Jak poznat maso z českého chovu?

Jak poznat maso z českého chovu?

19.11.2019 | Jedním ze způsobů, jak původ masa zjistit, je dívat se u pultu či regálu po označení CZ. To se nachází i na balení masa a má znamenat, že maso pochází od české firmy. Označení má však i svůj háček.

„Pokud je totiž maso ze zahraničí, v praxi převážně z Polska, dovezeno do Česka a tady zabaleno, může na sobě mít označení CZ,“ vysvětluje agrární expert Petr Havel. Proto je důležité dívat se i na čísla, která jsou za označením CZ uvedena.

Pokud zákazník vybírá vepřové nebo hovězí maso a chce mít jistotu, že maso opravdu pochází z chovu z českých farem a nebylo v Česku jen zabaleno, měl by hledat výrobky například s označením CZ 15 a CZ 333. „V případě vepřového masa přes 80 % pochází přímo z českých farem, které spadají pod společnosti skupiny Agrofert a můžeme tak garantovat kvalitu chovu i zpracování masa. Zbytek nakupujeme od českých zemědělců,“ říká Jaroslav Janoušek, ředitel závodu v Plané, spadajícího pod největšího zpracovatele masa v Česku Kostelecké uzeniny.

„Hovězí maso máme ze čtvrtiny z vlastního českého chovu, zbylých 75 procent odebíráme od českých místních farem,“ dodává Janoušek s tím, že spolupráce s místními zemědělci mimo jiné podporuje zaměstnanost v krajích. Jako první se pro zákazníky přehlednější označení logem CZ 15 a C 333 zkouší v prodejnách COOP na Táborsku v jižních Čechách. Postupně by se ještě během letošního roku mělo rozšířit do dalších maloobchodních sítí v České republice.


Značky CZ 15 a CZ333 v novém vizuálu pro snadnou identifikaci masa z českých chovů. Maso je takto viditelně značeno na přední straně balení, zákazníkovi tedy odpadá nutnost luštit malá písmenka na zadních etiketách. 

maso

maso

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Droždí a kypřící prášek: Víte, jaký je mezi nimi rozdíl?

06.12.2019 | Jaký je rozdíl mezi čerstvým pekařským droždím a kypřicím práškem do pečiva?

Kvalita vánočních kolekcí: Co najdete pod staniolem?

05.12.2019 | Čokoládové figurky s vánoční tematikou se u nás prodávaly již na konci 19. století. To se nezměnilo, co však podléhá zubu času, je jejich cena a také kvalita. Zatímco před sto lety byste za „závěsky na stromek“, jak se jim také říkalo, zaplatili kolem deseti korun, dnes si připravte i dvacetinásobek… a taky hodně trpělivosti. Cena totiž v tomto případě nemusí být neoklamatelným ukazatelem kvality.

Balsamico už nemusí být jen z Modeny!

09.12.2019 | Označení "balsamico", které se do češtiny převádí obvykle ve spojení s octem jako balzámový, balzamikový či balzamický, lze používat i ve spojení s octy či ochucovadly, které nepocházejí z oblasti severoitalského města Modeny. Rozhodl tak Soudní dvůr Evropské unie. Informovala o tom agentura Reuters.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Prosincové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a vybraných novinových stáncích sítě Valmont