Anketa: Měla by ČR usilovat o to, aby EU zakázala dvojí kvalitu potravin bez výjimek?

Anketa: Měla by ČR usilovat o to, aby EU zakázala dvojí kvalitu potravin bez výjimek?

16.05.2019 Jana Čiháková

Co si myslí lídři politických stran?

Dita Charanzová (ANO): Ano.

Jan Zahradil (ODS): Ano. Je nepřípustné, aby byly méně kvalitní potraviny prodávány pod stejným názvem a ve stejném obalu. Na druhou stranu nelze paušálně zakázat jakékoli sebemenší rozdíly ve složení výrobků, protože by to poškodilo zákazníky i firmy.

Marcel Kolaja (Piráti): Ano. Občané nejsou detektivové, aby museli sami zjišťovat a dokazovat, zda je produkt stejný jako za hranicemi. Chceme, aby složení i kvalita byly stejné a dvojí kvalita potravin patřila na seznam zakázaných obchodních praktik.

Ivan David (SPD): V rámci ukončení současné EU musí získat Česká republika znovu právo na normování kvality potravin. Musíme získat zpět právo na kvalitní potraviny, a ne o ně prosit v Bruselu jako otroci. Diktát EU musí skončit a hnutí SPD odmítá nadřazení legislativy EU nad rozhodnutí Parlamentu ČR.

Kateřina Konečná (KSČM): Ano. Dvojí kvalita je podvod, zejména na naše občany. České strany musí přesvědčit své politické frakce o závažnosti tématu, protože pouze KSČM dokázala zabezpečit, aby drtivá většina naší frakce hlasovala proti dvojí kvalitě v Evropském parlamentu. ANO, ČSSD, KDU-ČSL a TOP 09 nebyly schopny využít svého vlivu v Evropské komisi ani Evropském parlamentu, i proto jsme prohráli.

Pavel Poc (ČSSD): Jistě, na odstranění tohoto nešvaru pracuje ČSSD od roku 2011 a nehodláme s touto prací přestat, dokud tento problém nezmizí. Na řadě je novelizace legislativy týkající se informací pro spotřebitele a zrušení územní blokace prodeje ze strany velkoobchodů a výrobců.

Jiří Pospíšil (STAN a TOP 09): Určitě ano. Bohužel vláda Andreje Babiše dělá opak toho, co slibuje na billboardech a letácích. Má velkou zásluhu na tom, že EU dvojí kvalitu potravin zcela nezakázala. Naopak přijala polovičaté řešení. Toto řešení dvojí kvalitu nevymýtí, proto budu proti této nekalé praktice bojovat i nadále. V EU nesmí existovat občané I. a II. kategorie.

Pavel Svoboda (KDU-ČSL): Zákaz dvojí kvality potravin je českým zájmem. Postihování producentů potravin za vývoz horší kvality výrobku poskytovaného pod stejnou značkou do různých zemí je dlouhodobou snahou KDU-ČSL a celkově rozhodně smysluplné opatření, kterým EU může dokázat význam svého dohledu nad jednotným evropským trhem.

Jaromír Štětina (ESO): Na stole je kompromis, který říká, že Evropská komise bude za určitou dobu znovu posuzovat fungování směrnice o nekalých praktikách a dvojí kvalitu potravin. Pokud nová úprava výrobce neusměrní od neodůvodněných nekalých praktik, budeme muset přitvrdit.

Pavel Telička (Hlas): Jednoznačně ano. Na vládní úrovni mohla a měla být efektivnější v tomto úsilí už ve stávajícím období.

Vít Jedlička (Svobodní+Radostné Česko): Řešíme tady kvalitu potravin zvenčí, ale moc lidí už nevidí, že z uzenin produkovaných českými výrobci, jako je například Agrofert, postupně mizí maso. O to kurióznější je, když se k řešení problematiky nekvalitních potravin přihlásí Andrej Babiš. Myslím, že by si lidi především měli dávat pozor na to, co kupují. Je jedno, jestli to je ze zahraničí, nebo z ČR.


Mohlo by vás zajímat

1. MÁJ: ĆAS LÁSKY, ALE I RŮŽOVÉHO VÍNA

05.04.2024 | První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého růžového vína! Již po čtrnácté se prvního května promění Pražský hrad na Svátek růžových vín. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství.

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

MRAZY NAPÁCHALY ŠKODY NA VINICÍCH, JDE O MILIONY

22.04.2024 | Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v Česku půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl to prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Vinohrady v Čechách ničil noční mráz o víkendu, část úrody poškodil už v noci na pátek. Vinaři na jihu Moravy proto od minulého týdne pozorně sledují několik předpovědních modelů i vlastní meteostanice, doplnil Chlad.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.