Blíží se konec malých hospod?

Blíží se konec malých hospod?

30.10.2015 Václav Bendl

Při projednávání zákona o elektronické evidenci tržeb rozjařil Miroslava Kalouska hned na počátku víc než šestihodinové debaty ministr financí Andrej Babiš, když přinesl k řečnickému pultu dva transparenty – kopie účtenek z EET v nadživotní velikosti, což jak poznamenala stenografka ve svém záznamu, způsobilo veselost v sále. Kalousek ale byl připraven. Nedlouho poté přilepil na řečnický pult plakátek, kde byl ministr A. Babiš vyobrazen jako žena s válečkem v ruce. Pod obrázkem pak nápis: „Tvoje žena neví, kolik piv tu vypiješ. Andrej ÁNO. Díky elektronické evidenci tržeb.“

A co o zavedení systému on-line hlášení plateb, pro něž se vžil název registrační pokladny, myslí majitel jedné pražské restaurace, který z pochopitelných důvodů chtěl zůstat v anonymitě? „Není žádným tajemstvím, že v pohostinství se část příjmů i mezd personálu nepřiznává, a tedy nedaní. Takže musím přiznat, že připravovaná evidence tržeb je v pořádku, i když pro řadu malých hospod, které už dneska jsou v existenčních problémech, to bude znamenat likvidaci. Ale zásadně nesouhlasím se způsobem, jak to ministerstvo financí chce provádět. Způsobí to obrovské technické a logistické potíže a popravdě si neumím představit, že by evidence v praxi vůbec mohla fungovat.“

Konzumace bez placení?

Se zákonem o registračních pokladnách přišla již Grossova vláda s účinností od roku 2007, jednalo se však pokladny s tzv. fiskální pamětí, do níž se průběžně ukládaly finanční operace, a sloužila případné finanční kontrole. Tentokrát však jde o evidenci elektronických tržeb, tedy on-line propojení s finanční správou a automatické vydávání účtenky, kterou bude mít zákazník za povinnost odebrat a dokonce se jí prokázat při případné kontrole.

„Vezměte si klasickou situaci, že platí osm lidí u stolu a každý zvlášť. Servírka vyťuká do terminálu účet, odešle to na finanční správu, dostane zpátky potvrzení a vytiskne účtenku. To je odhadem akce na půl hodiny, když všechno půjde hladce. Což ale polovina lidí nervově nevydrží a bude odcházet bez placení nebo s položením peněz na stůl, jako se to dělá teď, když třeba pospíchají z oběda zpátky do práce. Ale tím už se porušuje zákon a hrozí pokuta v desítkách tisíc nebo zavření podniku, protože nemáte komu vydat pokladní blok a naopak povinností hosta je si účtenku vzít.

Nebo další příklad – oslava. Celý večer přijímáte hromadné objednávky pro jeden stůl, a když se bude končit, tak někdo řekne, že zaplatí svoji útratu, ale pak třeba oslavenec bude chtít uhradit veškeré pití a přitom už část účtu bude odeslaná a potvrzená. To budeme všechno rušit a začínat znovu? Dovede si představit, co to udělá v deset večer za pohodu? A do toho dvakrát spadne internet, což se u nás děje běžně.“

Citelné sankce

Vládní koalice má zákon, který má platit od ledna 2016, spojený s velkým očekáváním. Zejména s nárůstem ročního výběru daní o 10,5 miliardy korun, zatímco náklady odhaduje na 300 milionů. Pravicová opozice legislativu, kterou už projednává parlament, označuje za likvidační pro malé podnikatele a nadměrně obtěžující podnikatele i zákazníky.

foto

Zákon o elektronické evidenci tržeb pamatuje i na citelné sankce. Pro podnikatele se jedná o pokutu až půl milionu, uzavření provozovny nebo až dvouletý zákaz činnosti. V blokovém řízení za přestupky bude možné uložit pokutu až 10 000 Kč, přičemž ze znění zákona, který už prošel prvním čtení ve sněmovně, zatím není jasné, zda se tato sankce týká i toho, když se zákazník nebude moci prokázat účtenkou.

