JEN SE PO NĚM ZAPRÁŠÍ: FAZOLOVÝ BURGER OD MILUŠE MAKO

JEN SE PO NĚM ZAPRÁŠÍ: FAZOLOVÝ BURGER OD MILUŠE MAKO

16.12.2022 Jana Čiháková

Tento recept není určen jen pro vegany či vegetariány, pochutnají si na něm zaručeně všichni.  Pokud máte více času a chcete si s jídlem opravdu pohrát, určitě si upečte i svoje bulky. Jídlo tím dotáhnete k dokonalosti a každý chuť domácího pečiva zaručeně ocení.

BURGER - BUDETE POTŘEBOVAT:

1 plechovka červených fazolí

1 balení uzeného tempehu 

1 cibule

3 stroužky česneku 

hořčice

sojová omáčka Kikkoman 

25 g Kampotský pepř fermentovaný

kukuřičná mouka

150 g veganské mozzarelly

olivový olej

veganská majonéza Vayo Naise

červené zelí

sůl 

červená cibule

nakládané okurky

rajčata 

bylinky

1 citron

POSTUP:

Fazole scedíme a vodu si necháme na povolení směsi, tempeh rozdrobíme a opečeme na oleji, ke konci zalijeme sojovou omáčkou, fazole lehce rozdrtíme, klidně v silném sáčku válečkem. Do mísy dáme opečenou cibulku, přidáme česnek, hořčici, tempeh a fazole. Vznikne nám hustá hmota, do které vmícháme nastrouhaný sýr, celé kuličky fermentovaného Kampotského pepře. Pokud je směs příliš hustá stačí povolit nálevem z fazolí a lehce spojit kukuřičnou moukou. Tvoříme burgery, které pečeme v troubě na pečícím papíře potřené lehce olejem do zlatova.

BULKY: BUDETE POTŘEBOVAT

600 g hladké mouky

340 g rostlinného mléka nebo poloviční dávku mléka a fresh z řepy 

21 g čerstvého droždí

55 g olivového oleje

15 g cukru krystal

10 g soli Fleur de Sel La Plantation

semínka na posypání bulek

Suroviny na batáty

batáty

kurkuma La Plantation

Khmerské červené kari La Plantation

POSTUP:

Z droždí, rostlinného mléka a cukru necháme vzejít kvásek, pak hněteme i s moukou, solí a olejem na hladké těsto, které necháme v teple vykynout. Pak tvoříme bulky asi 100 g a před pečením je potíráme vodou s trochou solamylu, aby nám nepopadali semínka a sypeme sezamem. Pečeme na 240 °C asi 8 minut a pak dopékáme na 180 °C asi 7 minut. Vychladlé bulky rozkrojíme a opečeme, potřeme majonézou, naplníme lehkým salátem z cibule, červeného zelí, který ochutíme jen solí, drceným pepřem a citronovou šťávou. Položíme fazolový burger, rajčata a okurky. Podáváme s batáty pečenými se zálivkou z kurkumy a kari. Koření rozmícháme v olivovém oleji, přidáme sůl a upečeme v troubě do zlatova spolu s drceným česnekem.

Kampotský fermentovaný pepř La Plantation, sůl Fleur de Sel, kurkumu a Khmerské červené kari La Platnation zakoupíte na www.kampot.cz. Recept připravila šéfkuchařka Miluše Makó.

 

 

 


Mohlo by vás zajímat

RÁMEN JAKO DÍLO NÁHODY + TIPY, JAK SI JEJ UVAŘIT I DOMA

25.04.2024 | Za velkými věcmi stojí mnohdy náhoda. Ať už jde o objevení Ameriky, antibiotik, teflonu, nanuku, kostky cukru, anebo právě rámenu - vydatného asijského vývaru, s pořádnou zeleninovou náloží, vejcem a hlavně porcí nudlí, který zaútočil na chuťové pohárky Evropanů tak přesvědčivě, že v jejich jídelníčku nadobro zdomácněl.

MISTROVSTVÍ V MÍCHÁNÍ KOKTEJLŮ: PO 11LETECH ZVÍTĚZIL ČECH

06.05.2024 | Mistrem světa v míchání nealkoholických koktejlů Mattoni Grand Drink 2024 se dnes v Karlových Varech stal Martin Vogeltanz. Po 11 letech tak zvítězil Čech, a to potřetí v pětadvacetileté historii soutěže. Vybrala ho odborná porota z 19 barmanů z celého světa, kteří postoupili do finále. Kromě titulu mistra světa získal také finanční odměnu 10 000 dolarů (téměř 233 000 Kč). Vítězný koktejl Nature bude také v nabídce Mattoni barů na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary od 28. června do 6. července.

TRADIČNÍ ROMSKÁ GOJA PODLE PAVLA BERKYHO: P.S. ZATRACENĚ DOBRÁ

19.10.2023 | Půlmetrová bramborová jelítka vás dostanou výtečnou chutí. Troufnete si na romský recept tradičně využívaný během vánočních svátků?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.