Budvar připravil komentované prohlídky v historických kostýmech

Budvar připravil komentované prohlídky v historických kostýmech

30.03.2016 ČTK

Návštěvnické centrum Budějovického Budvaru po loňském zájmu letos opakuje mimořádné divadelní prohlídky pivovaru.

V dubnu budou čtyři a v říjnu čtyři. Průvodci se obléknou do historických kostýmů a hranými scénami přenesou návštěvníky do doby založení pivovaru i do dalších klíčových okamžiků v jeho historii. ČTK to dnes řekl tiskový mluvčí pivovaru Petr Samec.

Velký zájem vzbudila nabídka prohlídek již loni, při premiérové nabídce u příležitosti 120. výročí založení pivovaru. "Původně jsme plánovali uspořádat pouze pět divadelních prohlídek, ale kvůli zájmu jich bylo nakonec deset a zúčastnilo se jich přes 800 lidí. Letos tyto výlety časem zopakujeme," uvedl Tomáš Olejník, vedoucí divize Gastro z Budějovického Budvaru, který odpovídá za služby Návštěvnického centra.

Scénáře jednotlivých výstupů podle Samce vycházejí z ověřených historických skutečností. "Podklady jsme hledali i v zápisech z jednání správní rady Českého akciového pivovaru," uvedl Ivo Hajn z Budějovického Budvaru, který se na projektu podílel. Tvůrci scénáře se pokusili co nejvíce přiblížit fyzické podobě historických osobností, které ve scénkách vystupují. "Myslím, že v některých případech, jako je například první sládek pivovaru Antonín Holeček, se nám to opravdu podařilo," dodal.

Standardní prohlídky pivovaru jsou nadále naplánovány beze změn, každý den včetně víkendů od 9:00 do 17:00. Návštěvnické centrum Budějovického Budvaru funguje od roku 2005 a loni jej navštívilo téměř 52.000 lidí, což je o deset procent více než v roce 2014. Nejvíce návštěvníků bylo tradičně z České republiky, Rakouska a Německa.


Mohlo by vás zajímat

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

VĚDCI: PŮDA JE PLNÁ PESTICIDŮ, ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI ZA TO ALE NEMOHOU

08.04.2024 | Výsledky ukázaly, že v zemědělsky využívané krajině se koncentruje a šíří poměrně velké množství pesticidů, z nichž některé mohou mít významný dopad na biologickou rozmanitost a zároveň jsou výrazně rizikové i pro člověka. Z velké části se ovšem nejednalo o látky aplikované samotnými farmáři.

INSPEKCE ODHALILA FAZOLE PLNÉ HERBICIDŮ: "DOBROTU" PRODÁVALO TESCO

17.04.2024 | V sušených fazolích, které prodával řetězec Tesco pod svou privátní značkou, zjistila laboratorní analýza Státní zemědělské a potravinářské inspekce výskyt herbicidu ve čtyřikrát vyšším množství, než povoluje zákon. Šlo o fazole vypěstované v Argentině a nevyhovující šarže měla 1344 balení, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.