Ceny pšenice stoupají, zdraží mouka i pečivo

Ceny pšenice stoupají, zdraží mouka i pečivo

15.01.2015 ČTK

Podražit by mohly spíše menší pekárny, které nejsou v tvorbě cen závislé na supermarketech.

Ceny potravinářské pšenice navzdory loňské vysoké úrodě stoupají. Největší obchodníci s obilím v Česku prodávají od ledna tunu za 4800 Kč a v únoru podle odhadů cena vzroste na 5000 Kč. Růst cen obilí způsobí zdražení mouky a následně pekárenských výrobků. ČTK to sdělil předseda Společenstva mlynářů a pekařů v ČR Jaroslav Chochole. Podle informací ČTK má však většina velkých pekáren s řetězci dlouhodobé smlouvy, a úpravy ceníků tak nejméně do žní nelze příliš předpokládat.
    "Příčinou je růst evropských a světových cen. V Evropě se ceny postupně vyrovnávají a největší vliv má burza MATIF Paříž," uvedl Chochole. Rozdíly v jednotlivých regionech Evropy se různí na základě vzdálenosti k námořním přístavům. "U nás ceny ovlivňuje i kurz koruny vůči euru," dodal.
    Lídrem trhu s pšenicí jsou podle mlynářů exportní organizace. Druhým největším odběratelem jsou výrobci krmiv, potravinářské zpracování je až na třetím místě.
    "Je jasné, že růst cen potravinářské pšenice o 15 procent musí ovlivnit ceny mouky, a tím i pekárenských výrobků," podotkl Chochole. Promítnutí nákladů na suroviny do cen výrobků je podle něj nezbytné pro udržení konkurenceschopnosti mlýnů a pekáren do budoucnosti.


Mohlo by vás zajímat

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

Coca-Cola bude v Praze vyrábět rostlinná mléka pro Evropu

29.05.2018 | Nápojářská společnost Coca-Cola HBC ČR a Slovensko dnes otevřela v pražských Kyjích dvě zmodernizované linky za více než 300 milionů korun. Bude nově vyrábět nápoje rostlinného původu, tzv. rostlinná mléka, pod značkou AdeZ pro 11 evropských států, v ČR a na Slovensku se začnou prodávat na přelomu roku.

STÍN NAD BUDOUCNOSTÍ OLIVOVÉHO OLEJE: TRANSFORMACE V ODVĚTVÍ

06.05.2024 | Výrobci olivového oleje čelí jednomu z nejsložitějších období v historii. Zpravodajskému serveru CNBC to řekl největší producent olivového oleje na světě, španělská společnost Deoleo. Na vině je změna klimatu, prudký růst cen, vysoké úrokové sazby a vysoká inflace. Odvětví proto podle něj musí projít hlubokou transformací.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.