Dotace ministerstva zemědělců pomohou rybářům a chovatelům

Dotace ministerstva zemědělců pomohou rybářům a chovatelům

30.03.2016 Redakce

Ministerstvo zemědělství rozdělí ze svého rozpočtu 64 milionů korun neziskovým organizacím, které se zabývají zemědělstvím a příbuznými obory. Po posouzení všech přihlášených 141 projektů, dostane podporu 53 z nich. Příspěvky na činnost ministerstvo přidělilo například už Českému a Moravskému rybářskému svazu i Českému svazu chovatelů.

„V prvním kole příjmu žádostí o podporu žádaly neziskové organizace o celkem 190 milionů korun, což téměř třikrát převyšovalo rozpočtové možnosti Ministerstva. Příspěvek jsme rozdělili mezi ty, které vybrala hodnoticí komise. V zájmu maximální možné podpory neziskového sektoru jsme ještě letos zahájili druhé kolo, které podpoří české zemědělství,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Tradičně nejvyšší podporu získaly v prvním kole projekty, které souvisí s lesnictvím, a to více než 40 milionů korun. Z této částky dostane 15 milionů Český svaz včelařů na vzdělávací a společensky prospěšnou činnost, plemenářskou práci v chovu včel a potlačování nemocí včel. Český a Moravský rybářský svaz obdržely téměř 8 milionů korun. Ty použijí například na zarybňování, rekonstrukcí rybích líhní a spolkovou činnost.


Mohlo by vás zajímat

MRAZY NAPÁCHALY ŠKODY NA VINICÍCH, JDE O MILIONY

22.04.2024 | Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v Česku půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl to prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Vinohrady v Čechách ničil noční mráz o víkendu, část úrody poškodil už v noci na pátek. Vinaři na jihu Moravy proto od minulého týdne pozorně sledují několik předpovědních modelů i vlastní meteostanice, doplnil Chlad.

MISTROVSTVÍ V MÍCHÁNÍ KOKTEJLŮ: PO 11LETECH ZVÍTĚZIL ČECH

06.05.2024 | Mistrem světa v míchání nealkoholických koktejlů Mattoni Grand Drink 2024 se dnes v Karlových Varech stal Martin Vogeltanz. Po 11 letech tak zvítězil Čech, a to potřetí v pětadvacetileté historii soutěže. Vybrala ho odborná porota z 19 barmanů z celého světa, kteří postoupili do finále. Kromě titulu mistra světa získal také finanční odměnu 10 000 dolarů (téměř 233 000 Kč). Vítězný koktejl Nature bude také v nabídce Mattoni barů na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary od 28. června do 6. července.

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.