Jak Slováci na pivo přesedlali (Čechy ale neporazí)

Jak Slováci na pivo přesedlali (Čechy ale neporazí)

28.07.2020 Jana Čiháková

Spotřeba piva na Slovensku loni stoupla třetím rokem v řadě a dosáhla nového maxima za posledních deset let. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil slovenský statistický úřad. K oblíbeným značkám patří v zemi česká piva.

Podle dřívějšího průzkumu se mezi Slováky zvyšuje zájem o nealkoholická a ochucená piva, stejně jako o pivní speciály. Každý obyvatel více než pětimilionového Slovenska loni v průměru vypil 77,9 litru piva, nejvíce od roku 2009. Meziročně spotřeba tohoto alkoholického nápoje stoupla v zemi pod Tatrami o 5,1 litru. Spotřeba piva na Slovensku navzdory jejímu růstu v posledních letech zaostává na Českem, kde loni v přepočtu na hlavu vzrostla o dvě velká piva na 142 litrů.

Jedničkou na slovenském trhu s pivem je skupina Heineken. Druhou pozici si udržuje japonská skupina Asahi prostřednictvím společnosti Plzeňský Prazdroj Slovensko, která na Slovensku prodává také některé české značky piv v čele s Pilsner Urquell. Zatímco spotřeba piva na Slovensku loni vzrostla, konzumace dalších alkoholických nápojů, tedy lihovin a vína, se naopak snížila. Pokračoval také růst spotřeby nealkoholických nápojů.

Letošní spotřebu piva a dalších nápojů patrně ovlivní dřívější karanténní opatření proti šíření koronaviru, kvůli kterým nemohly bary a restaurace na Slovensku déle než dva měsíce fungovat v obvyklém režimu.


Mohlo by vás zajímat

VĚDCI: PŮDA JE PLNÁ PESTICIDŮ, ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI ZA TO ALE NEMOHOU

08.04.2024 | Výsledky ukázaly, že v zemědělsky využívané krajině se koncentruje a šíří poměrně velké množství pesticidů, z nichž některé mohou mít významný dopad na biologickou rozmanitost a zároveň jsou výrazně rizikové i pro člověka. Z velké části se ovšem nejednalo o látky aplikované samotnými farmáři.

ŽÁDNÉ NÍZKÉ ODMĚNY! VÁCLAVÁK "ZAPLAVILI" PROTESTUJÍCÍ KURÝŘI, BYLO JICH 15

22.04.2024 | Nespokojení kurýři ze společností Wolt a foodora dnes dopoledne protestovali na Václavském náměstí v Praze proti snížení odměňování po zavedení systému takzvaných dynamických odměn. Protestu se podle zpravodajky ČTK zúčastnilo přibližně 15 nespokojených kurýrů, podepisovali na něm petici. Organizátoři se kvůli nízké účasti rozhodli zrušit nahlášený pochod do sídel Woltu a foodory, kde měli představitelům obou platforem předat své požadavky.

INSPEKCE ODHALILA FAZOLE PLNÉ HERBICIDŮ: "DOBROTU" PRODÁVALO TESCO

17.04.2024 | V sušených fazolích, které prodával řetězec Tesco pod svou privátní značkou, zjistila laboratorní analýza Státní zemědělské a potravinářské inspekce výskyt herbicidu ve čtyřikrát vyšším množství, než povoluje zákon. Šlo o fazole vypěstované v Argentině a nevyhovující šarže měla 1344 balení, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.