21.06.2022 Jana Čiháková
Podle Veroniky Wimmerové, jednatelky firmy Zeelandia, která dodává suroviny a přípravky pro pekaře a cukráře, se část zákazníků po pandemii do malých a středních pekáren bohužel nevrátila. Při covidu si totiž zvykli na větší jednorázové nákupy nebo na rozvoz on-line prodejců. Podle Zeelandie jsou obchodní řetězce nejrychleji rostoucím segmentem i díky tomu, že se snaží nabízet nové druhy pečiva v řemeslné kvalitě.
Zeelandii se daří v prodeji zápar, neboli měkčených zrn, které se používají pro obohacení těsta. Ročně jich vyrobí několik tisíc tun. Úspěch slaví i s ovocnými náplněmi a také s kvasy. „Přestože část lidí si ráda kváskuje a peče doma, tak pečivo s kvasem se pořád prodává velmi dobře. Poslední rok a půl se také velmi dobře daří žitnému chlebu i pečivu ve všech možných variantách," říká Veronika Wimmerová.
Kvůli rostoucím cenám surovin musí firma každého čtvrt roku některé výrobky zdražovat. Nejvíc, v desítkách procent, rostou ceny obilnin, rostlinných olejů, semínek, ovoce do náplní, dále cukru nebo lepku. „U nejvýznamnějších surovin máme s dodavateli roční kontrakty. Ty, na část ovoce, začínáme řešit v těchto dnech, o nových kontraktech na cukr budeme jednat na podzim, nicméně už dnes víme, že můžou být až o sto procent dražší. Kvůli situaci na Ukrajině i proto, že cukr je náročný na zpracování, k čemuž je potřeba energie," vyjmenovává Veronika Wimmerová.
Zeelandia vznikla v roce 1990, vyrábí kromě Malšic i v Táboře a Chelčicích a má 200 zaměstnanců. Mateřská společnost Koninklijke Zeelandia sídlí v Nizozemsku.
08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý? Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?
25.04.2024 | Za velkými věcmi stojí mnohdy náhoda. Ať už jde o objevení Ameriky, antibiotik, teflonu, nanuku, kostky cukru, anebo právě rámenu - vydatného asijského vývaru, s pořádnou zeleninovou náloží, vejcem a hlavně porcí nudlí, který zaútočil na chuťové pohárky Evropanů tak přesvědčivě, že v jejich jídelníčku nadobro zdomácněl.
23.04.2024 | Káva je bezesporu velkou částí světové kultury a milovníci kávy oceňují nejvíce tu, která pochází z kávovníku arabského, běžně známou jako arabica. Vědci nyní vytvořili rodokmen této kávy a zjistili, že tento druh vznikl přirozeným křížením dvou jiných odrůd kávy odhadem před 610 000 až jedním milionem let v etiopských lesích.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.