliardy Kč kvůli útlumu obchodu v pandemii.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

TAJEMSTVÍ OBLIBY KOMBUCHY OBJEVENO + NOVINKY, KTERÉ STOJÍ ZA VYZKOUŠENÍ

20.03.2024 | Popularita tohoto kvašeného nápoje, který obvykle vzniká fermentací černého nebo zeleného čaje, neustále roste. Kombucha patří do skupiny takzvaných funkčních nápojů, jejichž kategorie zažívá velký boom a na trhu se tak objevují nové příchutě. V květnu 2024 F.H. Prager představí dvě novinky - “Rooibos”, který je bez kofeinu a “Matcha” se zvýšeným obsahem přírodního kofeinu.

JARNÍ HLÁŠENÍ: VELIKONOCE DEN PO DNI + RECEPTY PRABABIČEK

21.03.2024 | Vítání jara, největší křesťanský svátek… ať už slavíte Velikonoce jakkoliv, bez dobrého jídla se to pravděpodobně neobejde. Jaké pohoštění připravit pro malé i větší koledníky a která jídla by na velikonočním stole nikdy neměla chybět?

PREZIDENTKA POTRAVINÁŘSKÉ KOMORY: PODMÍNKY GREEN DEALU VOLAJÍ PO ZMĚNĚ

20.03.2024 | Potravinářská komora České republiky podporuje celoevropské zemědělské protesty, které se dnes konají nejen v Česku, ale i v Německu, Belgii, Nizozemsku, Polsku a dalších zemích. Potravináři požadují reálné přenastavení unijní klimatické politiky, snížení byrokratické zátěže a nastavení rovných podmínek pro dovozy potravin ze zemí mimo EU. Prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová se účastní zemědělských protestů na Trutnovsku.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.