Bezlepková dieta není pouze pro celiaky

Bezlepková dieta není pouze pro celiaky

17.10.2014 PR článek

Bezlepkové potraviny jsou často mylně považovány za speciální zboží určené pouze pro celiaky. Mohou však být dobrým pomocníkem v rámci prevence onemocnění spojených s výskytem lepku v potravinách, zejména alergie na lepek.

Mnohdy je totiž diagnostikována nesnášenlivost na lepek až ve starším věku. Překvapivě tak dnes spousta lidí dodržuje bezlepkovou dietu z preventivních důvodů. Dodržování bezlepkové diety je založeno na úplném vyloučení lepku z potravy. Lepek je přítomen v obilovinách jako pšenice, ječmen, oves a žito. Nalézt ho můžete i v potravinách, kde byste ho zaručeně nehledali - např. kečupy, uzeniny atd. Příznakem citlivosti na lepek může být únava po jídle, všeobecná slabost či bolesti břicha.

Bezlepkové potraviny jsou považovány za lépe stravitelné a tudíž i šetrné vůči trávícímu systému. Mimo to může být bezlepková dieta důležitým krokem ke změně stravovacích návyků. Naučíte se více číst etikety u potravin a začnete více přemýšlet o vyvážené stravě.

Co vám usnadní začátek?

Pořídit si v dnešní době bezlepkové suroviny je mnohem jednodušší než dříve. Na začátek je dobré se zkusit podívat po nejbližší prodejně, která nabízí bezlepkový sortiment. Jak si uvařit bezlepkový oběd? Pomocníkem ze začátku vám mohou být produkty české firmy EXPRES MENU. Rodinná firma z Krkonoš je výrobcem hotových sterilovaných jídel bez chemických látek a hlavně bez lepku. Jak to funguje? Jídlo je zabaleno v odolném bariérovém sáčku a zasterilované, což je obdoba klasického zavařování, takže ho stačí jenom ohřát. Velkou výhodou je jeho jednoduché skladování, protože produkty EXPRES MENU nemusíte skladovat v lednici ani v mrazáku, a přitom mají dobu spotřeby 3 roky.

Pokud si potřebujete připravit například bezlepkový oběd v zaměstnání, tak si vezměte s sebou do práce EXPRES MENU a doma připravenou přílohu. Jídlo společně s předpřipravenou přílohou v práci pouze ohřejete a máte za 5 minut hotový bezlepkový oběd. Více o možnostech bezlepkového stravování na www.expresmenu.cz.

Zajímavá zkušenost

Vyzkoušení bezlepkové diety nijak neškodí vašemu zdraví. Určitě to bude i zajímavá životní zkušenost. Když k vám přijde na návštěvu host s bezlepkovou dietou, tak si budete alespoň vědět rady s tím, co nabídnout. Neméně důležité bude, že začnete přemýšlet o stravovacích návycích. Během čtení etiket si možná uvědomíte, kolik potravin ve vašem nákupním košíku obsahuje různé chemické přídatné látky, které jsou z větší části lidskému zdraví škodlivé.

öbrazek3


Mohlo by vás zajímat

Nápoj tisíce a jedné chuti

20.11.2014 | Čaje mají mnoho tváří, ale pokud dodržíte pár základních rad a pravidel, vždy vás čeká zážitek, který si můžete vychutnat ve chvílích všedního dne i momentech svátečních.

Největší mýty o rybách

16.11.2015 | Ryby jsou drahé, určené jen pro milovníky dietní stravy a ty zmrazené jsou vždy nekvalitní. Možná jsou právě mýty spojené s rybami důvodem, proč v konzumaci ryb končíme na samém chvostu evropského žebříčku. Je tak načase alespoň některé z mýtů a polopravd, které o rybách kolují, potvrdit, či vyvrátit.

Svačiny plné vlákniny školáčkům nesvědčí

13.10.2015 | Plátky sýru a kvalitní šunky spolu s přídavkem listové zeleniny, to vše ukryté do dvou krajíčků celozrnného chleba. Takovou, či podobně připravenou svačinu ukládají maminky do aktovek svých ratolestí v přesvědčení, že pro dítě udělaly to nejlepší. Jenže pravdu mají jen někdy.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.