EK kvůli kvalitě potravin zpřesní výklad ochrany spotřebitele

EK kvůli kvalitě potravin zpřesní výklad ochrany spotřebitele

06.03.2017 ČTK

Problém nižší kvality některých potravinářských výrobků na trzích středoevropských členských zemí EU by měl v první fázi pomoci řešit přesnější výklad evropských ustanovení o ochraně spotřebitele.

Po dnešním jednání ministrů zemědělství osmadvacítky to novinářům řekl český ministr Marián Jurečka s tím, že přesnější výklad příslušných ustanovení slíbila eurokomisařka odpovědná za ochranu spotřebitele Věra Jourová.

"Dvojí kvalitu potravin a zboží jako jsou prací prášky považuji za neférovou obchodní praktiku na společném evropském trhu," sdělila ČTK eurokomisařka Jourová. Cestou k účinné nápravě je podle ní právě uplatnění evropských pravidel ochrany spotřebitelů. Podle Jurečky by zpřesnění výkladu pravidel mělo pomoci věc přinejmenším částečně řešit bez potřeby nové celoevropské legislativy.

Problém středoevropské země EU s rostoucí intenzitou připomínají už delší dobu. Před několika dny na věc upozornili přímo premiéři zemí visegrádské skupiny, tedy Maďarska, Slovenska, Česka a Polska. Ti se ve Varšavě dohodli na výzvě adresované Evropské komisi, aby problému věnovala větší pozornost.

Podle Jurečky bude Jourová jako zástupkyně komise v březnu jednat s členskými zeměmi a jejich obchodními inspekcemi tak, aby získala přehled o situaci a o rozsahu problému. Svá zjištění by měla ministrům předložit v červnu. "Stojí také o výsledky našich testů, které budeme dělat v pěti členských státech - v Německu, Rakousku, ČR, Slovensku a Maďarsku tak, aby se v červnu mohlo říct, jak dál věc řešit," dodal Jurečka.

Na dnešní schůzce prezentoval, včetně konkrétních případů, česká zjištění z roku 2015. Slovenská ministryně Gabriela Matečná dnes představila podobná slovenská šetření, vystoupil i zástupce Maďarska.


Mohlo by vás zajímat

RYZLINK JE ZÁRUKOU SKVĚLÉHO VÍNA: POTVRZENO NA VALTICKÝCH VINNÝCH TRZÍCH

19.04.2024 | Šampionem mezi bílými víny je v 57. ročníku soutěže Valtické vinné trhy Ryzlink vlašský Terroir Pálava 2022, výběr z hroznů z Vinařství Vajbar ze Zaječí na Břeclavsku, mezi červenými víny odborná porota nejvýše hodnotila Cabernet Sauvignon 2021, výběr z hroznů, z Vinařství Garčic z Pavlova na Břeclavsku. Hodnocení více že 700 vzorků z 11 zemí a čtyř světadílů trvalo čtyři dny, o výsledcích dnes informovali pořadatelé v tiskové zprávě.

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

INSPEKCE ODHALILA FAZOLE PLNÉ HERBICIDŮ: "DOBROTU" PRODÁVALO TESCO

17.04.2024 | V sušených fazolích, které prodával řetězec Tesco pod svou privátní značkou, zjistila laboratorní analýza Státní zemědělské a potravinářské inspekce výskyt herbicidu ve čtyřikrát vyšším množství, než povoluje zákon. Šlo o fazole vypěstované v Argentině a nevyhovující šarže měla 1344 balení, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.