Obrovské náklady

„Vstupní náklady znamenají pro mě obstarat tři nové pokladny, protože máme tři provozy, takže zhruba 100 000 korun. A ke každé pokladně jednoho číšníka navíc, takže další tři platy, protože je nepředstavitelné, aby servírka běhala po place a do toho si desítky minut posílala zprávy s finanční správou a tiskla účtenky hostům. Ano, zaznamenal jsem, že budu mít jednorázovou úlevu na dani asi pět tisíc a sníží se možná DPH na stravování o pár procent. To je ale v porovnání s tím, co nás tento zákon bude stát, naprosto směšné.“

Evidence tržeb se bude v od ledna 2016 týkat podnikatelů v restauračních a ubytovacích službách, později budou do systému zahrnuty velkoobchodní a maloobchodní společnosti a fyzické osoby. Celkem by mělo jít o zhruba 600 000 obchodníků, řemeslníků, restauratérů a provozovatelů dalších služeb.

„Hospody do 30 míst jsou nyní na pokraji bankrotu. Ta situace nenastala dneska a nezpůsobil ji zákaz kouření, ani připravovaný zákon, i když to může být poslední hřebíček do rakve. Je to jev, který se táhne už od 90. let. Od té doby se několikanásobně zvedly platy, ceny energií, nájmy, ale jídlo se zdražilo mnohem méně. Podívejte se, jak obtížně přežívají malé obchody s potravinami. Buď to jsou Vietnamci, nebo tam personál platí podobně jako my v restauracích. Navíc je v pohostinství stále obrovská konkurence, která nás nutí tlačit ceny dolu a stále se dívat, za kolik prodává soused. Každý si porovná cenu kuřecího stehna s tím, za kolik ho pořídí v supermarketu, ale já ho přece nemůžu jenom upéct a položit na tácek. Musím zaplatit dodavateli, servírce, kuchařce, uklízečce, také za světlo, teplo a vodu, za nájem. Když to všechno spočítám, tak by mělo polední menu stát 250 korun. Ale já ho nabízím za 80, abych ho vůbec prodal.“

Na míru velkým

Pokud bude zákon schválen, budou se evidovat všechny tržby v hotovosti, placené kartou, stravenkami a dalšími podobnými způsoby – například kupony nebo poukázkami. Platby faktury bankovním převodem z účtu na účet evidenci podléhat nemají. Počítá se zvláštním režimem pro podnikatele bez internetového připojení, kteří budou muset tržby elektronicky evidovat a finanční správě posílat jednou týdně.

„Nechci být špatným prorokem, ale podle mě se brzy zjistí, že je tento způsob kontroly technicky nezvládnutelný a zhruba za půl roku se zruší. Podobně jako před časem nařízení, že si všichni musejí pořídit bezdotykové baterie.  Pak se to v tichosti odpískalo jako zbytečnost, ale náklady nám nikdo nevrátil. Teď to na mě dělá dojem, že nám jedna vyvolená firma prodá terminály a druhá zřídí datové centrum. Ty dvě se napakují a my to zaplatíme. A také pokračuje trend, že všechno se dělá na míru velkým podnikům, které likvidují ty malé. U hospod podobně jako v obchodě, kde velké řetězce už vytlačily z trhu malé krámy.“

 


Mohlo by vás zajímat

V sobotu se draží tři lahve "žlutého vína" - z ročníku 1774

23.05.2018 | Ve sklepě prospaly osm generací, ale teď se vše může změnit: v sobotu v Lons-le-Saunier na východě Francie vydraží tři patrně nejstarší lahve vína v oběhu: místní specialitu, Vin Jaune du Jura (žluté víno z oblasti Jura), ročník 1774.

Venezuelský prezident nařídil převzetí všech obecních trhů v zemi

29.05.2018 | Venezuelský autoritářský prezident Nicolás Maduro nařídil převzetí všech obecních trhů v zemi, které budou nyní přímo řízeny novým vládním úřadem.

Tři vína z 18. století se ve Francii vydražily za šest milionů Kč

27.05.2018 | Na východě Francie se dnes vydražily tři vzácné lahve žlutého vína z oblasti Jura ročníku 1774, a to v přepočtu za více než šest milionů korun. Jedna se prodala za 107.700 eur (2,8 milionu Kč), druhá za 76.250 (dva miliony Kč) a třetí 73.200 (1,9 milionu Kč).

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.