Každý z nás sní v průměru kilogram chipsů za rok

Každý z nás sní v průměru kilogram chipsů za rok

08.01.2020 ČTK

Každý Čech sní ročně v průměru zhruba kilogram bramborových lupínků neboli chipsů. Jejich největší výrobce v Česku Intersnack jich na trh dodá zhruba 11 000 tun ročně.

Podle nejrozšířenější teorie chipsy poprvé usmažil kuchař v USA před 160 lety. Od té doby jim výrobci dodali množství příchutí. Češi ale stále preferují původní slanou.

Značka Bohemia Chips, pod kterou bramborové lupínky společnost vyrábí, existuje na trhu od roku 1982. Tehdy se našlo pár podnikavých lidí, kteří vytvořili takzvanou přidruženou výrobu mezi JZD Choustník a státním podnikem Ovoce a zelenina. Vznikla tak první průmyslová výroba bramborových lupínků v tehdejším Československu. Linka měla kapacitu zhruba 200 kilogramů za hodinu.    

Pro výrobu kvalitní chipsů se musejí používat speciálně vyšlechtěné odrůdy brambor s vysokým obsahem škrobu a nízkým obsahem cukru. Musí mít také vhodné vlastnosti ke skladování. Nejpoužívanější jsou odrůdy Saturna, Lady Claire a z raných odrůd potom především Lady Rosetta. Sadbu, původem z Německa, Belgie a Nizozemska, Intersnack dodává svým zhruba 20 dodavatelům brambor.
    Na výrobu kilogramu chipsů je třeba bezmála čtyř kilogramů brambor. Ročně jich v Choustníku zpracují zhruba 45 000 tun. Je v nich zhruba 24 procent sušiny a zbytek obsahu tvoří voda. Ta se při fritování odpaří a částečně je nahrazena tukem. Lupínky z Choustníku ho mají 35 až 36 procent. Smaží se ve směsi čerstvého slunečnicového a palmového oleje. Neobsahují žádné konzervační látky ani barviva.

Jaké máte nejraději?    

Chipsy se vyrábějí v několika různých řezech - mohou být tenké nebo silnější, vroubkované nebo hladké. Letošní novinkou jsou třeba Bohemia Farmářské chipsy, které po svém obvodu mají větší podíl slupek. Na obalu najdou konzumenti jméno farmáře a místo původu brambor. Úspěšně se prodává také další novinka - Bohemia chips grilované masíčko. Z nejrůznějších příchutí je ale v Česku největší zájem o klasické solené lupínky, a to o tloušťce až 1,8 milimetru, což ve světě nemá obdoby. V Německu dávají přednost slaboučkým lupínkům paprikovým a v Maďarsku chipsům s příchutí bylinek a sýru.

Nadměrná konzumace chipsů zvyšuje rizika obezity, onemocnění srdce či cukrovky. V Choustníku se proto snaží omezovat nasycené tuky a nahrazovat je nenasycenými mastnými kyselinami. Do zařízení, která napomáhají zvyšovat kvalitu parametrů výrobků a procesů výroby, za pět let investovali 50 milionů korun.
    


Mohlo by vás zajímat

STÍN NAD BUDOUCNOSTÍ OLIVOVÉHO OLEJE: TRANSFORMACE V ODVĚTVÍ

06.05.2024 | Výrobci olivového oleje čelí jednomu z nejsložitějších období v historii. Zpravodajskému serveru CNBC to řekl největší producent olivového oleje na světě, španělská společnost Deoleo. Na vině je změna klimatu, prudký růst cen, vysoké úrokové sazby a vysoká inflace. Odvětví proto podle něj musí projít hlubokou transformací.

RÁMEN JAKO DÍLO NÁHODY + TIPY, JAK SI JEJ UVAŘIT I DOMA

25.04.2024 | Za velkými věcmi stojí mnohdy náhoda. Ať už jde o objevení Ameriky, antibiotik, teflonu, nanuku, kostky cukru, anebo právě rámenu - vydatného asijského vývaru, s pořádnou zeleninovou náloží, vejcem a hlavně porcí nudlí, který zaútočil na chuťové pohárky Evropanů tak přesvědčivě, že v jejich jídelníčku nadobro zdomácněl.

MRAZY NAPÁCHALY ŠKODY NA VINICÍCH, JDE O MILIONY

22.04.2024 | Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v Česku půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl to prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Vinohrady v Čechách ničil noční mráz o víkendu, část úrody poškodil už v noci na pátek. Vinaři na jihu Moravy proto od minulého týdne pozorně sledují několik předpovědních modelů i vlastní meteostanice, doplnil Chlad.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.