JARNÍ SBÍRKA POTRAVIN SE BLÍŽÍ: KDE A CO DAROVAT?

JARNÍ SBÍRKA POTRAVIN SE BLÍŽÍ: KDE A CO DAROVAT?

18.04.2023 Jana Čiháková

Obchodní řetězec se i v letošním roce zapojí do celostátní Sbírky potravin se všemi svými prodejnami. Letošní jarní kolo sbírky se koná v sobotu 22. dubna od 8 do 18 hodin. Zákazníci mohou na kterékoli prodejně BILLA zakoupit trvanlivé potraviny či drogistické zboží a věnovat je na dobrou věc. Na vybraných prodejnách budou poprvé jako dobrovolníci asistovat při Sbírce přímo sami zaměstnanci řetězce.

Během Sbírky potravin může každý pomoci potřebným tím nejdostupnějším způsobem, totiž nákupem a darováním trvanlivých potravin a drogistického zboží. Každoročně se díky Sbírce daří pro lidi v nouzi zajistit až několik stovek tun jídla. V loňském jarním kole se celkem podařilo vybrat 325 tun zboží, z toho 50 tun v prodejnách BILLA.

Následně se vloni v listopadu při podzimním kole vybralo dokonce 520 tun zboží – zákazníci v prodejnách BILLA z tohoto celkového množství přispěli 57,5 tunami zboží. „Sbírkou potravin můžeme pomoci těm, kteří to potřebují nejvíce – ať jsou to senioři, samoživitelé, pěstounské rodiny, hendikepovaní nebo lidé bez domova. Chtěli bychom proto touto cestou vyzvat všechny, aby neváhali projevit solidaritu a podali pomocnou ruku těm, pro které potraviny či základní hygienické potřeby bohužel nejsou v dnešní době samozřejmostí,“ uvádí Dana Bratánková, manažerka korporátní komunikace BILLA ČR, která v loňském roce zastávala i pozici manažerky udržitelnosti a koordinátorky Sbírky na straně BILLA ČR.

POMOCI JE JEDNODUCHÉ

Stačí v sobotu 22. dubna mezi 8 a 18 hodinou navštívit jakoukoliv z prodejen BILLA a ke svému nákupu přihodit trvanlivou potravinu nebo drogerii. Přispět lze třeba konzervami s masovými i hotovými jídly, instantními polévkami, dětskou výživou, těstovinami, rýží, olejem, cukrem, moukou, mlékem nebo základní a dětskou drogerií. Drogistické produkty a suroviny poté stačí za pokladnami odevzdat do připravených vozíků nebo dobrovolníkům, kteří budou díky zeleným zástěrám s logem Sbírky snadno rozpoznatelní.

V řadách dobrovolníků se navíc letos poprvé objeví přímo i zaměstnanci BILLA. „Těší nás, že můžeme společně s našimi zaměstnanci jít příkladem a podpořit veřejnost v účasti ve Sbírce. Věříme, že se i letošní jarní kolo Sbírky ponese v duchu solidarity a podaří se vybrat co největší množství zboží,“ dodává Dana Bratánková.

Při posledním jarním kole tvořily největší část darovaného zboží hlavně potraviny, a to konkrétně 292 tun. Vedle toho přispěli zákazníci do Sbírky také 33 tunami drogistického zboží a hygienických potřeb. Potraviny vybrané v minulém jarním kole tak vydaly až na 584 tisíc porcí jídla. Dobrovolníci zboží předají potravinovým bankám, které následně zboží přerozdělí potřebným v rámci regionů prostřednictvím neziskových organizací.


Mohlo by vás zajímat

FRANCIE HLÁSÍ REKORD: BAGETA JE VĚTŠÍ NEŽ MRAKODRAP

06.05.2024 | Francouzští pekaři v neděli upekli nejdelší bagetu na světě a překonali tak rekord, který dosud v Guinnessově knize rekordů drželi Italové. Bageta, kterou vytvořili na okraji Paříže v obci Suresnes měřila 140,5 metru. Informoval o tom dnes server BBC.

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

VYZKOUMÁNO: KÁVA ARABICA JE STARŠÍ NEŽ ČLOVĚK

23.04.2024 | Káva je bezesporu velkou částí světové kultury a milovníci kávy oceňují nejvíce tu, která pochází z kávovníku arabského, běžně známou jako arabica. Vědci nyní vytvořili rodokmen této kávy a zjistili, že tento druh vznikl přirozeným křížením dvou jiných odrůd kávy odhadem před 610 000 až jedním milionem let v etiopských lesích.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.