Brusel si posvítí na polské maso. Inspektory čeká 10 náročných dní

Brusel si posvítí na polské maso. Inspektory čeká 10 náročných dní

13.03.2019 | Evropská komise bude na přelomu března a dubna v Polsku zkoumat, jak funguje tamní systém kontroly při výrobě masa.

"Bude to generální, široký audit systému kontroly masa, který se bude konat nejen na jatkách," citovala agentura PAP nejmenovaného činitele v Bruselu. Kontroloři budou v Polsku od 25. března do 4. dubna. Zatím není jasné, kolik jich přijede, známý není ani jejich přesný harmonogram.

Půjde o druhou letošní kontrolu ze strany Bruselu v Polsku týkající se podmínek při zpracování masa. Na začátku února byli v Polsku inspektoři EU poté, co se ukázalo, že na jatkách u města Ostrów Mazowiecka byly poráženy nemocné krávy a jejich maso se následně prodávalo. Dostalo se na trh řady zemí EU, včetně Česka a Slovenska. Inspektoři po kontrole poukázali na nedostatky v kontrolách při porážce dobytka. Šlo však o předběžné hodnocení, konečná zpráva má být hotová do konce března.

Ve vzorcích polského hovězího i kuřecího masa objevili čeští veterináři nedávno salmonelu. Česko v souvislosti s jejím výskytem v hovězím zavedlo mimořádné kontroly a ministr zemědělství Miroslav Toman minulý týden řekl, že je nezruší nejméně do 18. března do jednání české a polské strany se zástupcem Evropské komise. Podle šéfa polského resortu zemědělství Jana Krzysztofa Ardanowského je proti polským potravinám v Česku vedena kampaň, za kterou stojí snaha české konkurence vytlačit je z trhu.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Označení Regionální potravina nese již 411 výrobků

23.05.2019 | Dalších osm jihočeských výrobců včera dostalo ocenění Regionální potravina. Značku dostalo mimo jiné kozí kefírové mléko, pivní ovčí sýr nebo květový med.

Inventura potravinových zásob: V těchto případech už dejte jídlo do koše!

21.05.2019 | Omezování plýtvání potravinami je naprostá nutnost. Ovšem ne za každou cenu. V některých situacích jídlu nenáleží nic jiného než "odpočinek" v odpadkovém koši.

Studené jaro: Provozovatelé restaurací přišli už o čtvrtinu tržby

22.05.2019 | Studené jarní počasí snížilo restauracím s venkovním posezením tržby. Podle společnosti Storyous, která zkoumala v 650 provozovnách data od dubna do poloviny května, mělo 45 procent restaurací nižší tržby, meziročně klesly o čtvrtinu.

Porce květnového čtení míří do sítě!

V prodeji již od 30. 4.