Tři vína z 18. století se ve Francii vydražily za šest milionů Kč

Tři vína z 18. století se ve Francii vydražily za šest milionů Kč

27.05.2018 ČTK

Na východě Francie se dnes vydražily tři vzácné lahve žlutého vína z oblasti Jura ročníku 1774, a to v přepočtu za více než šest milionů korun. Jedna se prodala za 107.700 eur (2,8 milionu Kč), druhá za 76.250 (dva miliony Kč) a třetí 73.200 (1,9 milionu Kč).

Nemyslela jsem si, že by se lahve prodaly tak draze," sdělila podle agentury AFP dražební komisařka Brigitte Fénauxová. Před sedmi lety se při podobné dražbě jedna láhev Vin Jaune Jura stejného ročníku prodala v přepočtu za 1,5 milionu Kč.

Do prodeje šly patrně vůbec nejstarší dostupné lahve vína vůbec. Tyto jsou burgundského typu. Žluté víno vyrobil vinař Anatoile Vercel, žijící v letech 1725 až 1786 v obci Arbois, srdci vinařského regionu Jura. Jeho potomci uchovali lahve ve sklepě více než 200 let. Víno je z vinice vysázené za krále Ludvíka XV., ze které se sklízely hrozny za jeho nástupce Ludvíka XVI.

Ochutnávka stejného žlutého vína se konala za účasti 24 expertů v roce 1994 na zámku Château Pécauld v Arbois. Znalci ocenili jantarovou barvu vína s "příchutí ořechů, koření, kari, skořice, vanilky a sušeného ovoce" a dali mu 9,4 z 10 bodů.

Vin jaune se v oblasti Jura vyrábí tradiční technologií. Víno se po dokvašení přečerpá do sudů, které se zapečetí a sudy zůstanou šest let uzavřené. Na povrchu vína se utvoří vrstva kvasinek, víno dostane acetaldehydovou chuť podobnou sherry.


Mohlo by vás zajímat

Venezuelský prezident nařídil převzetí všech obecních trhů v zemi

29.05.2018 | Venezuelský autoritářský prezident Nicolás Maduro nařídil převzetí všech obecních trhů v zemi, které budou nyní přímo řízeny novým vládním úřadem.

Oblíbenou pochoutkou v SAE je během ramadánu medovník

26.05.2018 | Obyvatelé Spojených arabských emirátů si zamilovali medovník, a to natolik, že jeden obchodní řetězec v průběhu muslimského postního měsíce ramadánu denně prodá 3000 těchto dortů z medových plátů a sladkého krému.

Brusel rekonstruuje a modernizuje smažírny brambůrků

25.05.2018 | V zemi, kde je kornout s hranolky králem a majonéza královnou, se může zdát zásah do tradičních belgických smažíren této pochoutky riskantní.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.