Dva bifteky z nemocného býčka, prosím aneb Drsná realita z polských jatek

Dva bifteky z nemocného býčka, prosím aneb Drsná realita z polských jatek

31.01.2019 | Je sice zdraví trochu nebezpečný, ale což - peníze vydělá. Tímto krédem se pravděpodobně řídí na některých polských jatkách. Ukázalo se, že se tam v noci tajně poráží a pak samozřejmě dále prodává chorý dobytek.

Nová aféra pořádně víří vody. Reportáž zpravodajské televize TVN24 odhalila realitu na jatkách v Mazovském vojvodství na severovýchodě země, kde docházelo k porážkám zjevně nemocných kusů dobytka. Ty prý přivážely nákladní vozy takřka výhradně večer za tmy. Viditelně zkažené části masa se potom odřezávaly a vyhazovaly. Co šlo jen trochu zpracovat, se však náležitě zpeněžilo. 

Zdravou krávu prodávají chovatelé za 2500 zlotých (asi 15 000 Kč), zatímco nemocný kus stojí přibližně pětinu této částky. Průměrně velký podnik zpracovávající maso podle televize vydělá na zdravých krávách 350 000 zlotých ročně, zatímco na nemocných může mít čistý zisk až 2,5 milionu zlotých.

Není to poprvé

Podle TVN24 se podobné případy děly i v minulosti - například loni v lednu policie v regionu Podlesí na severovýchodě Polska náhodně objevila jatka, kde se porážela nemocná zvířata. Prokurátor, který případ vyšetřoval uvedl, že maso z tohoto podniku "se dostalo na území celého státu i do zahraničí". Jeho majitelé byli propuštěni na svobodu na kauci a jejich jatka nadále fungují.

Nejnovější případ vyšetřuje prokuratura v Ostrolence. Jatka, kde byl nemocný dobytek porážen, úřady nařídily zavřít a maso, k němuž chyběla náležitá veterinární osvědčení, bylo staženo z trhu. Polská veterinární správa zahájila kontroly na jatkách.

Polsko informovalo české ministerstvo zemědělství, že maso z nemocných krav se do Česka nedostalo. Bylo naopak dovezeno na Slovensko a podle portálu euronews do dalších devíti zemí Evropské unie: Estonska, Finska, Francie, Maďarska, Litvy, Portugalsko, Rumunsko, Španělsko a Švédsko.

Podle ministerstva jde prý o nahodilý případ

Polský ministr zemědělství Krzysztof Ardanowski považuje nejnovější případ porážky nemocných krav a obchodování s jejich masem za "nahodilý incident", který nicméně kazí pověst polských potravin. Řekl to ve středu v rozhovoru v polském rozhlasu. Podle televize TVN24, která o nekalém postupu na jedněch polských jatkách informovala, ale nejde o první takový případ a o maso z nemocných krav je zájem.

"Máme problém, protože jde o nahodilý případ, který ale bezpochyby kazí pověst polských potravin," řekl Ardanowski. Varoval, že pokud by se v Polsku objevily další podobné případy, musejí všichni, kdo jsou do obchodu s masem nemocných zvířat zapleteni, počítat s "dramatickými následky". Ty se musejí týkat nejen majitelů a zaměstnanců jatek, ale i chovatelů krav, "kteří se umírající zvířata snaží někam umístit".

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Státní zemědělská a potravinářská inspekce opět stahuje nevyhovující polský výrobek

16.04.2019 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila v řetězci Lidl další masné výrobky z Polska, do nichž dal výrobce méně masa, než uvedl na obale.

Inspektoři: V těchto produktech jsme našli závažné prohřešky

09.04.2019 | Inspektoři odhalili v několika obchodech v Česku masové konzervy a sklenice z Polska s nižším podílem masa, než výrobci či distributoři uvádějí. Ve všech třech odhalených výrobcích byl podíl masa nižší oproti údajům na etiketě o více než desetinu.

Rozlišíme koňské maso od hovězího? Jen stěží...

17.04.2019 | Soud ve Francii dnes v šest let staré kauze vydávání koňského masa za hovězí uložil bývalému šéfovi společnosti Spanghero Jacquesi Poujolovi půlroční trest vězení. Nizozemského obchodníka Johannese Fasena, který podvod organizoval, pak poslal na dva roky za mříže.