Japonsko se pustilo do boje proti plýtvání potravinami

Japonsko se pustilo do boje proti plýtvání potravinami

24.11.2021 Mze ČR, SHUTTERSTOCK

Japonsko je známé prodejními automaty, které lze najít doslova na každém rohu. V těchto automatech je možné si zakoupit nejčastěji nealkoholické nápoje, polévky, zmrzlinu, ale také vejce, palačinky, tousty a další výrobky.

Vzhledem k obavám z další vlny koronavirové pandemie se stále objevují nové prodejní automaty, které spotřebitelům umožňují nakupovat potraviny, aniž by se vystavovali infekci v obchodech. Pomáhají také společnostem ve stravovacích službách dohnat ušlé zisky z běžných provozoven z důvodu zkrácené otvírací doby. Příkladem jsou prodejní automaty nabízející mražené nudle, knedlíky nebo grilované hovězí maso ze známých restaurací. Ty nejdříve zkoušely online prodej, ale poté co čelili zvýšené zátěži v podobě obstarávaní obalů, dopravy a stížností zákazníků na poplatky a zpoždění doručení, začali provozovat prodejní automaty.

Rychle koupit, než to projde

Novinkou jsou nyní také prodejní automaty s potravinami s blížící se končící dobou trvanlivosti, které jsou v automatech nabízeny za zvýhodněné ceny. Tyto prodejní automaty jsou nově nainstalovány ve městě Nagoja. Potraviny nabízené v automatech jsou bezpečné, ale nelze je prodávat v obchodech. Zahrnují mimosezónní produkty, jako jsou sladkosti prodávané na Halloween nebo produkty s poškozeným obalem. Tyto prodejní automaty byly uvedeny do provozu na vlakových nádražích a v obchodních domech na konci letošního října.

Jejich produkty se prodávají se slevou 30–50 % a jsou první svého druhu s cílem snížit plýtvání potravinami. Deset druhů položek včetně instantních nudlí a pečiva se prodává za ceny, které se liší v závislosti na datu jejich expirace. V plánu je doplnění nabídky o nápoje s končící trvanlivostí z ledniček umístěných v pokojích hotelu Nagoja Marriott Hotel.

Zákazníci, kteří si chtějí zlevněné výrobky zakoupit, se musí nejdříve zaregistrovat na k tomuto účelu určené webové stránce, kde obdrží heslo, které jim umožní nakupovat v automatech.


Mohlo by vás zajímat

ŽÁDNÉ NÍZKÉ ODMĚNY! VÁCLAVÁK "ZAPLAVILI" PROTESTUJÍCÍ KURÝŘI, BYLO JICH 15

22.04.2024 | Nespokojení kurýři ze společností Wolt a foodora dnes dopoledne protestovali na Václavském náměstí v Praze proti snížení odměňování po zavedení systému takzvaných dynamických odměn. Protestu se podle zpravodajky ČTK zúčastnilo přibližně 15 nespokojených kurýrů, podepisovali na něm petici. Organizátoři se kvůli nízké účasti rozhodli zrušit nahlášený pochod do sídel Woltu a foodory, kde měli představitelům obou platforem předat své požadavky.

MISTROVSTVÍ V MÍCHÁNÍ KOKTEJLŮ: PO 11LETECH ZVÍTĚZIL ČECH

06.05.2024 | Mistrem světa v míchání nealkoholických koktejlů Mattoni Grand Drink 2024 se dnes v Karlových Varech stal Martin Vogeltanz. Po 11 letech tak zvítězil Čech, a to potřetí v pětadvacetileté historii soutěže. Vybrala ho odborná porota z 19 barmanů z celého světa, kteří postoupili do finále. Kromě titulu mistra světa získal také finanční odměnu 10 000 dolarů (téměř 233 000 Kč). Vítězný koktejl Nature bude také v nabídce Mattoni barů na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary od 28. června do 6. července.

STÍN NAD BUDOUCNOSTÍ OLIVOVÉHO OLEJE: TRANSFORMACE V ODVĚTVÍ

06.05.2024 | Výrobci olivového oleje čelí jednomu z nejsložitějších období v historii. Zpravodajskému serveru CNBC to řekl největší producent olivového oleje na světě, španělská společnost Deoleo. Na vině je změna klimatu, prudký růst cen, vysoké úrokové sazby a vysoká inflace. Odvětví proto podle něj musí projít hlubokou transformací.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.