Irské restaurace dnes oslaví svátek svatého Patrika

Irské restaurace dnes oslaví svátek svatého Patrika

17.03.2016 ČTK

Restaurace irského stylu dnes oslaví svátek svatého Patrika zeleným pivem a speciálními menu. Hlavní objem zeleného piva se ale vyčepuje až za týden na Zelený čtvrtek. Některé restaurace použijí speciální piva, jiné dnes jenom obarví pivo potravinářským barvivem

"Všechno barvíme na zeleno, ať si dáte vodu nebo pivo, všechno bude zelené," řekl ČTK Tomáš Filip z pražského Merlin Irish Pubu. Svátek svatého Patrika je pro restauraci ohledně tržeb nejlepší v roce, proti běžným dnům jsou podle Filipa dvojnásobné. Letos podnik nápoje barvil čtyři dny, dnešní den je poslední. Díky zájmu plánuje Filip počet "zelených" dní v dalších letech prodlužovat. K jídlu budou restaurace nabízet například speciální jehněčí burgery, irské dušené maso či pečené masové koláče.

Zatímco mnoho restaurací je kvůli rezervacím obsazených, v pražském James Joyce Irish Pub se na dnešek rezervace nedávají. "Měl by to být nejpřátelštější den v roce," říká za ní David Hylas. V této restauraci se kromě tradičního Guinesse bude čepovat zelený speciál z náchodského pivovaru Primátor.

Podle tamního sládka Petra Kalužy pivovar navařil 1220 sudů. "Použili jsme mladý zelený ječmen a curaçao," popsal. Pivo je primárně určené až na Zelený čtvrtek, některé irské hospody jej ale otevřou již dnes. Například ostravská restaurace Jiný Svět bude točit zelené pivo z pivovaru Radas.

Pivovary Lobkowicz začaly distribuovat svou zelenou "čtrnáctku", velikonoční Krasličák. Pivovar Starobrno zase připravil zelené pivo s výluhem z kopřiv, do kterého přidává likér. "Výluh je velmi koncentrovaný a velmi silný. Přesné dávkování je výrobním tajemstvím. Mohu ale prozradit, že jde řádově o litry výluhu, které každoročně potřebujeme," říká za pivovar Jiří Brňovják.

Pivovary si na Velikonoce připravují i "nezelené" limitované edice. Například Staropramen dodá do restaurací speciální třináctku. "Jedná se o silný, řízný, polotmavý ležák s granátovou barvou a výraznou vůní chmele a karamelového sladu," řekla ČTK za firmu Denisa Mylbachrová.

Svatý Patrik podle legendy obrátil v pátém století Iry na křesťanství. Byl křesťanským mnichem, který se později stal svatým a patronem Irska, podle legendy dal vzniknout i symbolu země - zelenému trojlístku. Údajně na něm vysvětloval princip Svaté Trojice. Podle další pověsti vyhnal z ostrova hady, dodnes v Irsku žádní nežijí.

Den svatého Patrika byl ještě donedávna spíše náboženským svátkem, postupně si ale našel příznivce po celém světě. Slavnosti mají různou náplň - od slavnostních pochodů, irské hudby, tradičního tance až po oblékání se do zeleného, barvení piva a ostatních potravin či věcí. Podle údajů Českého statistického úřadu žilo letos v lednu v ČR 30.090 Patriků.


Mohlo by vás zajímat

MRAZY NAPÁCHALY ŠKODY NA VINICÍCH, JDE O MILIONY

22.04.2024 | Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v Česku půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl to prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Vinohrady v Čechách ničil noční mráz o víkendu, část úrody poškodil už v noci na pátek. Vinaři na jihu Moravy proto od minulého týdne pozorně sledují několik předpovědních modelů i vlastní meteostanice, doplnil Chlad.

1. MÁJ: ĆAS LÁSKY, ALE I RŮŽOVÉHO VÍNA

05.04.2024 | První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého růžového vína! Již po čtrnácté se prvního května promění Pražský hrad na Svátek růžových vín. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství.

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.