Inspekce kvůli hygieně uzavřela již 140 provozoven

Inspekce kvůli hygieně uzavřela již 140 provozoven

31.07.2015 SZPI

V letošním roce Státní zemědělská a potravinářská inspekce uzavřela již 140 provozoven. Z tohoto počtu je 96 provozoven společného stravování – restaurace, rychlá občerstvení, pivnice apod. – kde inspekce získala kompetenci k výkonu kontroly až 1. ledna tohoto roku.

Typickými důvody k uzavření provozovny je rozsáhlé a dlouhodobé zanedbání úklidu, výskyt škůdců, hromadění odpadu, absence přístupu k teplé vodě a další prohřešky, které přímo ohrožují zdraví spotřebitele. Přehled aktuálně uzavřených provozoven:

Restaurace Na Libušíně (kontrolovaná osoba: Caradac Czech s.r.o.), Koterovská 147, Plzeň. V prostorách kuchyně byly mastnotou a zaschlou špínou znečištěny plochy pracovních zařízení jako fritézy, mikrovlnná trouba, nebo zaplísněná digestoř. Na podlahách pod zařízeními provozovatel ponechal enormní množství usazené špíny. Podlahy byly v nečistém stavu, který neodpovídal správným hygienickým podmínkám. V prostorách kuchyně i baru byly nekryté odpadkové koše bez víka. Z uvedených důvodů Inspekce přistoupila k zákazu užívání prostor kuchyně.

Libusin_1

Libusin_2

Restaurace U Trpaslíka (kontrolovaná osoba: Kateřina Humlová), Klášterní 23, Plzeň. V kuchyni provozovny inspekce zjistila řadu hygienických nedostatků. Plochy kolem digestoře byly znečištěny stékajícím olejem a jeho kondenzátem, strop nad sporáky byl znečištěný tukem i prachem a byl poškozený olupující se omítkou. Zařízení jako sporák a mikrovlnná trouba byla narezlá a kolem pracovních ploch se nacházely zbytky potravin z předchozí přípravy pokrmů.

U-Trpaslika

U_Trpaslika_2

Prodejna ovoce a zeleniny Sihn Dang Dang (kontrolovaná osoba: Sihn Dang Dang), Masarykovo náměstí 29, Vyškov. V den kontroly zjistili inspektoři v regále se zeleninou výskyt myšího trusu, stejně jako na několika místech na podlaze a v regálech s balenými potravinami. Myší trus a okousané obaly potravin se vyskytovaly i ve skladu potravin. Ve skladu se nacházely dvě popelnice s dalším nahromaděným odpadem a předměty nesouvisejícími s činností prodeje. Myší trus inspektoři zjistili i v místech přípravy zmrzliny a pizzy, které jsou vydávány prodejním okénkem.

Dang_Vyskov

Hospůdka Rujana (kontrolovaná osoba: Michaela Kapušová), Jiráskova 431 11, Jirkov. V prostorách kuchyně inspektoři zjistili výskyt myšího trusu vedle nepoužívané trouby, včetně stop myšího okusu na kartonových krabicích. V kuchyni byly uloženy předměty nesouvisející s předmětem činnosti a odpadky. V mrazící vaně na polotovary byl na dně led s nečistotami a na liště pod víkem kolonie černé plísně. V prostorách baru a konzumní části byl cítit zápach, pravděpodobně z odpadní jímky. Pod barem za sudy se vyskytoval myší trus a nečistoty jako prach, nedopalky cigaret či obaly potravin.

Rujana_1

Rujana_2

Bistro 65 (kontrolovaná osoba: Thi Thuy Huong Pham), Smetanova 65, 439 42 Postoloprty. Na místě uložený zákaz užívání prostor následoval po zjištění inspektorů, že se v prostorách vyskytoval myší trus, hmyzí škůdci a provozovna není proti pronikání škůdců zabezpečena. Provozovnu charakterizoval zanedbaný úklid – nečistoty na kuchyňských zařízeních, regálech a podlahách a nahromaděný odpad.

bistro_1

bistro_2

Pekárna -  Radim Kadlec (kontrolovaná osoba: Radim Kadlec), Dělnická 664, 749 01 Vítkov. Při kontrole inspektoři na místě zjistili zanedbaný úklid, nečistoty se nacházely na podlaze ve všech prostorách, na stropě a stěně provozovatel ponechal rostoucí plísně, droždí a kvasy byly uskladněny ve znečištěné lednici, v prostorách pro výrobu potravin se volně pohybovalo domácí zvíře a prostor nebyl zabezpečený proti pronikání škůdců.

