Inspektoři: Víc než čtvrtina restaurací není v pořádku

Inspektoři: Víc než čtvrtina restaurací není v pořádku

16.03.2021 Jana Čiháková

Za šest let od získání pravomocí na kontroly v pohostinství provedli inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) v hospodách a restauracích 73 805 kontrol. Chyby zjistili u 26,2 procenta z nich. Nejzávažnějších provinění ubylo, středně a méně závažných je ale stále hodně.

Pokud projde novela zákona o potravinách, která přinese kontroly hotelů a dalších stravovacích zařízení od krajských hygienických stanic pod pravomoc SZPI, může se číslo pochybení navýšit. "Inspekce považuje fakt, že zhruba každá čtvrtá kontrola ve společném stravování zjistila porušení právních předpisů, za neakceptovatelný a dále bude vyvíjet maximální úsilí o zlepšení situace v segmentu," uvedl zástupce SZPI.

SZPI aktuálně kontroluje část provozoven veřejného stravování, další část je pod kontrolou krajských hygienických stanic (KHS). Podle mluvčího je pak možné, že v dalších letech, pokud bude inspekce kontrolovat i ty provozy, které jsou nyní pod KHS, chybovost vzroste, jako tomu bylo před šesti lety. Podle něj tehdy museli inspektoři vysvětlovat provozovatelům, že není normální mít neakceptovatelný hygienický stav provozu.

Za šest let podle Kopřivy klesly nejzávažnější hygienické prohřešky, které vedly k dočasným uzavírkám restaurací nebo pivnic. V prvním roce museli inspektoři uzavřít 144 provozoven, v roce 2019 pak 49 provozoven. Loni šlo o 22 uzavřených provozů, rok 2020 byl ale poznamenaný pandemií koronaviru, mnoho provozů tak bylo zavřených. U nevážnějších hygienických prohřešků tak za poslední léta klesla chybovost o více než dvě třetiny. Střední a méně závažné prohřešky problémem podle inspekce zůstávají, v roce 2015 inspektoři zjistili pochybení při 36,2 procenta kontrol, loni pak při 29,7 procenta kontrol.

Falšování nikdo neřešil

Podle Kopřivy se například před rokem 2015 vůbec systémově neřešilo klamání spotřebitele falšováním potravin. Příkladem je využívání levnějších složek jako používání náhražek z rostlinných tuků místo "smaženého Eidamu" nebo levnějšího masa třeba v daňčím guláši. Podle inspekce se tyto chyby vyskytují při každé čtvrté až páté kontrole.

Dozor nad stravovacími provozy v takzvaném otevřeném typu stravování, tedy hlavně restauracemi, kavárnami nebo třeba cukrárnami, přejde zřejmě z hygienických stanic na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci. V lednu to schválila Sněmovna v novele zákona o potravinách, která zavádí tresty za prodeje potravin dvojí kvality. Proti další změně v novele, a to zavádění kvót na některé druhy potravin z ČR na pultech obchodů o velikosti nad 400 metrů čtverečných, se ale nelíbí senátorům, novela se tak nejspíš vrátí k projednání Sněmovně.

Zdroj ČTK, foto shutterstock


Mohlo by vás zajímat

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

FRANCIE HLÁSÍ REKORD: BAGETA JE VĚTŠÍ NEŽ MRAKODRAP

06.05.2024 | Francouzští pekaři v neděli upekli nejdelší bagetu na světě a překonali tak rekord, který dosud v Guinnessově knize rekordů drželi Italové. Bageta, kterou vytvořili na okraji Paříže v obci Suresnes měřila 140,5 metru. Informoval o tom dnes server BBC.

MRAZY NAPÁCHALY ŠKODY NA VINICÍCH, JDE O MILIONY

22.04.2024 | Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v Česku půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl to prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Vinohrady v Čechách ničil noční mráz o víkendu, část úrody poškodil už v noci na pátek. Vinaři na jihu Moravy proto od minulého týdne pozorně sledují několik předpovědních modelů i vlastní meteostanice, doplnil Chlad.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.