Jaro plné svěžesti míří do vaší kuchyně: Tyto recepty budete s láskou dělat i po Velikonocích

Jaro plné svěžesti míří do vaší kuchyně: Tyto recepty budete s láskou dělat i po Velikonocích

02.04.2021 | Velikonoce jsou důležitým křesťanským svátkem, zároveň však také připomínají oslavy začátku jara. Po dlouhém zimním období přichází na pulty obchodů čerstvé ovoce, zelenina i bylinky a máte tak možnost připravit pestrobarevná jídla, která jsou nejen chutná, ale také přitahují pozornost svým lákavým vzhledem. Pusťte proto do své kuchyně nejrůznější odstíny a chutě...

Sýrový koláč se špenátem

Budete potřebovat: 

250 g špenátu, 10 g másla, 200 g ricotty, 300 g nastrouhaného sýru Provolone piccante, 6 šalotek, lžička nastrouhaného muškátového oříšku, lžička nasekané petrželky, lžička nasekané máty, 30 g oliv, 3 vejce, 1 balení listového těsta, sůl, pepř

Postup:

Na pánvi povařte špenát a nechte okapat. Na další pánvi dozlatova orestujte nadrobno nakrájenou šalotku, osolte, opepřete a přidejte muškátový oříšek. Ke špenátu přidejte ricottu, sýr Provolone, petrželku, mátu, nakrájené olivy a vyšlehaná vejce a vše dobře promíchejte. Kulatou zapékací mísu vymažte trochou oleje a rozložte do ní vyválené listové těsto tak, aby kousek přesahoval přes okraj. Naplňte připravenou směsí a přiklopte přesahujícím těstem. Pečte při 180 stupních asi 40 minut.

Cannelloni  plněné špenátem a ricottou

Kanelóny jsou duté válečky z nudlového těsta, cca 8–10 cm dlouhé o průměru asi 2 cm. Jedná se o tradiční druh italských těstovin. Jsou ideální pro plnění a zapékání. Cannelloni nevyžadují předvaření.

Budete potřebovat: 

250 g (1 balení) těstovin cannelloni, 250 g listového špenátu, 200 g ricotty, 20 g másla na vymazání formy, 20 g másla na přípravu špenátové náplně, 1 stroužek česneku, ½ najemno pokrájené cibule, 2 žloutky, sůl, pepř Na bešamel: 50 g másla, 50 g hladké mouky, 1 dcl mléka, 50 g strouhaného sýra typu parmazán, sůl, pepř, strouhaný muškátový oříšek

Postup:

Jako první si připravíme bešamel, který použijeme na zalití naplněných těstovin: v hrnci rozpustíme máslo, za stálého míchání přidáme hladkou mouku, kterou mírně orestujeme. Přilijeme vlažné mléko, stále mícháme, aby se nevytvořily hrudky, jemně provaříme a před odstavením z plotny přidáme sůl, pepř, špetku nastrouhaného muškátového oříšku a do hotového bešamelu zamícháme ještě strouhaný sýr parmazán. Dále si připravíme špenátovou náplň do těstovin – v menším hrnci rozpustíme 20 g másla, přidáme listový špenát (doporučujeme jej nakrájet nadrobno), ½ najemno nakrájené cibule, rozetřený česnek, ricottu, osolíme a opepříme.

Chvíli opékáme, stále mícháme a na konci vaření do špenátové hmoty přidáme dva žloutky a odstavíme. Formu na pečení vymažeme máslem. Vezmeme sáček na plnění a postupně špenátovou náplní plníme jednotlivé cannelloni a klademe je vedle sebe do formy. Aby se nám těstoviny lépe plnily, opřeme je o talíř a plníme shora. Naskládané cannelloni zalijeme připraveným bešamelem. Dáme péci do předehřáté trouby dle údajů na obalu těstovin, je to cca 40 minut při 200 °C (může se lišit). 

Špenátová roláda

Budete potřebovat:

4 vejce, 200 g omytého špenátu, 200 g plátků prosciutto cotto, 100 g plátků provolone, hrst nastrouhaného sýru typu parmezán, sůl, pepř, extra panensky olivový olej

Příprava: 

Spařte špenátové listy horkou vodou, sceďte je a řádně vyždímejte. Poté je nasekejte najemno. Rozklepněte vejce a oddělte žloutky od bílků. Z bílků vyšlehejte sníh. Žloutky smíchejte se špenátem, nastrouhaným sýrem, osolte, opepřete a dobře promíchejte. Jemně vmíchejte sníh. Hranatou pečící formu vystelte pečícím papírem, lehce jej potřete olejem a poté na něj rozetřete těsto. Pečte v troubě rozehřáté na 180 stupňů asi 15 minut. Po upečení omeletu přendejte i s pečicím papírem na val, zakryjte druhým papírem, obraťte a sejměte papír, na kterém se pekla. Rozložte na omeletu plátky provolone a prosciutto cotto a poté pomocí papíru pevně srolujte. Oviňte utěrkou a dejte vychladit do lednice alespoň na 2 hodiny. Poté roládu nakrájejte na plátky a podávejte jako předkrm nebo i jako hlavni chod spolu s čerstvým salátem.