Kadlec

POTRAVINY MIX (kontrolovaná osoba: Vladimíra Martanová), 1. Máje 222, 38501 Vimperk. Inspektoři na místě uložili zákaz užívání prostor pro zázemí prodejny potravin, kde se uskutečňovala výroba produktů studené kuchyně. Provozovatel zde nedodržel základní hygienické požadavky tím, že prostory využíval i pro skladování předmětů nesouvisejícími s výrobou potravin, které mohly kontaminovat připravované výrobky. Dispozice prostor byla nevhodná, například toaleta nebyla stavebně oddělena od skladovaných potravin.

Martanova_1

Martanova_2

HOSPODA OBĚDNICE (kontrolovaná osoba: Jana Sirotková), Obděnice 42, 262 55 Petrovice. Výskyt myšího trusu a potravin poškozených myším okusem vedl k okamžitému zákazu užívání prostor pro kuchyň uvedené provozovny. Dále zde inspektoři zjistili rostoucí plísně na stěnách kuchyně a v chladicích zařízeních.

hospoda_Obednice

hospoda_Obednice_2

U Birhanzlů (kontrolovaná osoba: Jiří Birhanzl), Brožíkova 245/5, Praha 5. V provozovně rychlého občerstvení inspektoři zjistili několik zásadních porušení hygienických předpisů: výskyt myšího trusu, absenci přístupu k teplé vodě pro hygienickou očistu rukou, dlouhodobě zanedbaný úklid projevující se množstvím nečistot na kuchyňských zařízeních, regálech s potravinami a podlahách a v neposlední řadě opadávající omítku stěn a stropů, která mohla kontaminovat připravované pokrmy.

Birhanzl

Při zjištění nepřijatelných hygienických podmínek v potravinářském provozu inspekce na místě uloží zákaz užívání prostor. Zároveň provozovateli prostřednictvím uloženého opatření nařídí, aby zjištěná pochybení napravil. Pokud provozovatel opatření splní, SZPI při opakované kontrole zákaz užívání prostor uvolní. V případě závažných porušení předpisů v oblasti hygieny inspekce s kontrolovanou osobou zahajuje správní řízení o uložení sankce. Přehled provozoven, kde byl uložen zákaz užívání prostor, inspekce průběžně zpřístupňuje spotřebitelům prostřednictvím nové sekce Provozovny na portálu Potraviny na pranýři. Kromě podrobných informací o kontrolních zjištěních je zde k dispozici i fotodokumentace.

 


Mohlo by vás zajímat

TAKOVÉ ŠKVARKY NECHCETE: VETERINÁŘI NAŠLI PROŠLÉ KŮŽE NA OLOMOUCKU

10.10.2023 | Více než 1300 kilogramů zamražených vepřových kůží s prošlým datem použitelnosti objevili veterinární inspektoři při kontrole ve skladu potravin u Litovle na Olomoucku. Zdravotně závadné kůže proto znehodnotili barvou a nařídili jejich likvidaci na náklady provozovatele, kterému za tento prohřešek hrozí ve správním řízení pokuta až 50 milionů korun.

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

JEDNA PANÍ POVÍDALA... KDE SE VZAL MÝTUS O RECYKLOVANÉM MLÉKU?

04.12.2023 | „Skandál s mlékem! Je to vůbec možné??? A úřady to nevidí…“ Podobné poplašné zprávy s tímto podtextem kolovaly a bohužel stále kolují po internetu. Podle nich trvanlivé mléko, které se nespotřebuje do data trvanlivosti, prodejce vrátí zpracovateli. Zpracovatel pak krabici otevře, mléko znovu převaří a opět zabalí a odešle do prodeje. Toto kolečko může otočit až pětkrát. Jenže co je na tom pravdy?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.