Darujte potraviny, dnes to můžete udělat ve většině prodejen

Darujte potraviny, dnes to můžete udělat ve většině prodejen

24.04.2021 Jana Čiháková

Ve více než 800 obchodech v Česku dnes mohou lidé koupit trvanlivé potraviny či drogistické zboží a darovat je potřebným. Jarního kola Sbírky potravin se zúčastní osm obchodních řetězců a tři e-shopy. Ve většině kamenných prodejen bude sbírka dnes od 8:00 do 18:00, v e-shopech lze on-line nákupy pomáhat až do 2. května.

Dary se dnes budou sbírat také ve stanu na pražském náměstí Míru. Podle zástupců České federace potravinových bank v Česku v důsledku koronavirové krize skokově narostl počet lidí, kteří se ocitli v tíživé životní situaci.

Sbírky potravin se zúčastní stovky kamenných obchodů řetězců Albert, Billa, Globus, Kaufland, Lidl, Makro, Rossmann a Tesco. V Lidlu, který tentokrát poprvé zapojí všechny prodejny, mohou lidé přispět potřebným po oba víkendové dny, dvoudenní sbírka bude také v Makru. Některé řetězce sbírku pořádají ve všech svých obchodech, jiné jen v části. Zástupci řetězce Penny oznámili, že kvůli pandemii řetězec místo klasické účasti poskytne finanční dar.

O co je zájem?

Podle informací na webu jsou nejvíce potřebné například konzervy, dětská výživa, základní drogerie, rýže, luštěniny, těstoviny, olej nebo trvanlivá mléka. E-shop Rohlik.cz nabízí potravinové i drogistické balíčky v hodnotě 100, 300 a 500 korun. Na iTesco lze koupit balíčky za 50, 100, 150 nebo 300 korun, některé jsou sestaveny přímo pro samoživitele, rodiny v nouzi nebo seniory. Prostřednictvím e-shopu Kosik.cz pak mohou lidé pořídit balíčky od 150 do 500 korun.

"V jednotlivých prodejnách mohou zákazníci odevzdat zakoupené trvanlivé potraviny či drogistické zboží dobrovolníkům, které snadno poznají podle zelené zástěry s logem sbírky, anebo do sběrných boxů za pokladnami. Každý ze stovek dobrovolníků bude mít samozřejmě respirátor a rukavice, aby byly splněny příslušné hygienické normy," uvedla k postupu v obchodech ředitelka České federace potravinových bank Veronika Láchová. Vybrané potraviny organizátoři převezou do nejbližší potravinové banky, kde se roztřídí a zkontrolují. Banky dodávají potraviny do více než tisícovky organizací, které je pak předávají lidem v nouzi.

Sbírka potravin se koná dvakrát ročně - na jaře a na podzim. Pořádá ji Česká federace potravinových bank ve spolupráci se Svazem obchodu a cestovního ruchu ČR, klíčovými obchodními řetězci působícími na českém trhu, Asociací společenské odpovědnosti a partnery z neziskového sektoru. Podle pořadatelů byla loňská podzimní sbírka rekordní, lidé naplnili sklady potravinových bank 713 tunami zboží.

Potravinové banky získají 83 milionů korun

Potravinové banky loni shromáždily 7007 tun potravin, v roce 2019 to bylo 4700 tun. Loni pomohly více než 160 000 lidí, hodnota shromážděných potravin činila 300 milionů korun. "Objem potravin, které se nám loni povedlo shromáždit, je enormní, a přesto nebyl dostatečný. V podzimním období jsme se kvůli stoupající poptávce dostali do situace, kdy byly naše sklady téměř prázdné," uvedla už dříve Láchová. Potřeba potravinové pomoci podle ní loni stoupla meziročně o 60 procent a stále roste.

Vláda na podzim uvolnila z rozpočtové rezervy pro potravinové banky navíc 20 milionů. Peníze podle ministerstva zemědělství pokryly náklady vzniklé kvůli větší poptávce po potravinové pomoci. Celkem tak potravinové banky dostaly od státu 95 milionů korun - zhruba o 21 milionů méně než v roce 2019. Letos by podle schváleného rozpočtu měly získat 83 milionů korun.

Zdroj ČTK, foto shutterstock


Mohlo by vás zajímat

MRAZY NAPÁCHALY ŠKODY NA VINICÍCH, JDE O MILIONY

22.04.2024 | Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v Česku půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl to prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Vinohrady v Čechách ničil noční mráz o víkendu, část úrody poškodil už v noci na pátek. Vinaři na jihu Moravy proto od minulého týdne pozorně sledují několik předpovědních modelů i vlastní meteostanice, doplnil Chlad.

INSPEKCE ODHALILA FAZOLE PLNÉ HERBICIDŮ: "DOBROTU" PRODÁVALO TESCO

17.04.2024 | V sušených fazolích, které prodával řetězec Tesco pod svou privátní značkou, zjistila laboratorní analýza Státní zemědělské a potravinářské inspekce výskyt herbicidu ve čtyřikrát vyšším množství, než povoluje zákon. Šlo o fazole vypěstované v Argentině a nevyhovující šarže měla 1344 balení, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

VYZKOUMÁNO: KÁVA ARABICA JE STARŠÍ NEŽ ČLOVĚK

23.04.2024 | Káva je bezesporu velkou částí světové kultury a milovníci kávy oceňují nejvíce tu, která pochází z kávovníku arabského, běžně známou jako arabica. Vědci nyní vytvořili rodokmen této kávy a zjistili, že tento druh vznikl přirozeným křížením dvou jiných odrůd kávy odhadem před 610 000 až jedním milionem let v etiopských lesích.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.