JAKÉ PEČIVO VEDE V OBLÍBENOSTI? SPOTŘEBITELÉ MAJÍ JASNO

JAKÉ PEČIVO VEDE V OBLÍBENOSTI? SPOTŘEBITELÉ MAJÍ JASNO

21.06.2022 Jana Čiháková

Podle Veroniky Wimmerové, jednatelky firmy Zeelandia, která dodává suroviny a přípravky pro pekaře a cukráře, se část zákazníků po pandemii do malých a středních pekáren bohužel nevrátila. Při covidu si totiž zvykli na větší jednorázové nákupy nebo na rozvoz on-line prodejců. Podle Zeelandie jsou obchodní řetězce nejrychleji rostoucím segmentem i díky tomu, že se snaží nabízet nové druhy pečiva v řemeslné kvalitě.

Zeelandii se daří v prodeji zápar, neboli měkčených zrn, které se používají pro obohacení těsta. Ročně jich vyrobí několik tisíc tun. Úspěch slaví i s ovocnými náplněmi a také s kvasy. „Přestože část lidí si ráda kváskuje a peče doma, tak pečivo s kvasem se pořád prodává velmi dobře. Poslední rok a půl se také velmi dobře daří žitnému chlebu i pečivu ve všech možných variantách," říká Veronika Wimmerová.

Kvůli rostoucím cenám surovin musí firma každého čtvrt roku některé výrobky zdražovat. Nejvíc, v desítkách procent, rostou ceny obilnin, rostlinných olejů, semínek, ovoce do náplní, dále cukru nebo lepku. „U nejvýznamnějších surovin máme s dodavateli roční kontrakty. Ty, na část ovoce, začínáme řešit v těchto dnech, o nových kontraktech na cukr budeme jednat na podzim, nicméně už dnes víme, že můžou být až o sto procent dražší. Kvůli situaci na Ukrajině i proto, že cukr je náročný na zpracování, k čemuž je potřeba energie," vyjmenovává Veronika Wimmerová.

Zeelandia vznikla v roce 1990, vyrábí kromě Malšic i v Táboře a Chelčicích a má 200 zaměstnanců. Mateřská společnost Koninklijke Zeelandia sídlí v Nizozemsku.

 


Mohlo by vás zajímat

FRANCIE HLÁSÍ REKORD: BAGETA JE VĚTŠÍ NEŽ MRAKODRAP

06.05.2024 | Francouzští pekaři v neděli upekli nejdelší bagetu na světě a překonali tak rekord, který dosud v Guinnessově knize rekordů drželi Italové. Bageta, kterou vytvořili na okraji Paříže v obci Suresnes měřila 140,5 metru. Informoval o tom dnes server BBC.

ŽÁDNÉ NÍZKÉ ODMĚNY! VÁCLAVÁK "ZAPLAVILI" PROTESTUJÍCÍ KURÝŘI, BYLO JICH 15

22.04.2024 | Nespokojení kurýři ze společností Wolt a foodora dnes dopoledne protestovali na Václavském náměstí v Praze proti snížení odměňování po zavedení systému takzvaných dynamických odměn. Protestu se podle zpravodajky ČTK zúčastnilo přibližně 15 nespokojených kurýrů, podepisovali na něm petici. Organizátoři se kvůli nízké účasti rozhodli zrušit nahlášený pochod do sídel Woltu a foodory, kde měli představitelům obou platforem předat své požadavky.

RYZLINK JE ZÁRUKOU SKVĚLÉHO VÍNA: POTVRZENO NA VALTICKÝCH VINNÝCH TRZÍCH

19.04.2024 | Šampionem mezi bílými víny je v 57. ročníku soutěže Valtické vinné trhy Ryzlink vlašský Terroir Pálava 2022, výběr z hroznů z Vinařství Vajbar ze Zaječí na Břeclavsku, mezi červenými víny odborná porota nejvýše hodnotila Cabernet Sauvignon 2021, výběr z hroznů, z Vinařství Garčic z Pavlova na Břeclavsku. Hodnocení více že 700 vzorků z 11 zemí a čtyř světadílů trvalo čtyři dny, o výsledcích dnes informovali pořadatelé v tiskové zprávě.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.