ZAPOMENUTÝ VÁNOČNÍ POKLAD: KAPR, ŘÍZEK, ANEBO STAROČESKÝ KUBA?

ZAPOMENUTÝ VÁNOČNÍ POKLAD: KAPR, ŘÍZEK, ANEBO STAROČESKÝ KUBA?

23.12.2022 REDAKCE

Původní duch Vánoc už je nějaký pátek tatam. Není divu, že na kubu, který dříve ovládal vánoční tabule zcela běžně, se už v řadě domácností zapomnělo. Je to ale škoda. Z nutričního hlediska má rozhodně co nabídnout!

Jídlo, které by si dnes zasloužilo renesanci pro své nutriční hodnoty a originální chuť, bývalo kdysi jen jakousi z nouze ctností. Připravovalo se z lehce dostupných, laciných surovin a zejména v zimě nahrazovalo vydatnější masové pokrmy. Navíc na dlouhou dobu zasytilo a během studených dnů i příjemně zahřálo. Původně se kuba nepřipravoval jen výhradně o svátcích, přesto je jídlo právě s nimi obvykle spojováno. Dá se předpokládat, že jeho kořeny sahají hluboko do minulosti, až do dob předkřesťanských, kdy o nějakých Vánocích u nás nebylo ani vidu ani slechu.

HOUBY VZATÉ NA MILOST

Naši předci, staří Slované, chovali les a jeho dary ve veliké úctě. K přírodě se stavěli pokorně, s plným vědomím její síly. Živili se z přírodních zdrojů, lovili zvěř a sbírali plody. Houby považovali za dobrou alternativu masa a využívali je pravidelně v rámci kuchyně. V prosinci oslavovali tzv. Kračun, svátek zimního slunovratu, který lze považovat za předchůdce současných Vánoc. Kromě nejrůznějších rituálů připravovali slavnostní menu, jehož součástí s největší pravděpodobností býval i zmiňovaný houbový kuba.

S nástupem křesťanství se řada pohanských zvyklostí zadupala do země, nicméně houby – přestože šlo do určité míry o pohanský symbol – dostaly milost. I nadále se objevovaly na stolech prostých i bohatých lidí, velké oblibě se těšily i v rámci slavnostních tabulí na panských dvorech. Mnohde bylo i pravidelnou povinností poddaných odevzdávat vrchnosti určité množství nasbíraných hub. Je doloženo, že i církevní hodnostáři a velké autority své doby, Cyril a Metoděj, platili za příležitostné konzumenty těchto lesních darů.

JAK PRAVÍ TRADICE

Houbový kuba se na slavnostních stolech objevoval v rámci vánočních oslav daleko dříve než kapr a bramborový salát. Tradice svátku praví, že až do večera se na Štědrý den nesmí konzumovat maso a vhodnou alternativou, která zasytí i chutná, byl a je právě zmiňovaný kuba. V některých domácnostech se dodnes servíruje k obědu, případně se nabízí jako bezmasý předkrm štědrovečerního menu. Setkat se můžete i s více variacemi receptu, třeba s přidanými škvarky, případně s rýží nebo jáhlami namísto ječných krup.

Houbový kuba je oblíbené postní jídlo, které je vhodnou přípravou na sváteční, převážně masité hodování. Obvykle se připravuje z krup, proč ale letos nevyzkoušet něco nového a nenahradit je pohankou? Tahle starobylá, v současnosti neprávem opomíjená obilnina má totiž mnoho výhod. Je to mimořádně zdravá potravina, obsahující spoustu kvalitních bílkovin, vlákniny, stopových prvků i vitaminů. Má příjemnou oříškovou chuť a je uvařená rychleji než kroupy. A s houbami a majoránkou si výborně rozumí. Tak dobrou chuť a pěkné svátky!

JAK NA NĚJ?

Pohankový kuba, Voňavá pohanka s houbami, bramborami a ozdobená rukolou

BUDETE POTŘEBOVAT:

320 g pohanky Menu Gold

40 ml oleje

200 g cibule

200 g směsi hub (žampiony, hlíva ústřičná)

Zeleninový vývar

Majoránka

200 g brambor

20 g rukoly

POSTUP:

Na rozehřátém oleji zarestujeme najemno nakrájenou cibuli a houby. Na části oleje lehce orestujeme také pohanku a zalijeme zeleninovým vývarem v poměru 1:1,5. Tři minuty povaříme, zakryjeme a dáme do tepla na cca 20 minut odpočinout.  Na kostičky nakrájené brambory předvaříme. Vložíme na plech a zapečeme při 180 °C do zlatova. Hotovou pohanku smícháme s houbami a ochutíme majoránkou. Před podáváním ještě společně zapečeme 8 minut na 180 °C. Na talíři k pohanku s houbami přidáme pečené brambory a dozdobíme rukolou.

 


Mohlo by vás zajímat

OVOCE K MASU A ZELENINA DO DEZERTU? NEBUDETE LITOVAT

19.09.2023 | Ovoce patří do sladké a zelenina do slané kuchyně. Pravda, ale ne absolutní – občasné nájezdy zeleniny do světa dezertů či ovoce do říše masa jsou velmi vítaným zpestřením. Některé pokrmy, jako mrkvový dort nebo kuře na pomerančích jsou již osvědčenou klasikou, ale troufnete si na zelený mechový dort ze špenátu nebo guláš s jablky?

MLADÉ, PRVNÍ ANEBO SKUTEČNĚ SVATOMARTINSKÉ? VÍTE, JAKÉ JSOU ROZDÍLY?

10.11.2023 | Zatímco první lahve s vínem označeným symbolem rytíře na koni a oficiální značkou Svatomartinské se začnou prodávat a otevírat až v sobotu, touto dobou už je možné ochutnat řadu vín, která vznikla z letos sklizených hroznů. Vína označovaná jako mladá nebo první existují na trhu vedle těch svatomartinských a vyrábějí je vinařství malá i velká.

STÍN NAD BUDOUCNOSTÍ OLIVOVÉHO OLEJE: TRANSFORMACE V ODVĚTVÍ

06.05.2024 | Výrobci olivového oleje čelí jednomu z nejsložitějších období v historii. Zpravodajskému serveru CNBC to řekl největší producent olivového oleje na světě, španělská společnost Deoleo. Na vině je změna klimatu, prudký růst cen, vysoké úrokové sazby a vysoká inflace. Odvětví proto podle něj musí projít hlubokou transformací.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.