Japonsko se pustilo do boje proti plýtvání potravinami

Japonsko se pustilo do boje proti plýtvání potravinami

24.11.2021 Mze ČR, SHUTTERSTOCK

Japonsko je známé prodejními automaty, které lze najít doslova na každém rohu. V těchto automatech je možné si zakoupit nejčastěji nealkoholické nápoje, polévky, zmrzlinu, ale také vejce, palačinky, tousty a další výrobky.

Vzhledem k obavám z další vlny koronavirové pandemie se stále objevují nové prodejní automaty, které spotřebitelům umožňují nakupovat potraviny, aniž by se vystavovali infekci v obchodech. Pomáhají také společnostem ve stravovacích službách dohnat ušlé zisky z běžných provozoven z důvodu zkrácené otvírací doby. Příkladem jsou prodejní automaty nabízející mražené nudle, knedlíky nebo grilované hovězí maso ze známých restaurací. Ty nejdříve zkoušely online prodej, ale poté co čelili zvýšené zátěži v podobě obstarávaní obalů, dopravy a stížností zákazníků na poplatky a zpoždění doručení, začali provozovat prodejní automaty.

Rychle koupit, než to projde

Novinkou jsou nyní také prodejní automaty s potravinami s blížící se končící dobou trvanlivosti, které jsou v automatech nabízeny za zvýhodněné ceny. Tyto prodejní automaty jsou nově nainstalovány ve městě Nagoja. Potraviny nabízené v automatech jsou bezpečné, ale nelze je prodávat v obchodech. Zahrnují mimosezónní produkty, jako jsou sladkosti prodávané na Halloween nebo produkty s poškozeným obalem. Tyto prodejní automaty byly uvedeny do provozu na vlakových nádražích a v obchodních domech na konci letošního října.

Jejich produkty se prodávají se slevou 30–50 % a jsou první svého druhu s cílem snížit plýtvání potravinami. Deset druhů položek včetně instantních nudlí a pečiva se prodává za ceny, které se liší v závislosti na datu jejich expirace. V plánu je doplnění nabídky o nápoje s končící trvanlivostí z ledniček umístěných v pokojích hotelu Nagoja Marriott Hotel.

Zákazníci, kteří si chtějí zlevněné výrobky zakoupit, se musí nejdříve zaregistrovat na k tomuto účelu určené webové stránce, kde obdrží heslo, které jim umožní nakupovat v automatech.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

JARNÍ HLÁŠENÍ: VELIKONOCE DEN PO DNI + RECEPTY PRABABIČEK

21.03.2024 | Vítání jara, největší křesťanský svátek… ať už slavíte Velikonoce jakkoliv, bez dobrého jídla se to pravděpodobně neobejde. Jaké pohoštění připravit pro malé i větší koledníky a která jídla by na velikonočním stole nikdy neměla chybět?

OBCHODY BUDOUCNOSTI PŘÍCHÁZEJÍ! TEN PRVNÍ UŽ MAJÍ V HRADCI

21.03.2024 | V Hradci Králové vznikl unikátní obchod „Vše Za“ od společnosti SamoBot, která bezobslužné technologie vyvíjí a testuje. Provozuje zde nonstop otevřenou samoobslužnou prodejnu, kde s běžným provozem pomáhá AI řešení Food Save od české společnosti Analytics Data Factory. Co všechno umí?

NA ZELENÝ ČTVRTEK, ZELENÝ ŠKOPEK: NA ČEPU NA TĚCHTO ADRESÁCH

25.03.2024 | Na Zelený čtvrtek 28. března se v celé České republice i na Slovensku začne už tradičně čepovat Zelené pivo z pivovaru Starobrno. Letos už po devatenácté. Celkem budou mít pivaři a všichni příznivci speciálu s nezvyklou barvou k dispozici 4 920 hektolitrů. Zeleným pivem si mohou připít všichni v Čechách i na Moravě, aktualizovaný seznam všech provozoven se Zeleným pivem na čepu zájemci najdou před Velikonocemi na webových stránkách www.zelenepivo.cz.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.