13.03.2019 Jana Čiháková
Evropská komise bude na přelomu března a dubna v Polsku zkoumat, jak funguje tamní systém kontroly při výrobě masa.
"Bude to generální, široký audit systému kontroly masa, který se bude konat nejen na jatkách," citovala agentura PAP nejmenovaného činitele v Bruselu. Kontroloři budou v Polsku od 25. března do 4. dubna. Zatím není jasné, kolik jich přijede, známý není ani jejich přesný harmonogram.
Půjde o druhou letošní kontrolu ze strany Bruselu v Polsku týkající se podmínek při zpracování masa. Na začátku února byli v Polsku inspektoři EU poté, co se ukázalo, že na jatkách u města Ostrów Mazowiecka byly poráženy nemocné krávy a jejich maso se následně prodávalo. Dostalo se na trh řady zemí EU, včetně Česka a Slovenska. Inspektoři po kontrole poukázali na nedostatky v kontrolách při porážce dobytka. Šlo však o předběžné hodnocení, konečná zpráva má být hotová do konce března.
Ve vzorcích polského hovězího i kuřecího masa objevili čeští veterináři nedávno salmonelu. Česko v souvislosti s jejím výskytem v hovězím zavedlo mimořádné kontroly a ministr zemědělství Miroslav Toman minulý týden řekl, že je nezruší nejméně do 18. března do jednání české a polské strany se zástupcem Evropské komise. Podle šéfa polského resortu zemědělství Jana Krzysztofa Ardanowského je proti polským potravinám v Česku vedena kampaň, za kterou stojí snaha české konkurence vytlačit je z trhu.
08.04.2024 | Výsledky ukázaly, že v zemědělsky využívané krajině se koncentruje a šíří poměrně velké množství pesticidů, z nichž některé mohou mít významný dopad na biologickou rozmanitost a zároveň jsou výrazně rizikové i pro člověka. Z velké části se ovšem nejednalo o látky aplikované samotnými farmáři.
19.04.2024 | Šampionem mezi bílými víny je v 57. ročníku soutěže Valtické vinné trhy Ryzlink vlašský Terroir Pálava 2022, výběr z hroznů z Vinařství Vajbar ze Zaječí na Břeclavsku, mezi červenými víny odborná porota nejvýše hodnotila Cabernet Sauvignon 2021, výběr z hroznů, z Vinařství Garčic z Pavlova na Břeclavsku. Hodnocení více že 700 vzorků z 11 zemí a čtyř světadílů trvalo čtyři dny, o výsledcích dnes informovali pořadatelé v tiskové zprávě.
09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.