Dotace ministerstva zemědělců pomohou rybářům a chovatelům

Dotace ministerstva zemědělců pomohou rybářům a chovatelům

30.03.2016 Redakce

Ministerstvo zemědělství rozdělí ze svého rozpočtu 64 milionů korun neziskovým organizacím, které se zabývají zemědělstvím a příbuznými obory. Po posouzení všech přihlášených 141 projektů, dostane podporu 53 z nich. Příspěvky na činnost ministerstvo přidělilo například už Českému a Moravskému rybářskému svazu i Českému svazu chovatelů.

„V prvním kole příjmu žádostí o podporu žádaly neziskové organizace o celkem 190 milionů korun, což téměř třikrát převyšovalo rozpočtové možnosti Ministerstva. Příspěvek jsme rozdělili mezi ty, které vybrala hodnoticí komise. V zájmu maximální možné podpory neziskového sektoru jsme ještě letos zahájili druhé kolo, které podpoří české zemědělství,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Tradičně nejvyšší podporu získaly v prvním kole projekty, které souvisí s lesnictvím, a to více než 40 milionů korun. Z této částky dostane 15 milionů Český svaz včelařů na vzdělávací a společensky prospěšnou činnost, plemenářskou práci v chovu včel a potlačování nemocí včel. Český a Moravský rybářský svaz obdržely téměř 8 milionů korun. Ty použijí například na zarybňování, rekonstrukcí rybích líhní a spolkovou činnost.


Mohlo by vás zajímat

1. MÁJ: ĆAS LÁSKY, ALE I RŮŽOVÉHO VÍNA

05.04.2024 | První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého růžového vína! Již po čtrnácté se prvního května promění Pražský hrad na Svátek růžových vín. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství.

FARMÁŘSKÉ TRHY JSOU V PLNÉM PROUDU! SVS ZAHAJUJE ČETNÉ KONTROLY

04.04.2024 | S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinární správa (SVS) proto směřuje své kontroly i do této oblasti. Farmářské trhy jsou zajisté přínosem pro spotřebitele i malovýrobce. Na druhou stranu však přinášejí také zvýšená rizika z hlediska hygieny potravin. I proto jsou každoročně pod důsledným dohledem úředních veterinárních lékařů. V loňském roce provedla SVS na trzích 397 kontrol (v roce 2022 jich bylo 401). Podíl kontrol se závadou meziročně klesl o tři procenta na 16 procent.

RYZLINK JE ZÁRUKOU SKVĚLÉHO VÍNA: POTVRZENO NA VALTICKÝCH VINNÝCH TRZÍCH

19.04.2024 | Šampionem mezi bílými víny je v 57. ročníku soutěže Valtické vinné trhy Ryzlink vlašský Terroir Pálava 2022, výběr z hroznů z Vinařství Vajbar ze Zaječí na Břeclavsku, mezi červenými víny odborná porota nejvýše hodnotila Cabernet Sauvignon 2021, výběr z hroznů, z Vinařství Garčic z Pavlova na Břeclavsku. Hodnocení více že 700 vzorků z 11 zemí a čtyř světadílů trvalo čtyři dny, o výsledcích dnes informovali pořadatelé v tiskové zprávě.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.