chateau  víno  

Expertka prozradila, jak chutná víno, které zrálo na oběžné dráze

Expertka prozradila, jak chutná víno, které zrálo na oběžné dráze

05.05.2021 Jana Čiháková

Aukční síň Christie's dnes oznámila, že v soukromém prodeji nabízí lahev francouzského vína, která byla 14 měsíců na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Podle agentury AP se domnívá, že by se mohla prodat za částku okolo milionu dolarů (21,5 milionu Kč). Výtěžek má pomoci financovat další výzkum společnosti, která předloni víno na oběžnou dráhu vyslala.

Startup Space Cargo Unlimited v listopadu 2019 poslal na ISS celkem 12 lahví značky Château Pétrus, jejíž vína patří k nejopěvovanějším a nejdražším na světě. Cílem experimentu bylo mimo jiné lépe pochopit proces zrání, fermentace a tvorby bublinek ve víně.

"Obyčejná" lahev Château Pétrus 2000 by se mohla prodat i za 10 000 dolarů, po návratu z vesmíru očekávaná cena narostla ještě o dva řády. "Je to velmi harmonické víno, které má schopnost výtečně uzrát, a proto bylo pro tento experiment vybráno," řekl znalec aukční síně Christie's Tim Tiptree. I poté, co "zrálo v jedinečném prostředí" bylo podle něj víno velmi chutné.

V březnu skupina expertů chuť zkoušela při degustaci pořádané ve Francii, přičemž obsah lahve vyslané do vesmíru porovnávala s lahví stejného vína, které zůstalo ve sklepě. Podle AP byl závěr takový, že chuť nebyla stejná, ovšem rozdíl byl těžko popsatelný. Jane Ansonová, která píše do vinařského magazínu Decanter, uvedla, že klasický Pétrus 2000 chutnal "o něco mladší" a že "vesmírná" verze byla "mírně měkčí a více aromatická".

Srovnání si bude moci udělat i ten, kdo zakoupí nabízenou lahev dopravenou z ISS. Společně s ní totiž dostane i jednu "pozemskou" lahev, dále pak karafu, sklenice a otvírák vyrobený z meteoritu. Výtěžek podle AP poslouží k financování dalšího výzkumu Space Cargo Unlimited.

Z 12 lahví, které strávily více než rok ve vesmíru, zůstává neotevřených ještě několik dalších. Christie's uvádí, že jejich prodej se zatím nechystá.

Zdroj ČTK, foto


Mohlo by vás zajímat

MRAZY NAPÁCHALY ŠKODY NA VINICÍCH, JDE O MILIONY

22.04.2024 | Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v Česku půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl to prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Vinohrady v Čechách ničil noční mráz o víkendu, část úrody poškodil už v noci na pátek. Vinaři na jihu Moravy proto od minulého týdne pozorně sledují několik předpovědních modelů i vlastní meteostanice, doplnil Chlad.

VYZKOUMÁNO: KÁVA ARABICA JE STARŠÍ NEŽ ČLOVĚK

23.04.2024 | Káva je bezesporu velkou částí světové kultury a milovníci kávy oceňují nejvíce tu, která pochází z kávovníku arabského, běžně známou jako arabica. Vědci nyní vytvořili rodokmen této kávy a zjistili, že tento druh vznikl přirozeným křížením dvou jiných odrůd kávy odhadem před 610 000 až jedním milionem let v etiopských lesích.

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.