Do projektu na propagaci medu se letos zapojí 40 škol

Do projektu na propagaci medu se letos zapojí 40 škol

01.11.2016 ČTK

Do projektu ministerstva zemědělství na propagaci konzumace medu se letos zapojí 40 mateřských a základních škol. Loni jich bylo v pilotním ročníku pět.

Dnes to uvedli zástupci ministerstva na tzv. medové snídani v pražské dětské skupině Klásek, která funguje pro zaměstnance ministerstva. "Je důležité, aby si děti už v raném věku navykly na správné a vyvážené stravování. Letos se zapojí celkem 5280 dětí," uvedl ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Loni projekt kritizoval Státní zdravotní ústav, mimo jiné proto, že med obsahuje hodně cukrů. Podle ministerstva šlo o nedorozumění, neboť ústav se domníval, že děti budou med dostávat každý den. Ve skutečnosti děti dostanou v projektu "medovou snídani" jednou ve školním roce.

Děti ze zapojených škol čeká nejdřív krátká přednáška o včelách a práci včelařů. Můžou si také zkusit včelařský ochranný oblek.

Loňský pilotní ročník projektu stál 66.000 korun, letošní bude za více než 150.000 korun. Podle ministerstva ale nejde o definitivní částku, školy ještě státu vyúčtují chléb a máslo.

Stát v podobných programech dává od roku 1999 peníze na mléko a od roku 2009 na ovoce pro školáky. Ročně na tyto programy přispívá desítkami milionů korun, další peníze dává Evropská unie. Dotační programy mají své zastánce i odpůrce. Zastánci obhajují zdravotní a výchovné účinky obou programů. Odpůrci, jimiž jsou zejména stoupenci liberálního přístupu v ekonomice, upozorňují na to, že podobné programy deformují trh a zvýhodňují některé výrobky a výrobce a zároveň stojí daňové poplatníky peníze.

Průměrný občan ČR sní každoročně zhruba 0,7 kilogramu medu, letos se ho podle údajů ministerstva vyrobilo přes devět milionů tun. Do ČR se ho dovezlo přes 700.000 tun, vyvezlo přes 1,2 milionu tun. Cena se pohybuje mezi 145 až 160 korunami za kilogram u nektarového a mezi 190 až 220 korunami u medovicového medu. V ČR je přes 675.000 včelstev.


Mohlo by vás zajímat

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

INSPEKCE ODHALILA FAZOLE PLNÉ HERBICIDŮ: "DOBROTU" PRODÁVALO TESCO

17.04.2024 | V sušených fazolích, které prodával řetězec Tesco pod svou privátní značkou, zjistila laboratorní analýza Státní zemědělské a potravinářské inspekce výskyt herbicidu ve čtyřikrát vyšším množství, než povoluje zákon. Šlo o fazole vypěstované v Argentině a nevyhovující šarže měla 1344 balení, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

ŽÁDNÉ NÍZKÉ ODMĚNY! VÁCLAVÁK "ZAPLAVILI" PROTESTUJÍCÍ KURÝŘI, BYLO JICH 15

22.04.2024 | Nespokojení kurýři ze společností Wolt a foodora dnes dopoledne protestovali na Václavském náměstí v Praze proti snížení odměňování po zavedení systému takzvaných dynamických odměn. Protestu se podle zpravodajky ČTK zúčastnilo přibližně 15 nespokojených kurýrů, podepisovali na něm petici. Organizátoři se kvůli nízké účasti rozhodli zrušit nahlášený pochod do sídel Woltu a foodory, kde měli představitelům obou platforem předat své požadavky.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.