Čokoláda má svátek! Tak na zdraví

Čokoláda má svátek! Tak na zdraví

13.09.2020 Jana Čiháková

Dnes je Mezinárodní den čokolády, víte to? Připomeňme si tedy, odkud se vzala, v čem je její přínos a jak vybírat tu kvalitní.

Za intenzívní chuť skutečné čokolády mohou kakaové boby, respektive kakaový prášek a kakaové máslo. Právě to ale ve většině výrobků chybí a je nahrazováno jinými tuky. Průmyslově vyráběné čokolády se připravují z hotových čokoládových mixů, z nichž je obvykle extrahováno ono kakaové máslo, které lze ekonomičtěji vytěžit třeba v kosmetickém průmyslu. Takže jedinou cestou, jak si dopřát autentickou chuť, je, vypravit se za tou vyráběnou přímo z bobů. Čokoládové manufaktury u nás nejspíš spočítáte na prstech jedné ruky pyrotechnika-amatéra. Těžko tedy uvěřit, že Československo bývalo za první republiky třetím největším zpracovatelem kakaových bobů na světě. Tehdy ovšem bývala v každé druhé vesnici pražírna kávy, což ještě před pár lety působilo vcelku nepochopitelně – a podívejte se na dnešní boom kávových pražíren. Třeba něco podobného čeká i čokoládu.

Kořeny této snahy by byly vlastně stejné jako u kávy: dobrat se autentické chuti. Ta ostatně stála za založením sympatické brněnské čokoládové manufaktury Ajala. Chtěli tu udělat takovou čokoládu, jakou kdysi jídávali jihoameričtí Indiáni. Po sérii nadšeneckých experimentů došli ke zdánlivě jednoduché, ale vlastně pracné technologii, která kombinuje prastaré i moderní postupy. Základem úspěchu jsou kvalitní boby, které se jemně praží, pak melou žulovými kameny a temperují. Pokud jste skutečnou čokoládu zatím neochutnali, zkuste tuhle. Mimochodem, za ochutnání stojí i samotný kakaový bob. Funguje podobně, jako když si dáte panáka dobré silné kávy.

Ostatně kakaový bob v tekuté podobě stál na počátku kariéry čokolády. Byl to totiž oblíbený nápoj aztéckého krále Montezumy II. Když si jím 8. listopadu 1519 připil s Montezumou Hernán Cortés, skončilo mnoho měsíců vyjednávání a diplomatických tanců. Na hostině konané k této příležitosti bylo údajně na dva tisíce džbánů naplněných čokoládovým nápojem. To, že vůči čokoládě, respektive kakaovým bobům, které Cortés přivezl do Evropy, panovala nejprve značná nedůvěra, netřeba připomínat. Zato je třeba připomenout poměrně dlouhý seznam zdraví prospěšných látek, které obsahují – třeba hořčík, železo nebo zinek… V součtu všech vlastností se pak chovají jako velmi účinné přírodní antidepresívum. Inu, pokrm bohů. A ti umějí žít!

Jak vybírat?

Pokud chcete mít jistotu, že kupujete čokoládu, která vám poskytne zdravotní bonusy, neobejdete se bez orientace ve výrobcích dostupných na trhu a také čtení etiket. Jako hořká čokoláda smí být totiž označeny pouze ty produkty, které splňují požadavky k nařízení (EU) č. 1169/2011 a jsou stanoveny ve vyhlášce č. 76/2003 Sb platnou pro přírodní sladidla, med, cukrovinky, kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem, čokoládu a čokoládové bonbony.

Hořká čokoláda musí být vyrobená z kakaových součástí, sladidel, přídatných látek nebo látek určených k aromatizaci, popřípadě z dalších složek. Hodnotícím kritériem je obsah kakaové sušiny, který musí být ze zákona deklarován na obalu. Hořká čokoláda musí obsahovat minimálně 18 % kakaového másla a 35 % celkové kakaové sušiny. Hořká čokoláda vyšší jakosti, tedy ta, která chce nést označení „extra“, pak nejméně 43 % celkové kakaové sušiny a nejméně 26 % kakaového másla.

Velmi dobrým vodítkem je volit ty čokolády, které jsou přihlášeny k systému Českých cechovních norem garantovaných Potravinářskou komorou ČR. Poznáte je podle loga s českou vlajkou, od ostatních hořkých čokolád je liší minimální obsah celkové kakaové sušiny, který je stanovený na minimálních 50 % a také absence složek považovaných za nepřípustné, jako jsou jiné rostlinné tuky kromě kakaového másla, jiné živočišné tuky než tuk mléčný, jiná aromata než přírodní, sladidla.


Mohlo by vás zajímat

FARMÁŘSKÉ TRHY JSOU V PLNÉM PROUDU! SVS ZAHAJUJE ČETNÉ KONTROLY

04.04.2024 | S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinární správa (SVS) proto směřuje své kontroly i do této oblasti. Farmářské trhy jsou zajisté přínosem pro spotřebitele i malovýrobce. Na druhou stranu však přinášejí také zvýšená rizika z hlediska hygieny potravin. I proto jsou každoročně pod důsledným dohledem úředních veterinárních lékařů. V loňském roce provedla SVS na trzích 397 kontrol (v roce 2022 jich bylo 401). Podíl kontrol se závadou meziročně klesl o tři procenta na 16 procent.

ŽÁDNÉ NÍZKÉ ODMĚNY! VÁCLAVÁK "ZAPLAVILI" PROTESTUJÍCÍ KURÝŘI, BYLO JICH 15

22.04.2024 | Nespokojení kurýři ze společností Wolt a foodora dnes dopoledne protestovali na Václavském náměstí v Praze proti snížení odměňování po zavedení systému takzvaných dynamických odměn. Protestu se podle zpravodajky ČTK zúčastnilo přibližně 15 nespokojených kurýrů, podepisovali na něm petici. Organizátoři se kvůli nízké účasti rozhodli zrušit nahlášený pochod do sídel Woltu a foodory, kde měli představitelům obou platforem předat své požadavky.

MRAZY NAPÁCHALY ŠKODY NA VINICÍCH, JDE O MILIONY

22.04.2024 | Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v Česku půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl to prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Vinohrady v Čechách ničil noční mráz o víkendu, část úrody poškodil už v noci na pátek. Vinaři na jihu Moravy proto od minulého týdne pozorně sledují několik předpovědních modelů i vlastní meteostanice, doplnil Chlad.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.