Jídelna ze Zlína uvařila nejlepší školní oběd

Jídelna ze Zlína uvařila nejlepší školní oběd

27.08.2014 Redakce

Rajčatová polévka s mozzarelou, přírodní vepřová panenka se smetanovými žampiony a mrkvovo-bramborovým pyré s rozmarýnem, čokoládový krém. Toto menu uspělo v celostátním finále Soutěže o Nejlepší školní oběd.

Kuchaři z Gymnázia Zlín – Lesní čtvrť v brněnském finále porazili devět konkurenčních týmů z jídelen po celé České republice. Letošní 5. ročník soutěže pořádá Společnost pro výživu ve spolupráci s velkoobchodem MAKRO pod záštitou Magistrátu města Brna a Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Druhou příčku obsadil kolektiv ze Základní školy Mánesova v Otrokovicích a bronz si odnesli kuchaři ze Základní školy a mateřské školy Velké Svatoňovice.

 Některé soutěžní obědy by uspěly i v restauracích. Je vidět, že i kuchaři ve školních jídelnách už vaří z čerstvých surovin a umí z nich vytvořit originální a chutná jídla. Připravit za 34 korun celý oběd není vůbec lehký úkol,“ říká člen poroty Petr Stádník, šéfkuchař MAKRO Cash & Carry ČR, který má zkušenost z několika michelinských restaurací. Kéž by obědy ve všech školních jídelnách vypadaly stejně jako ty vítězné,“ dodává.

1

Do letošního 5. ročníku se přihlásilo celkem 79 jídelen z celé České republiky s obědovým menu na téma „Moderně a originálně“. „Do finále postoupilo deset nejlepších obědů. Klasické knedlíky nahradil bulgur nebo kuskus a recepty obsahují i méně obvyklé suroviny, jako je rukolový olej, polníček, ryba mahi-mahi nebo špalda,“ komentuje dnešní finále ředitelka soutěže Anna Packová, která toto netradiční klání již několik let organizuje.

Kromě vítězného menu u poroty zabodoval také mrkvovo-zázvorový krém, pošírovaný filet mahi-mahi na smetanovém špenátu s cizrnou a opečeným bramborem a bulgur s tvarohovým krémem a malinami z jídelny v Otrokovicích, jež se umístila na druhém místě.

Třetí místo získala jídelna z Velkých Svatoňovic za variaci na polévku z celé mrkve s čočkovými noky, roládu z mahi-mahi plněnou lososem s barevnými brambory, jogurtovo-koprovým dresingem a polníčkovým salátem a za polentový koláč se švestkami.

2

zZ výživového hlediska nelze finálovým obědům nic vytknout. I ve školních jídelnách by děti měly dostávat živiny, které potřebují pro svůj zdravý růst a vývoj. Mám velkou radost, že rok od roku se situace postupně zlepšuje,“ důrazňuje porotkyně Alena Strosserová, nutriční terapeutka ze Společnosti pro výživu.

Přihlášená menu musela splnit přísné nutriční nároky, nacházet se na pravidelném jídelním lístku školní jídelny a patřit mezi oblíbené pokrmy malých strávníků. Kuchaři přitom nesměli přesáhnout normou stanovený limit 34 korun za polévku, hlavní jídlo a dezert. Zaslané obědy školních jídelen v prvním korespondenčním kole hodnotila odborná porota dle vhodnosti použitých surovin, nutričního hlediska, technologického postupu přípravy, vyváženosti ingrediencí, chutí i barev.

Přihlášené menu o třech chodech dnes finalisté před zraky poroty vařili ve školní jídelně brněnské Základní školy Novolíšenská 10. Do finálové poroty zasedla herečka Markéta Hrubešová, šéfkuchař Petr Stádník ze sítě MAKRO, zástupci Ministerstva zdravotnictví, Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, Magistrátu města Brna nebo Asociace kuchařů a cukrářů. Důležité slovo v porotě měli i žáci základní školy, pro které jsou školní obědy určeny v první řadě.

Rostoucí důraz školních jídelen na čerstvé a zdravější suroviny potvrzuje i velkoobchodní síť MAKRO, kde nakupuje až polovina českých školních jídelen. „V segmentu školních kantýn nejrychleji rostou prodeje čerstvého masa, ryb a zeleniny,“ uvádí Petr Stádník. Z masa školní kantýny nejvíce nakupují vepřové maso od plece, pečeně a mleté maso. Následují kuřecí řízky a stehna. Z příloh převládají těstoviny a brambory. „Již několik let jsou na vzestupu ryby, zejména losos. Zeleninu však školní jídelny bohužel stále nakupují především mraženou a sterilovanou, aby si usnadnili přípravu,“ uzavírá Stádník.

 Ve finálovém klání se utkaly následující školní jídelny (v abecedním pořadí):

 1.   Základní škola Mánesova 908, Otrokovice

2.   Školní jídelna při Základní škole T. G. Masaryka 27, Svitavy

3.   Základní škola a mateřská škola Velké Svatoňovice

4.   Mateřská škola Na Korábě 2, odl. prac. MŠ Lindnerova, Praha 8

5.   Domov mládeže a Školní jídelna, Písek

6.   Školní jídelna Generala Píky 13 A, Ostrava

7.   Školní jídelna Novolíšeňská 10, Brno

8.   Mateřská škola Na Korábě 2, Praha 8

9.   Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť, Lesní čtvrť 1364, Zlín

10. Fakultní základní škola dr. M. Horákové a Mateřská škola Olomouc

 

 


Mohlo by vás zajímat

MRAZY NAPÁCHALY ŠKODY NA VINICÍCH, JDE O MILIONY

22.04.2024 | Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v Česku půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl to prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Vinohrady v Čechách ničil noční mráz o víkendu, část úrody poškodil už v noci na pátek. Vinaři na jihu Moravy proto od minulého týdne pozorně sledují několik předpovědních modelů i vlastní meteostanice, doplnil Chlad.

INSPEKCE ODHALILA FAZOLE PLNÉ HERBICIDŮ: "DOBROTU" PRODÁVALO TESCO

17.04.2024 | V sušených fazolích, které prodával řetězec Tesco pod svou privátní značkou, zjistila laboratorní analýza Státní zemědělské a potravinářské inspekce výskyt herbicidu ve čtyřikrát vyšším množství, než povoluje zákon. Šlo o fazole vypěstované v Argentině a nevyhovující šarže měla 1344 balení, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

FRANCIE HLÁSÍ REKORD: BAGETA JE VĚTŠÍ NEŽ MRAKODRAP

06.05.2024 | Francouzští pekaři v neděli upekli nejdelší bagetu na světě a překonali tak rekord, který dosud v Guinnessově knize rekordů drželi Italové. Bageta, kterou vytvořili na okraji Paříže v obci Suresnes měřila 140,5 metru. Informoval o tom dnes server BBC.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.