Články se štítkem: zahraničí

Pokrok z Bruselu a z ČR

18.01.2011 | Dnes na zasedání Stálého výboru pro zdraví zvířat a potravní řetězec v Bruselu jednal Milan Malena, ústřední ředitel Státní veterinární správy ČR, o dvou otázkách.

V Bulharsku opatření proti slintavce a kulhavce

12.01.2011 | Je to sice daleko od ČR, přesto si případy slintavky a kulhavky v Bulharsku zasluhují pozornost. O prvním pozitivním nálezu slintavky u zastřeleného divokého prasete informovala bulharská strana již 5. ledna.

V Německu bylo vyrobeno až 3000 tun krmného tuku s dioxinem

06.01.2011 | V Německu bylo vyrobeno až 3000 tun krmného tuku pro zvířata kontaminovaného rakovinotvorným dioxinem, kvůli jehož výskytu ve vejcích a mase nechaly tamní úřady preventivně zavřít přes 1000 zemědělských farem a drůbežáren. Uvedla to dnes agentura DPA s odvoláním na zprávu německého ministerstva zemědělství. Do jiných států EU podle ní závadné krmivo vyvezeno nebylo, 136.000 potenciálně kontaminovaných vajec ale putovalo na počátku prosince do Nizozemska. České úřady zahájily preventivní kontroly.

Poláci loni kupovali méně vodky, prý za to může série katastrof

06.01.2011 | Poláci si od prosince předloňského roku do loňského listopadu koupili asi o pět procent vodky méně než ve stejném období o rok dříve. Výrobci tohoto alkoholického nápoje, bez kterého si mnoho Poláků nedokáže představit pořádný večírek, tvrdí, že za snížení poptávky může série katastrof, jež Polsko postihly loni na jaře a v létě.

Potravinářská komora ČR podporuje zavádění přísnějších kontrol dovážených potravin

05.01.2011 | V souvislosti s opětovným výskytem dioxinů ve vejcích, tentokrát původem ze SRN, upozorňuje Potravinářská komora ČR na nutnost častějších a přísnějších kontrol dovážených potravinářských výrobků a surovin ze strany příslušných kontrolních orgánů a plně podporuje urychlené přijetí připravovaného nařízení vlády o kontrole dovozů.

Dioxiny sledujeme, v ČR problém není

05.01.2011 | V Německu v posledních dnech řeší nepříjemný problém se zjištěním nadlimitního množství dioxinů v krmném tuku, který byl použit pro výrobu krmných směsí pro drůbež a prasata. Existuje tedy závažné riziko, že se tyto rakovinotvorné látky kumulují v drůbežím mase, vejcích, popřípadě ve vepřovém mase prostřednictvím závadného krmiva.

Soud odmítl ochrannou známku EU pro tvary čokoládových figurek

17.12.2010 | Výrobci čokoládových králíků, myšek či sobů s červenou stuhou neuspěli u Soudního dvora EU v úsilí, aby tvary jejich figurek získaly ochrannou známku EU. Soud ve sporu jednoho švýcarského a jednoho německého výrobce čokoládových figurek s unijním Úřadem pro harmonizace na vnitřním trhu (OHIM) rozhodl dnes.

Po požití želv v Mikronésii zemřelo šest lidí, 90 je nemocných

12.11.2010 | Šest lidí zemřelo a více než 90 dalších onemocnělo v Mikronésii poté, co snědli maso kriticky ohrožené želvy. Oznámila to dnes agentura AFP s odvoláním na úřady tohoto malého ostrovního státu v Tichém oceánu.

Francouzský výrobce limonád vyvinul nápoj se zlatými zrnky

01.11.2010 | Výrobce limonády z francouzské Jury na východě země vyvinul na žádost zákazníka z Dubaje, který si přál neobvyklý nápoj, luxusní limonádu: ve sladké tekutině se třpytí nespočtem zrnek čtyřiadvacetikarátového zlata.

O africkém moru prasat z východu

21.10.2010 | V ČR sice nepočítáme s přímou hrozbou zavlečení afrického moru prasat, ale jsou členské země EU, které toto nebezpečí vnímají jako reálné.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.