Jídlo na cestách

Jídlo na cestách

17.07.2013 Redakce

„Převař to, upeč to, oloupej to, nebo to nech být,“ doporučuje Světová zdravotní organizace všem cestovatelům. Jak se na cestách najíst a přitom neohrozit své zdraví?

Doby, kdy byli Češi v zahraničí známí především převážením šišek salámu a plat vajíček, jsou snad již za námi, přesto bez zásob jídla našinec dosud nevyráží. Než začnete smažit řízky a nalévat čaj do termosky, přečtěte si, jaké jídlo je bezpečné převážet a konzumovat během cesty.

Nejprve zvažte, zda je opravdu nutné vozit velké množství jídla s sebou. Ceny potravin se již většinou srovnaly, mnohde vyjde nákup dokonce levněji než u nás. A proč se bránit poznávání potravin a kuchyně jiných krajů? Těstoviny, místní ovoce nebo saláty nepatří k nejdražším položkám a zajít si na večeři jistě nebude stát statisíce. A trvanlivé dobroty, které si z cest přivezete zpátky, jsou originálním suvenýrem.  

jidlo

Jaké jídlo si vzít s sebou?

Vhodnější než klasické pečivo, které se cestou v autě zapaří, jsou balené křehké chleby nebo obilninové plátky. Mléčné výrobky jsou většinou pro převoz nevhodné, na milost můžete vzít například tavené sýry. Ještě trochu horší je situace u masa, jehož převoz skrývá největší mikrobiální riziko, a to platí jak u masa zpracovaného, tak u uzenin. Na milost můžete vzít klasické masové konzervy, po otevření je však třeba je ihned spotřebovat. Pokud s sebou vezete i rybí konzervy, zkonzumujte je jako první. Pozor dávejte i na trvanlivost řízků nebo sekané, při sebemenších pochybnostech o jejich nezávadnosti je raději nejezte.

Z ovoce volte trvanlivější a pevnější druhy, jako jsou okurky, jablka a papriky, před křehčími jahodami či broskvemi. Čokoládové pamlsky, čokolády a bonbony, které se v horku roztékají, také raději nechejte doma a na cesty sáhněte po mussli tyčinkách, sušenkách a žvýkačkách. Pokud si na dovolené budete sami vařit, přibalte obilné kaše, cereálie, předvařené luštěniny, paštiky, zeleninové pomazánky či kvalitní konzervovaná jídla. Jídla převážejte důkladně zabalené, nejlépe v chladící tašce.

Před a během cestování se vyhněte tučným a kořeněným jídlům a dbejte na dostatečný pitný režim, především pak u dětí. Při cestovní nevolnosti pomáhají kromě běžně dostupných léků například i zázvorové pastilky.

Předem si ověřte, zda je povoleno do země přivážet či odvážet alkohol či potraviny (omezení platí především pro USA, Kanadu a Austrálii). V horkém počasí je dobré omezit tuky, konzumovat rostlinnou stravu a dbát na dostatečný příjem tekutin a soli. Zamezíte tak únavě a vyčerpání z horka. Pozor si musíme dát i na čerstvé ryby, a pokud je neznáme, raději se poradíme s místními či s kuchařem.

jidlo2

Desatero bezpečného stravování

1.   Dostatek odpočinku a zdravá strava již před odjezdem zvýší imunitu.

2.   Zdroj vody by měl být prověřený, ovoce a zeleninu omývejte a vždy loupejte. Ovoce s poškozenou slupkou nekonzumujte.

3.   Pozor dávejte i na led v nápojích, pokud je to možné, nápoje si objednávejte bez ledu.

4.   Riziko kontaminace hrozí i u listové zeleniny, pokud si nejste jisti, zda a čím byla omyta.

5.   Nešetřete na balené vodě a zkontrolujte, zda jsou její uzávěry originální a neporušené.

6.   Balenou vodu používejte v zemích se sníženou úrovní hygieny i k čištění zubů.

7.   Jídlo na ulici u stánkařů nemusí být tabu. Vždy však prověřte, zda je místo pro přípravu jídla čisté, prodavač dodržuje osobní hygienu a suroviny skladuje v odpovídajících podmínkách.

8.   Nejezte jídla obsahující syrové maso, vejce nebo drůbež. Pozor dávejte i na syrové či nedovařené korýše a měkkýše.

9.   Na trhu nakupujte jen čerstvé potraviny.

10. Jezte jen čerstvě připravené jídlo, řádně tepelně upravené a podávané horké.

jidlo3

Co si odkud přivézt?

Itálie: olivový olej, těstoviny, pršut, parmazán

Francie: sýry, víno, hořčice z Dijonu, husí játra, kdoulové želé, provensálské koření

Španělsko: marcipánové sladkosti, turecký med, brandy, víno, sangrie, panenský olivový olej

Řecko: olivový olej, nakládané olivy, metaxa, ouzo, fíky

Rakousko: dýňový olej, Mozartovy koule

Švýcarsko: sýr, čokoláda, šunka, ovocné pálenky, koření z alpských bylinek

Velké Británie: anglický čaj, sušenky v plechových krabicích

Egypt, Tunisko, Maroko: koření, čaj ze sušených ibiškových květů či z máty, olivový olej

Maďarsko: červená paprika, uherský salám, pálenka, tokajské víno

Chorvatsko: sušené maso, bylinkové pálenky

Slovensko: borovička, ovčí sýr, víno


Mohlo by vás zajímat

Jak se žije bez lepku?

15.10.2014 | Někomu život bez lepku naordinovali lékaři, jiný si jej vybral dobrovolně sám. Jaké jsou výhody a nevýhody bezlepkové diety?

10 největších mýtů o mase

27.08.2014 | „Kuřecí maso je plné hormonů“, „Vnitřnosti nejsou zdravé.“, „Čerstvé maso je nejlepší“. Mýty nebo pravda?

„Vítám národní hrdost na české produkty,“

12.09.2014 | říká ministr zemědělství Marian Jurečka. Povídali jsme si s ním nejen o dopadech ruských sankcí na české pěstitele a výrobce.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.