Krůtí roláda s pestem

Budete potřebovat: 

700 g krůtího masa vcelku (prsa nebo stehno), 100 g polosušených nakládaných rajčat, 50 g oloupaných mandlí, 2 lžíce kaparů v soli, 100 g nastrouhaného sýru Gran Moravia, stroužek česneku, svazek bylinek (např. šalvěj, rozmarýn a bobkový list), bílé víno, extra panenský olivový olej, sůl, pepř

Postup:

Maso rozkrojte na plát a rozklepejte paličkou na maso. V mixéru rozmixujte společně okapaná polosušená rajčata, mandle, kapary předem zbavené soli, Gran Moravia a stroužek česneku, pokud je třeba, přidejte trochu olivového oleje. Vzniklé pesto rozetřete na celý plát krůtího masa, ten poté zatočte a svažte provázkem. Roládu vložte do předem vymazaného pekáče, osolte, opepřete, přelijte trochou bílého vína, přidejte svazek bylinek a dejte péci do trouby na 180 °C asi na hodinu a půl. V případě potřeby podlévejte. Upečenou roládu nakrájejte na plátky a podávejte například s dušenými fazolkami.

Italský velikonoční koláč

Budete potřebovat: 

Na těsto:

300 g hladké mouky, extra panensky olivový olej, sůl, voda.

Na náplň:

1 kg špenátu nebo mangoldu, 1 cibule, 1 stroužek česneku, petrželka, majoránka, 8 vajec, 2 lžíce čerstvé smetany na vaření, 300 g ricotty, 200 g sýru Gran Moravia, 50 g másla, extra, panenský olivový olej, sůl, pepř

Postup:

Mouku nasypte na vál, osolte, přidejte olivový olej a za postupného přidávání vody začněte vypracovávat těsto. Jakmile je těsto kompaktní a hladké, rozdělte ho na 6 kousků a nechte asi hodinu odpočinout. Mezitím očistěte špenát nebo mangold, nakrájejte na proužky a uvařte v páře. Vyždímejte z něho vodu, přidejte hrst nastrouhaného sýru Gran Moravia, sůl, pár lístků majoránky a dobře promíchejte. Na pánvi orestujte najemno nakrájenou cibuli spolu s česnekem a petrželkou. V míse vyšlehejte 3 vejce, přidejte lžíci nastrouhaného sýru Gran Moravia, špenát, ricottu, smetanu, cibuli s česnekem a petrželkou. Vše dobře promíchejte. 

Pečící formu vytřete olejem a vyložte ji prvním kusem těsta vyváleným na plát. Těsto také potřete olejem a položte na něj druhy plát těsta. Opakujte ještě s jedním plátem těsta. Na třetí plát těsta naneste náplň, udělejte v ní pět důlků, vložte do nich hoblinku másla, a pak do nich vyklepněte zbývající vejce tak, abyste nepoškodili žloutek. Posypte zbývajícím nastrouhaným sýrem, osolte, opepřete. Na náplň postupně položte zbývající tři pláty těsta, které vždy opět potřete olejem. Přečnívající části těsta překlopte ke středu koláče. Koláč potřete olejem a propíchejte na několika místech vidličkou, aby se při pečení těsto nenafouklo a neprasklo. Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů asi hodinu.

Zdroj www.laformaggeria.com, foto La Formaggeria Gran Moravia

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Pusťte se do cupcakes! S těmito tipy je zvládnete

08.03.2021 | Nadýchané těsto a jemný, akorát sladký, perfektně vyšlehaný a ochucený krém – spojení, jenž tvoří cupcake snů. Přestože propracovat se k uspokojivému výsledku kolikrát stojí hned několik pokusů, není z toho třeba dělat vědu. Vsaďte na ozkoušené krémy profesionálů a nechvátejte. Perfektní krém si žádá svůj čas.

Test rybích prstů: Kolik rybího masa doopravdy obsahují?

12.04.2021 | Žádný ze spotřebitelů patrně nečeká, že konzumace rybích prstů je nejvhodnější cestou, jak vyrovnat absenci rybího masa v jídelníčku. Obalované rybí výrobky by měly platit spíš za „nouzovku“, která je rychle hotová a svou chutí uspokojivá – tedy když dobře vyberete. Dobrou zprávou je, že vybrat se dá. Některé výrobce musíme opravdu pochválit. Hned tři výrobky se totiž pohupovaly i pod hranicí výsledné dvojky.

Domácí tagliatelle carbonara? S námi je zvládnete

23.03.2021 | Domácí těstoviny, to není nic složitého. A když je budete navíc dělat podle kuchaře Pavla Berkyho, je to i zárukou toho, že se vám prostě povedou. Na tagliatelle nepotřebujete ani nudlovačku - můžete je klidně "po staru" nakrájet nožem.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont