Dejte si jahody: Jsou dobré na nervy i proti zánětům

Dejte si jahody: Jsou dobré na nervy i proti zánětům

23.06.2020 Jana Čiháková

Věděli jste, že takové jahody se na trhu objevily ještě dávno před jablky? Spolu s brusinkami nebo borůvkami patří k původním plodům, a právě teď vrcholí jejich sezóna. Tak si pospěšte, ať je ještě stihnete.

Oproti zbytku roku můžete na pultech najít jahody skutečně české, to zjistíte jednak podle ceny, a pak samozřejmě z povinného značení původu.

Které jsou které?

V běžné tržní síti narazíte na tři typy jahod. Výběrové jsou nejdražší, ale také o mnoho kvalitnější. Jde o plody vynikající jakosti, tvaru a vybarvení typického pro danou odrůdu. Musí být vytříděny tak, aby byly v jednotném stadiu zralosti, vybarvení i velikosti. Pro tuto třídu je stanoven nejmenší příčný průměr plodu 25 milimetrů. O něco horší kvalitu nabízí první jakostní třída. Připouštějí se lehké vady tvaru a bělavé zbarvení malé části špičky plodu.  Pokud se chystáte péct koláč nebo připravovat smoothie, klidně zvolte jahody II. jakosti. Jsou povoleny i větší vady tvaru, bělavé zabarvení plodu může být až na jedné pětině povrchu. Jsou přípustné i otlaky, které však musí být zaschlé. Žádné jahody, které jsou uvedeny do prodeje, nesmí být nahnilé či plesnivé. V takovém případě byste měli upozornit prodejce na nedostatek a navrhnout mu stažení z prodeje. 

Ty nejlepší plody si ale beztak nasbíráte sami. Pokud jste ještě nikdy v životě nenavštívili některé ze samosběrných míst, je možná správný čas letos začít. Za zhruba 45 až 50 korun za kilogram si vyberete skutečně ty nejlepší plody a zamezíte smutnému pohledu do krabičky, kde jsou ještě jahody, které klidně mohly pár dní dozrávat. Sbírání jahod je překvapivě uklidňující záležitostí, navíc to jde i rychle. Za hodinu nasbíráte okolo 6 až 7 kilogramů jahod. Na návštěvu plantáže se není potřeba objednávat, podívejte se však na internet na časy, kdy je sběr dostupný. Pak už se stačí jen ohlásit i personálu, který vám následně přidělí 2 až 3 řady, které si můžete sesbírat vlastními silami.

„Jahody patří mezi nejchoulostivější ovocné druhy. Jsou-li po sklizni zchlazeny na 4 až 6 °C, vydrží i několik dní. Taková úprava se používá u dovozu, proto se u nás objevují plody španělské, francouzské, a dokonce i brazilské,“ uvádí Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Jahody z domácí zahrady obvykle nevydrží v chladničce v obstojné jakosti více než dva dny. Výhodnější je ranní sklizeň, dokud jsou plody přirozeně chladné.

Dejte si, na zdraví!

Jahody jsou sladké, obsahují ale málo kalorií. Z 90 % jsou tvořeny totiž vodou. Říká se, že jsou daleko lepším zdrojem vitamínu C než citrusy. Obsahují i vitamínů A, E, B, také minerální látky jako hořčík, vápník, draslík či zinek. Žádné jiné tuzemské ovoce není tak bohaté na mangan, který zasahuje do je důležitý pro řadu metabolických procesů. Například pro tvorbu krve. Mangan také vyživuje nervy a mozek, povzbuzuje činnost štítné žlázy a podporuje libido.

Pravidelná konzumace jahod pomáhá předcházet zánětům. Obsažené třísloviny působí protizánětlivě, dříve se dokonce podávaly jako lék proti otravám. To, protože mají schopnost na sebe ve střevě vázat těžké kovy a zrychlují trávení. Tyto voňavé plody jsou také plné antioxidantů, které brání působení volných radikálů a rozvoji civilizačních chorob.

Jíst je mohou už velmi malé děti, doporučuje se je zavádět už od 4 měsíců věku, nejprve v malém množství. Pokud se do 24 hodin na dětském těle neobjeví vyrážka, je možné je zařadit do jídelníčku pravidelně. Naopak obezřetné by však měly být osoby trpící alergií na kyselinu salicylovou (acylpyrin).


Mohlo by vás zajímat

VĚDCI: PŮDA JE PLNÁ PESTICIDŮ, ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI ZA TO ALE NEMOHOU

08.04.2024 | Výsledky ukázaly, že v zemědělsky využívané krajině se koncentruje a šíří poměrně velké množství pesticidů, z nichž některé mohou mít významný dopad na biologickou rozmanitost a zároveň jsou výrazně rizikové i pro člověka. Z velké části se ovšem nejednalo o látky aplikované samotnými farmáři.

VYZKOUMÁNO: KÁVA ARABICA JE STARŠÍ NEŽ ČLOVĚK

23.04.2024 | Káva je bezesporu velkou částí světové kultury a milovníci kávy oceňují nejvíce tu, která pochází z kávovníku arabského, běžně známou jako arabica. Vědci nyní vytvořili rodokmen této kávy a zjistili, že tento druh vznikl přirozeným křížením dvou jiných odrůd kávy odhadem před 610 000 až jedním milionem let v etiopských lesích.

SVÍTÁ NADĚJE PRO MALÉ BEZLEPKÁŘE: POVINNOST ŠKOL ZAJISTIT STRAVU VISÍ VE VZDUCHU

07.02.2024 | Stát chce uložit školám povinnost zajistit stravu pro celiaky a lidi s dalšími léčebnými dietami. Připravuje aktualizaci takzvaného spotřebního koše, jenž stanovuje výživové požadavky na jídla ve školních jídelnách. Na dnešní tiskové konferenci k metodice, jak je možné dětem dietní stravu zajistit, to řekla ředitelka Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Barbora Macková.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.