CO UDĚLÁ ZÁKON PROTI NEKALÝM PRAKTIKÁM ŘETĚZCŮM?

CO UDĚLÁ ZÁKON PROTI NEKALÝM PRAKTIKÁM ŘETĚZCŮM?

31.01.2022 Jana Čiháková

Zákon o významné tržní síle, který má chránit dodavatele velkých obchodních řetězců před nekalými praktikami, se bude vztahovat i na menší firmy než dosud. Způsobí to novela zákona, která vstupuje v účinnost od 1. ledna. Změna, která vychází z evropské směrnice, ruší dosavadní definici významné tržní síly a nahrazuje ji vymezením podle obratu odběratelů i dodavatelů. Projednávání provázely spory o to, zda více ochrání dodavatele, i obavy představitelů obchodů.

Ze strany Svazu obchodu a cestovního ruchu padlo i obvinění, že novela nahrává skupině Agrofert ze svěřenských fondů expremiéra Andreje Babiše (ANO). Agrofert ale již dříve odmítl, že by novela byla připravena v jeho prospěch.

Sněmovna vládní novelu upravila a některá ustanovení zpřísnila, protože někteří opoziční poslanci vyjadřovali obavu, že dodavatele, tedy tuzemské zemědělce a potravináře, neochrání. Dosud bylo významnou tržní silou takové postavení, v jehož důsledku si odběratel může vynutit bez spravedlivého důvodu výhodu vůči dodavatelům v souvislosti s nákupem potravin nebo přijímáním a poskytováním služeb s nákupem nebo prodejem potravin souvisejících. Nově se bude podle vládního návrhu významná tržní síla posuzovat podle obratu obou stran kontraktu. Významnou tržní sílu má mít nově už odběratel s obratem nad dva miliony eur (asi 50 milionů korun) vůči dodavateli s obratem pod touto hranicí.

Podle poslaneckého pozměňovacího návrhu poslanců Karla Smetany (KDU-ČSL) a Josefa Kotta (ANO) bude mít významnou tržní sílu i takový odběratel, jehož roční obrat v tuzemsku přesáhne pět miliard korun. Významnou tržní sílu bude mít i odběratel s obratem do pěti miliard, pokud je ovládanou osobou a pokud jeho obrat společně s obratem ovládající osoby přesáhne pět miliard. Významnou tržní sílu bude mít i nákupní aliance, pokud společný obrat jejích členů v tuzemsku překročí pět miliard.

NEKALÉ PRAKTIKY POD DROBNOHLEDEM

Zákon od přelomu roku také rozšíří seznam nekalých praktik, jejichž užití je zakázáno. Půjde například o podmiňování dodávek využitím služeb třetí strany, jejichž podmínky a cenu stanoví odběratel. Nekalou praktikou bude také povinnost zemědělce nebo potravináře, zkrátka dodavatele, aby uhradil náklady na slevy, pokud mu obchodník předem neupřesní, jak dlouho sleva potrvá a neupřesní množství výrobků. Za nekalou obchodní praktiku bude považováno i zrušení objednávky zemědělských produktů nebo potravinářských výrobků podléhajících rychlé zkáze v době kratší než 30 dnů přede dnem jejich dodání.

Dohled nad dodržováním pravidel zákona vykonává antimonopolní úřad. Bude muset vypracovávat zprávu o své činnosti podle tohoto zákona a bude ji muset zveřejňovat. Uzavřené smlouvy, jejichž ustanovení se ocitnou v rozporu s nově platnou úpravou, budou muset smluvní strany do 12 měsíců přepracovat. Tuto lhůtu stanoví přechodné ustanovení k novele zákona.


Mohlo by vás zajímat

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

MRAZY NAPÁCHALY ŠKODY NA VINICÍCH, JDE O MILIONY

22.04.2024 | Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v Česku půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl to prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Vinohrady v Čechách ničil noční mráz o víkendu, část úrody poškodil už v noci na pátek. Vinaři na jihu Moravy proto od minulého týdne pozorně sledují několik předpovědních modelů i vlastní meteostanice, doplnil Chlad.

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.