Venezuelský prezident nařídil převzetí všech obecních trhů v zemi

Venezuelský prezident nařídil převzetí všech obecních trhů v zemi

29.05.2018 ČTK

Venezuelský autoritářský prezident Nicolás Maduro nařídil převzetí všech obecních trhů v zemi, které budou nyní přímo řízeny novým vládním úřadem.

Maduro svůj krok zdůvodnil tím, že tržiště, prodávající zejména potraviny, ovládají "mafie". Vláda chce takto podle něj přinést na trhy stabilitu. Informoval o tom dnes venezuelský opoziční deník El Nacional. Venezuela je už několik let v ekonomické krizi a v zemi je nedostatek základního zboží, včetně potravin, a léků.

"Lid si žádá ozdravení všech obecních tržišť v zemi, chce, abychom z nich vyhnali všechny mafie," prohlásil v pondělí v Caracasu Maduro. Zároveň uvedl, že brzy podepíše dekret, jímž zřídí nový úřad. Ten bude vydávat nařízení a kontrolovat obecní trhy. Úřad se má jmenovat Velká mise za svrchované a bezpečné zásobování (GMAS).

Podle Madura je současný ekonomický model "vytvořený pro mafie". "Není to socialismus, který tady selhává. Je to starý divoký kapitalismus, který tu funguje jako zombie," prohlásil také Maduro.

Venezuela je už několik let v hluboké ekonomické krizi, za níž podle Madura stojí "špinavá válka" USA, opozice a bohatých podnikatelů, kteří tak chtějí dosáhnout pádu Madurovy vlády. Podle analytiků ale může za současný stav venezuelské ekonomiky do značné míry řízená hospodářská politika socialistické vlády, která se navíc nedokázala vyrovnat s hlubokým propadem cen ropy.

Ve Venezuele už dva roky funguje přídělový systém, v němž část obyvatel dostává každý měsíc potravinový balíček na základě zvláštního průkazu. Rozdělování mají na starost vládou, respektive armádou řízené místní výbory. Mnozí ale tento systém kritizují s tím, že zvýhodňuje příznivce socialistické strany. Podle opozice ho Maduro využil i ke kupování hlasů v prezidentských volbách tento měsíc.

Maduro stojí v čele země od roku 2013 a tento měsíc byl znovuzvolen na období 2019-2025 ve sporných volbách, které bojkotovala většina opozice a které kritizovala jako nedemokratické řada zemí i EU.

V lednu 2016, krátce po vítězství opozice v parlamentních volbách, vyhlásila Madurova vláda stav hospodářské nouze, který dává prezidentovi mimo jiné možnost vyhlašovat dekrety regulující i podnikání firem "v národním zájmu".


Mohlo by vás zajímat

Coca-Cola bude v Praze vyrábět rostlinná mléka pro Evropu

29.05.2018 | Nápojářská společnost Coca-Cola HBC ČR a Slovensko dnes otevřela v pražských Kyjích dvě zmodernizované linky za více než 300 milionů korun. Bude nově vyrábět nápoje rostlinného původu, tzv. rostlinná mléka, pod značkou AdeZ pro 11 evropských států, v ČR a na Slovensku se začnou prodávat na přelomu roku.

Komise ve středu navrhne zákaz dvojí kvality potravin v EU

09.04.2018 | V Evropské unii by nemělo být nadále možné nabízet pod shodným označením výrobky různé kvality. Evropská komise (EK) totiž podle informací ČTK a Českého rozhlasu hodlá tuto středu přijít s úpravou příslušné směrnice tak, aby jasně stanovila, že dvojí kvalita produktů není v souladu s unijním právem.

Tři vína z 18. století se ve Francii vydražily za šest milionů Kč

27.05.2018 | Na východě Francie se dnes vydražily tři vzácné lahve žlutého vína z oblasti Jura ročníku 1774, a to v přepočtu za více než šest milionů korun. Jedna se prodala za 107.700 eur (2,8 milionu Kč), druhá za 76.250 (dva miliony Kč) a třetí 73.200 (1,9 milionu Kč).

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.