České pivovarnictví zažívá další povedený rok

České pivovarnictví zažívá další povedený rok

12.09.2019 Jana Čiháková

Výstav piva v ČR v červenci meziročně stoupl o dvě procenta na 1,68 milionu hektolitrů. V porovnání s červencovými výsledky minulých let je to nejvíce.

Pomohly tomu příznivé červencové teploty. Na tiskové konferenci Českého svazu pivovarů a sladoven to dnes řekla jeho výkonná ředitelka Martina Ferencová. "Statistiky naznačují, že české pivovarnictví zažívá další povedený rok. Podíváme-li se na meziroční srovnání červencových čísel, pokračuje posilování exportu potvrzující, že české pivo za hranicemi chutná. Rostoucí trend vidíme u ležáků. Meziročně silnější jsou za červenec také čísla u sudového piva," uvedla Ferencová. Jak moc bude letošní sezona pro pivovary úspěšná, bude podle ní možné říci po srpnových statistikách.

"Celkově se červenec pozitivně odchýlil od normálu jen mírně, proto u spotřeby piva nenastal zvrat, jaký pozorujeme v extrémních vedrech. Tehdy lidé dávají přednost jeho méně alkoholickým variantám a nealkoholickým nápojům," doplnila Ferencová.

Pivnímu trhu podle svazu dominuje světlé pivo, tmavá a polotmavá piva tvoří zhruba čtyři procenta. Spotřeba ležáků, tedy jedenácti a dvanáctistupňových piv, v červenci meziročně vzrostla o 8,5 procenta. U výčepních piv o šest procent klesla.

V červenci pivovary evidovaly větší zájem také o pivo v cisternách. U balených piv pokračoval pokles zájmu o pivo v PET lahvích, v červenci meziročně o 13,5 procenta. Spotřeba piv ve skleněných lahvích stoupla o 2,5procenta. Naopak prodej pivních minisoudků byl meziročně nižší o dvě pětiny. Tuzemské pivovary loni vyrobily rekordních 21,3 milionu hektolitrů piva, meziročně o 4,7 procenta více. Po předloňském poklesu výroby se tak vrátily k růstu. Za zvýšením produkce stálo hlavně pivo určené na vývoz, jehož výroba se meziročně zvýšila o 11,8 procenta. Vyšší loni byla i tuzemská spotřeba piva, stoupla o 2,9 procenta na 16,5 milionu hektolitrů. Na obyvatele se tak v ČR loni vypilo 141 litrů, o šest velkých piv meziročně více.


Mohlo by vás zajímat

ŽÁDNÉ NÍZKÉ ODMĚNY! VÁCLAVÁK "ZAPLAVILI" PROTESTUJÍCÍ KURÝŘI, BYLO JICH 15

22.04.2024 | Nespokojení kurýři ze společností Wolt a foodora dnes dopoledne protestovali na Václavském náměstí v Praze proti snížení odměňování po zavedení systému takzvaných dynamických odměn. Protestu se podle zpravodajky ČTK zúčastnilo přibližně 15 nespokojených kurýrů, podepisovali na něm petici. Organizátoři se kvůli nízké účasti rozhodli zrušit nahlášený pochod do sídel Woltu a foodory, kde měli představitelům obou platforem předat své požadavky.

MRAZY NAPÁCHALY ŠKODY NA VINICÍCH, JDE O MILIONY

22.04.2024 | Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v Česku půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl to prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Vinohrady v Čechách ničil noční mráz o víkendu, část úrody poškodil už v noci na pátek. Vinaři na jihu Moravy proto od minulého týdne pozorně sledují několik předpovědních modelů i vlastní meteostanice, doplnil Chlad.

VĚDCI: PŮDA JE PLNÁ PESTICIDŮ, ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI ZA TO ALE NEMOHOU

08.04.2024 | Výsledky ukázaly, že v zemědělsky využívané krajině se koncentruje a šíří poměrně velké množství pesticidů, z nichž některé mohou mít významný dopad na biologickou rozmanitost a zároveň jsou výrazně rizikové i pro člověka. Z velké části se ovšem nejednalo o látky aplikované samotnými farmáři.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.