Jak poznat maso z českého chovu?

Jak poznat maso z českého chovu?

19.11.2019 Redakce

Jedním ze způsobů, jak původ masa zjistit, je dívat se u pultu či regálu po označení CZ. To se nachází i na balení masa a má znamenat, že maso pochází od české firmy. Označení má však i svůj háček.

„Pokud je totiž maso ze zahraničí, v praxi převážně z Polska, dovezeno do Česka a tady zabaleno, může na sobě mít označení CZ,“ vysvětluje agrární expert Petr Havel. Proto je důležité dívat se i na čísla, která jsou za označením CZ uvedena.

Pokud zákazník vybírá vepřové nebo hovězí maso a chce mít jistotu, že maso opravdu pochází z chovu z českých farem a nebylo v Česku jen zabaleno, měl by hledat výrobky například s označením CZ 15 a CZ 333. „V případě vepřového masa přes 80 % pochází přímo z českých farem, které spadají pod společnosti skupiny Agrofert a můžeme tak garantovat kvalitu chovu i zpracování masa. Zbytek nakupujeme od českých zemědělců,“ říká Jaroslav Janoušek, ředitel závodu v Plané, spadajícího pod největšího zpracovatele masa v Česku Kostelecké uzeniny.

„Hovězí maso máme ze čtvrtiny z vlastního českého chovu, zbylých 75 procent odebíráme od českých místních farem,“ dodává Janoušek s tím, že spolupráce s místními zemědělci mimo jiné podporuje zaměstnanost v krajích. Jako první se pro zákazníky přehlednější označení logem CZ 15 a C 333 zkouší v prodejnách COOP na Táborsku v jižních Čechách. Postupně by se ještě během letošního roku mělo rozšířit do dalších maloobchodních sítí v České republice.


Značky CZ 15 a CZ333 v novém vizuálu pro snadnou identifikaci masa z českých chovů. Maso je takto viditelně značeno na přední straně balení, zákazníkovi tedy odpadá nutnost luštit malá písmenka na zadních etiketách. 

maso

maso


Mohlo by vás zajímat

SODU, ANEBO KYPŘÍCÍ PRÁŠEK...VÍTE, CO, KDY A JAK POUŽÍT?

06.06.2022 | Ať jste pekařští mazáci, nebo máte za sebou jen pár nesmělých bábovkových pokusů, určitě víte, k čemu se v kuchyni používá kypřicí prášek a jedlá soda. Vypadají podobně a po obou saháme ve snaze docílit nadýchaného a vláčného těsta. Zde ovšem vzájemné podobnosti končí a je třeba se blíže seznámit se zákonitostmi, které s sebou použití konkrétního kypřidla nese, abyste z trouby pokaždé vytáhli výtvor, na který se bude dlouho vzpomínat. V dobrém, samozřejmě.

VYZKOUMÁNO: KÁVA ARABICA JE STARŠÍ NEŽ ČLOVĚK

23.04.2024 | Káva je bezesporu velkou částí světové kultury a milovníci kávy oceňují nejvíce tu, která pochází z kávovníku arabského, běžně známou jako arabica. Vědci nyní vytvořili rodokmen této kávy a zjistili, že tento druh vznikl přirozeným křížením dvou jiných odrůd kávy odhadem před 610 000 až jedním milionem let v etiopských lesích.

FRANCIE HLÁSÍ REKORD: BAGETA JE VĚTŠÍ NEŽ MRAKODRAP

06.05.2024 | Francouzští pekaři v neděli upekli nejdelší bagetu na světě a překonali tak rekord, který dosud v Guinnessově knize rekordů drželi Italové. Bageta, kterou vytvořili na okraji Paříže v obci Suresnes měřila 140,5 metru. Informoval o tom dnes server BBC.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.