JIDÁŠE, PERNÍČKY I MAZANEC: RECEPTY, I TIPY, JAK JE ODLEHČIT!

JIDÁŠE, PERNÍČKY I MAZANEC: RECEPTY, I TIPY, JAK JE ODLEHČIT!

15.04.2022 probio

Velikonoce už klepou na dveře - nejvyšší čas se na ně náležitě připravit. Na barvení vajec ještě času dost, na pečení však nikoli. Udělejte si velikonoční perníčky, nadýchané jidáše nebo mazanec s ořechy!

VELIKONOČNÍ PERNÍČKY

Ingredience:

  • 400 g žitné chlebové mouky
  • 100 g třtinového cukru moučkového
  • 50 g lískových ořechů
  • 1/2 lžíce perníkového koření
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • 120 g másla
  • 2 vejce
  • 4 lžíce medu
  • 1 bio citron

 

Postup:

V míse smíchejte mouku, cukr, namleté ořechy, sodu, perníkové koření a sůl.

Přidejte rozehřáté máslo, vejce, med a najemno nastrouhanou citronovou kůru a vytvořte hladké těsto. Dejte ho do lednice na 1 – 2 hodiny.

Znovu propracujte těsto a vyválejte na oblíbenou tloušťku, pro tenké perníčky 2-3 mm, pro perníčky silnější 5 mm, vykrájené perníčky pokládejte na plech.  Pečte v předehřáté troubě na 180 °C 7-8 minut.

Perníčky ozdobte polevou nebo je nechte jen přírodní.

OŘECHOVÝ MAZANEC

Ingredience

  • 250 ml mléko
  • 100 g cukr třtinový přírodní 
  • 300 g mouka pšeničná bílá hladká 
  • 40 g droždí
  • 300 g mouka pšeničná celozrnná jemně mletá 
  • 3 vejce
  • 1 špetka sůl mořská jemná 
  • 1 špetka muškátový oříšek mletý 
  • 1 lžíce citronová kůra
  • 120 g máslo
  • 60 g rozinky 
  • 60 g vlašské ořechy
  • 40 g mandle celé BIO PROBIO

Do 3 lžic vlažného mléka nebo rostlinného nápoje  rozmíchejte 1 lžíci cukru, 1 lžíci mouky, rozdrobte droždí a nechte na teplém místě, dokud nevzejde kvásek.

Mouku smíchejte s cukrem a přidejte žloutky rozšlehané se špetkou soli, špetkou mletého muškátového oříšku a na jemno nastrouhanou kůrou z chemicky neošetřeného citronu. Přidejte vzešlý kvásek, rozpuštěné zchladlé máslo a vypracujte v pevné těsto. Při hnětení těsta přidávejte mléko postupně, dle potřeby.

Těsto zakryjte a nechte 2 hodiny kynout. Během této doby ho dvakrát promíchejte vařečkou, aby se provzdušnilo.

Do vykynutého těsta zapracujte rozinky a na hrubo nasekané ořechy.

Z těsta vytvarujte bochánek a nechte na plechu vyloženém pečicím papírem ještě chvíli nakynout. Poté ho potřete bílkem a posypte oloupanými nasekanými mandlemi.

Vrch mazance nařízněte křížem a pečte prvních 10 minut na 220 °C a dalších 40 minut pozvolna dopékejte na 150 °C.

Upečený mazanec potřete rozpuštěným máslem a nechte vychladnout.

CELOZRNNÉ JIDÁŠE

Ingredience

  • 30 g droždí
  • 500 g celozrnné hladké pšeničné mouky + 1 lžíce do kvásku
  • 70 g třtinového cukru + 1 lžíce do kvásku
  • 200 ml mléka
  • 70 g másla
  • 2 žloutky
  • špetka soli
  • na špičku nože nastrouhaného muškátového oříšku
  • nastrouhaná kůra z ¼ citronu
  • vejce na potření
  • med na potření

 

Droždí rozdrobte do misky. Přidejte lžíci cukru a rozmíchejte. Přilijte trochu vlahého mléka, přidejte mouku a rozmíchejte. Překryjte utěrkou a nechte v teple vzejít kvásek. V míse promíchejte mouku, cukr, špetku soli, muškátový oříšek a citronovou kůru. Ve zbytku mléka rozpusťte na kousky pokrájené máslo.

Do zchladlé mléčné směsi zašlehejte žloutky. Po 20 minutách kvásek přendejte k mouce, přilijte mléčnou směs a vypracujte těsto. Zakryjte mísu utěrkou a nechte 45 – 60 minut kynout. Během kynutí těsto propracujte. Těsto rozdělte na +/- 17 kousků. Z každého vyválejte pramen a ten stočte do libovolného tvaru. Ty přendejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte 20 minut kynout. Potřete rozšlehaným vejcem.

Vložte do trouby předehřáté na 170 °C – horkovzduch. Pečte 20 minut. Ještě horké potřete medem.


Mohlo by vás zajímat

FRANCIE HLÁSÍ REKORD: BAGETA JE VĚTŠÍ NEŽ MRAKODRAP

06.05.2024 | Francouzští pekaři v neděli upekli nejdelší bagetu na světě a překonali tak rekord, který dosud v Guinnessově knize rekordů drželi Italové. Bageta, kterou vytvořili na okraji Paříže v obci Suresnes měřila 140,5 metru. Informoval o tom dnes server BBC.

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

TRADIČNÍ ROMSKÁ GOJA PODLE PAVLA BERKYHO: P.S. ZATRACENĚ DOBRÁ

19.10.2023 | Půlmetrová bramborová jelítka vás dostanou výtečnou chutí. Troufnete si na romský recept tradičně využívaný během vánočních svátků?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.