Francouzská ministryně chce zachránit planetu bojkotem Nutelly

Francouzská ministryně chce zachránit planetu bojkotem Nutelly

19.06.2015 ČTK

Společnost Ferrero by podle ministryně měla palmový olej ve svých výrobcích nahradit surovinou šetrnější k životnímu prostředí.

Francouzská ministryně životního prostředí Ségolène Royalová vyzvala spotřebitele k bojkotu čokoládové pomazánky Nutella, prý tím pomohou zachránit planetu. Společnost Ferrero, která pochutinu vyrábí, podle ministryně totiž používá příliš mnoho palmového oleje.
    "Přestaňte jíst Nutellu, zachraňte planetu," řekla Royalová v pondělní televizní debatě. Používání palmového oleje podle ní vyvíjí tlak na přeměnu tropických lesů na palmové plantáže a způsobilo už rozsáhlé odlesnění v Indonésii či Malajsii.
    "Masivní odlesňování přispívá rovněž ke globálnímu oteplování," dodala socialistická ministryně ve vládě Manuela Vallse.
    Italská společnost Ferrero odmítla výroky Royalové komentovat. Uvedla pouze, že používání palmového oleje "se nevylučuje s respektem k životnímu prostředí a místnímu obyvatelstvu". Společnost se prý účastní několika projektů podporujících udržitelnost pěstování olejných palem.

Nutella
    

Na konci roku 2012 se francouzští senátoři pokusili uvalit 300% daň na výrobky obsahující palmový olej. Důvodem byl vliv na nárůst výskytu obezity v populaci i negativní vliv na životní prostředí.
    Světový fond na ochranu přírody uvádí, že rozšiřování plantáží olejných palem vede k devastaci tropických deštných lesů, zejména v jihovýchodní Asii. Způsobuje erozi půdy, zvýšení produkce skleníkových plynů a úhyn chráněných druhů živočichů. Produkce palmového oleje se ale významnou měrou podílí na zaměstnanosti a ekonomickém rozvoji dotčených států.
    Palmový olej se přidává do různých potravinářských výrobků, od stolních olejů přes margaríny až po sladkosti. Kromě toho je ale přísadou do mýdel, šamponů a další kosmetiky.
 


Mohlo by vás zajímat

VYZKOUMÁNO: KÁVA ARABICA JE STARŠÍ NEŽ ČLOVĚK

23.04.2024 | Káva je bezesporu velkou částí světové kultury a milovníci kávy oceňují nejvíce tu, která pochází z kávovníku arabského, běžně známou jako arabica. Vědci nyní vytvořili rodokmen této kávy a zjistili, že tento druh vznikl přirozeným křížením dvou jiných odrůd kávy odhadem před 610 000 až jedním milionem let v etiopských lesích.

INSPEKCE ODHALILA FAZOLE PLNÉ HERBICIDŮ: "DOBROTU" PRODÁVALO TESCO

17.04.2024 | V sušených fazolích, které prodával řetězec Tesco pod svou privátní značkou, zjistila laboratorní analýza Státní zemědělské a potravinářské inspekce výskyt herbicidu ve čtyřikrát vyšším množství, než povoluje zákon. Šlo o fazole vypěstované v Argentině a nevyhovující šarže měla 1344 balení, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

FRANCIE HLÁSÍ REKORD: BAGETA JE VĚTŠÍ NEŽ MRAKODRAP

06.05.2024 | Francouzští pekaři v neděli upekli nejdelší bagetu na světě a překonali tak rekord, který dosud v Guinnessově knize rekordů drželi Italové. Bageta, kterou vytvořili na okraji Paříže v obci Suresnes měřila 140,5 metru. Informoval o tom dnes server BBC.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.