Do projektu na propagaci medu se letos zapojí 40 škol

Do projektu na propagaci medu se letos zapojí 40 škol

01.11.2016 ČTK

Do projektu ministerstva zemědělství na propagaci konzumace medu se letos zapojí 40 mateřských a základních škol. Loni jich bylo v pilotním ročníku pět.

Dnes to uvedli zástupci ministerstva na tzv. medové snídani v pražské dětské skupině Klásek, která funguje pro zaměstnance ministerstva. "Je důležité, aby si děti už v raném věku navykly na správné a vyvážené stravování. Letos se zapojí celkem 5280 dětí," uvedl ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Loni projekt kritizoval Státní zdravotní ústav, mimo jiné proto, že med obsahuje hodně cukrů. Podle ministerstva šlo o nedorozumění, neboť ústav se domníval, že děti budou med dostávat každý den. Ve skutečnosti děti dostanou v projektu "medovou snídani" jednou ve školním roce.

Děti ze zapojených škol čeká nejdřív krátká přednáška o včelách a práci včelařů. Můžou si také zkusit včelařský ochranný oblek.

Loňský pilotní ročník projektu stál 66.000 korun, letošní bude za více než 150.000 korun. Podle ministerstva ale nejde o definitivní částku, školy ještě státu vyúčtují chléb a máslo.

Stát v podobných programech dává od roku 1999 peníze na mléko a od roku 2009 na ovoce pro školáky. Ročně na tyto programy přispívá desítkami milionů korun, další peníze dává Evropská unie. Dotační programy mají své zastánce i odpůrce. Zastánci obhajují zdravotní a výchovné účinky obou programů. Odpůrci, jimiž jsou zejména stoupenci liberálního přístupu v ekonomice, upozorňují na to, že podobné programy deformují trh a zvýhodňují některé výrobky a výrobce a zároveň stojí daňové poplatníky peníze.

Průměrný občan ČR sní každoročně zhruba 0,7 kilogramu medu, letos se ho podle údajů ministerstva vyrobilo přes devět milionů tun. Do ČR se ho dovezlo přes 700.000 tun, vyvezlo přes 1,2 milionu tun. Cena se pohybuje mezi 145 až 160 korunami za kilogram u nektarového a mezi 190 až 220 korunami u medovicového medu. V ČR je přes 675.000 včelstev.


Mohlo by vás zajímat

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

VYZKOUMÁNO: KÁVA ARABICA JE STARŠÍ NEŽ ČLOVĚK

23.04.2024 | Káva je bezesporu velkou částí světové kultury a milovníci kávy oceňují nejvíce tu, která pochází z kávovníku arabského, běžně známou jako arabica. Vědci nyní vytvořili rodokmen této kávy a zjistili, že tento druh vznikl přirozeným křížením dvou jiných odrůd kávy odhadem před 610 000 až jedním milionem let v etiopských lesích.

MRAZY NAPÁCHALY ŠKODY NA VINICÍCH, JDE O MILIONY

22.04.2024 | Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v Česku půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl to prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Vinohrady v Čechách ničil noční mráz o víkendu, část úrody poškodil už v noci na pátek. Vinaři na jihu Moravy proto od minulého týdne pozorně sledují několik předpovědních modelů i vlastní meteostanice, doplnil Chlad.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.