Brusel si posvítí na polské maso. Inspektory čeká 10 náročných dní

Brusel si posvítí na polské maso. Inspektory čeká 10 náročných dní

13.03.2019 Jana Čiháková

Evropská komise bude na přelomu března a dubna v Polsku zkoumat, jak funguje tamní systém kontroly při výrobě masa.

"Bude to generální, široký audit systému kontroly masa, který se bude konat nejen na jatkách," citovala agentura PAP nejmenovaného činitele v Bruselu. Kontroloři budou v Polsku od 25. března do 4. dubna. Zatím není jasné, kolik jich přijede, známý není ani jejich přesný harmonogram.

Půjde o druhou letošní kontrolu ze strany Bruselu v Polsku týkající se podmínek při zpracování masa. Na začátku února byli v Polsku inspektoři EU poté, co se ukázalo, že na jatkách u města Ostrów Mazowiecka byly poráženy nemocné krávy a jejich maso se následně prodávalo. Dostalo se na trh řady zemí EU, včetně Česka a Slovenska. Inspektoři po kontrole poukázali na nedostatky v kontrolách při porážce dobytka. Šlo však o předběžné hodnocení, konečná zpráva má být hotová do konce března.

Ve vzorcích polského hovězího i kuřecího masa objevili čeští veterináři nedávno salmonelu. Česko v souvislosti s jejím výskytem v hovězím zavedlo mimořádné kontroly a ministr zemědělství Miroslav Toman minulý týden řekl, že je nezruší nejméně do 18. března do jednání české a polské strany se zástupcem Evropské komise. Podle šéfa polského resortu zemědělství Jana Krzysztofa Ardanowského je proti polským potravinám v Česku vedena kampaň, za kterou stojí snaha české konkurence vytlačit je z trhu.


Mohlo by vás zajímat

VĚDCI: PŮDA JE PLNÁ PESTICIDŮ, ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI ZA TO ALE NEMOHOU

08.04.2024 | Výsledky ukázaly, že v zemědělsky využívané krajině se koncentruje a šíří poměrně velké množství pesticidů, z nichž některé mohou mít významný dopad na biologickou rozmanitost a zároveň jsou výrazně rizikové i pro člověka. Z velké části se ovšem nejednalo o látky aplikované samotnými farmáři.

RYZLINK JE ZÁRUKOU SKVĚLÉHO VÍNA: POTVRZENO NA VALTICKÝCH VINNÝCH TRZÍCH

19.04.2024 | Šampionem mezi bílými víny je v 57. ročníku soutěže Valtické vinné trhy Ryzlink vlašský Terroir Pálava 2022, výběr z hroznů z Vinařství Vajbar ze Zaječí na Břeclavsku, mezi červenými víny odborná porota nejvýše hodnotila Cabernet Sauvignon 2021, výběr z hroznů, z Vinařství Garčic z Pavlova na Břeclavsku. Hodnocení více že 700 vzorků z 11 zemí a čtyř světadílů trvalo čtyři dny, o výsledcích dnes informovali pořadatelé v tiskové zprávě.

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.