DLOUHO OČEKÁVANÉ ZLEVNĚNÍ POTRAVIN: LEDEN TEPRVE UKÁŽE

DLOUHO OČEKÁVANÉ ZLEVNĚNÍ POTRAVIN: LEDEN TEPRVE UKÁŽE

04.01.2024 Jana Čiháková

To, jak se s novým rokem změnily ceny potravin, definitivně ukážou data o lednovém vývoji inflace, které Český statistický úřad zveřejní v polovině února. ČTK to dnes řekl hlavní ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil.

Nelze podle něj vyloučit, že potraviny i navzdory jejich přeřazení do nové nižší sazby DPH nezlevní. Nepravděpodobné je ale i to, že by výrazně zdražily, dodal. Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR) Tomáš Prouza dnes ČTK řekl, že se nižší sazba DPH v cenách potravin projeví.

Na potraviny se od začátku letošního roku vztahuje sazba DPH 12 procent, když dříve to bylo 15 procent. Naopak do základní sazby DPH 21 procent se přesunula většina nápojů. I přes snížení sazby DPH na potraviny ale Prouza v prosinci informoval o tom, že potraviny od příštího roku zdraží. Jako důvod uváděl nárůst cen od dodavatelů či některá opatření z konsolidačního balíčku, jako je například zvýšení daně z příjmů nebo daně z nemovitosti.

"Varování některých obchodníků, že máme čekat zdražení až o deset procent, se od začátku jevila jako poněkud přehnaná. Náklady v zemědělství i u potravinářů během roku 2023 naopak klesaly, v některých případech pak poměrně výrazně. Prodejci navíc narážejí na utlumenou spotřebitelskou poptávku, což limituje jejich prostor ke zdražování," řekl Hradil.

HLAS OBCHODNÍKŮ

Obchodníci podle Hradila často zveličují také dopady konsolidačního balíčku. "Za relevantní zde lze označit pouze růst regulované složky u energií, který je ovšem zároveň kompenzován zlevňováním její silové složky. V souhrnu tedy sice nelze zcela vyloučit, že navzdory snížení sazby DPH u potravin nakonec nedojde k jejich zlevnění, ovšem výraznější zdražení se jeví jako krajně nepravděpodobné," doplnil.

V souvislosti s nižší sazbou DPH mnoho obchodníků přichází s akčními nabídkami. "Snížení DPH na potraviny bylo velmi medializované téma, o kterém se kvůli plánovaném zvýšení velkoobchodních cen hodně pochybovalo. Dává smysl, aby řetězce nyní přesvědčily domácnosti, že právě u nich najdou produkty, jejichž ceny jsou díky snížení DPH nižší," řekl ČTK analytik společnosti XTB Štěpán Hájek. Doplnil, že výrazné zlevnění potravin nová sazba DPH nepřinese a případné snížení cen může být dočasné.

Prezident SOCR Prouza dnes ČTK řekl, že se nižší sazba DPH v cenách potravin projeví. "Hlavní vliv na ceny v obchodech mají ale dodavatelské ceny - a pevně doufám, že si dodavatelé původně avizované zdražování rozmysleli, když se podařilo i pro české potravináře vyjednat pomoc s cenami energií," uvedl. Výsledky konkrétních vyjednávání podle něj SOCR nemá k dispozici. "Obchodní politika je věcí každé firmy," dodal.

Dodavatelé nedávají žádný důvod ke zdražování potravin, obchodní řetězce při vyjednáváních s nimi přistoupí na zvýšení cen nejvýše v jednotkách procent a někdy po potravinářích žádají i snížení cen, uvedla už dříve prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová. Naopak podle ní se nižší DPH v cenách potravin neprojeví.


Mohlo by vás zajímat

INSPEKCE ODHALILA FAZOLE PLNÉ HERBICIDŮ: "DOBROTU" PRODÁVALO TESCO

17.04.2024 | V sušených fazolích, které prodával řetězec Tesco pod svou privátní značkou, zjistila laboratorní analýza Státní zemědělské a potravinářské inspekce výskyt herbicidu ve čtyřikrát vyšším množství, než povoluje zákon. Šlo o fazole vypěstované v Argentině a nevyhovující šarže měla 1344 balení, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

RÁMEN JAKO DÍLO NÁHODY + TIPY, JAK SI JEJ UVAŘIT I DOMA

25.04.2024 | Za velkými věcmi stojí mnohdy náhoda. Ať už jde o objevení Ameriky, antibiotik, teflonu, nanuku, kostky cukru, anebo právě rámenu - vydatného asijského vývaru, s pořádnou zeleninovou náloží, vejcem a hlavně porcí nudlí, který zaútočil na chuťové pohárky Evropanů tak přesvědčivě, že v jejich jídelníčku nadobro zdomácněl.

RYZLINK JE ZÁRUKOU SKVĚLÉHO VÍNA: POTVRZENO NA VALTICKÝCH VINNÝCH TRZÍCH

19.04.2024 | Šampionem mezi bílými víny je v 57. ročníku soutěže Valtické vinné trhy Ryzlink vlašský Terroir Pálava 2022, výběr z hroznů z Vinařství Vajbar ze Zaječí na Břeclavsku, mezi červenými víny odborná porota nejvýše hodnotila Cabernet Sauvignon 2021, výběr z hroznů, z Vinařství Garčic z Pavlova na Břeclavsku. Hodnocení více že 700 vzorků z 11 zemí a čtyř světadílů trvalo čtyři dny, o výsledcích dnes informovali pořadatelé v tiskové zprávě.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.