OVOCE K MASU A ZELENINA DO DEZERTU? NEBUDETE LITOVAT

OVOCE K MASU A ZELENINA DO DEZERTU? NEBUDETE LITOVAT

19.09.2023 KATEŘINA KMECOVÁ

Ovoce patří do sladké a zelenina do slané kuchyně. Pravda, ale ne absolutní – občasné nájezdy zeleniny do světa dezertů či ovoce do říše masa jsou velmi vítaným zpestřením. Některé pokrmy, jako mrkvový dort nebo kuře na pomerančích jsou již osvědčenou klasikou, ale troufnete si na zelený mechový dort ze špenátu nebo guláš s jablky?

Zelenina ve sladké kuchyni prostě funguje, do celé řady pokrmů se vám ji dokonce podaří „propašovat“ tak, aniž by strávníci měli sebemenší tušení, že si právě pochutnávají na zeleninovém dezertu. Pozice „mrkvový dort bych nikdy nesnědl, špenát nepozřu či dýně se hodí leda jako halloweenská dekorace“ se tak postupně mění na „to bylo výborné, upeč to znovu“. Právě dezerty tak mohou být cestou, jak zeleninu dostat i do jejích tradičních odmítačů.

DOBŘE UKRYTÁ ZELENINA

Samozřejmě ne všechny druhy zeleniny jsou pro použití ve sladké kuchyni vhodné. Takovou kedlubnou nebo brokolicí a květákem je skutečně lepší ponechat ve „slané“ sekci. Ideální jsou sladší či chuťově neutrální druhy, jako jsou mrkev, cuketa, řepa, dýně či batáty. Úprava jednotlivých druhů se liší – některé používáme nastrouhané najemno, jiné nahrubo, jiné vyžadují povaření a rozmixování na pyré.

Velké množství vody v zelenině zajistí, že jsou dezerty vláčné, což je výhoda zejména u sušších těst, jako je to bábovkové. Také díky tomu je ve většině receptů možné část tuku snížit. Je však nutné počítat s tím, že je těsto takto vláčné, někdy až mírně mazlavé, určitě nečekejte nadýchaný piškot. Část vitamínů se samozřejmě během pečení ztratí, nicméně i tak jejich obsah zůstane částečně zachován. Zanedbatelná není ani obsažená vláknina, její množství pochopitelně záleží na konkrétním druhu zeleniny a použitém množství.

PREZIDENTSKÝ FAVORIT

Mrkev je nejen zdravá, ale také sladká, často se tak recept obejde zcela bez cukru. Navíc má krásně výraznou barvu. Často se používá v podzimněji laděných receptech, ochucených skořicí, hřebíčkem nebo zázvorem. Velmi oblíbený je mrkvový dort s krémem z čerstvého sýra a zakysané smetany. Konec konců, s oblibou ho na svých večírcích nechával servírovat i George Washington. Mrkev se používá i jako základ klasických narozeninových či svatebních korpusů. Dalším tradičním receptem jsou mrkvánky, tedy šátečky z mrkvového těsta, plněné nejčastěji povidlovou náplní. Mrkev může tvořit i základ bábovky, sušenek, palačinek nebo vaflí.

Co by byl americký svátek Den díkůvzdání bez dýňového koláče? Máloco volá „podzim“ tak výrazně jako křehké těsto se smetanovo-dýňovou náplní, završené kopečkem šlehačky. Každá americká rodina používá svou vlastní směs koření, zpravidla se v ní v různých poměrech objevuje skořice, zázvor, hřebíček, muškátový oříšek. Nejčastěji se v dezertech setkáme s dýní hokkaido, kterou není třeba ani loupat, ale dobře funguje i máslová. Dýně se ve většině dezertů objevuje povařená a rozmixovaná na pyré. Již klasickým podzimním receptem je dýňový cheesecake. Za zkoušku stojí také vafle, cupcaky nebo brownies, v létě pak dýňová zmrzlina.

ZELENÉ DÍKY ŠPENÁTU

Výhodou cukety je, že je chuťově neutrální a ukrytou v moučníku ji nebudou hledat ani zarytí odpůrci zeleniny. Po nastrouhání je vhodné nechat ji chvíli odležet, aby pustila přebytečné množství vody. I poté krásně zvláční těsto na bábovku, perníky nebo bochánky.

Naopak jen těžko půjde, vzhledem k výrazné zelené barvě, zatajit přítomnost špenátu. Použít lze mražený i čerstvý, ten je třeba krátce spařit horkou vodou a rozmixovat s trochou vody. Trendem posledních let se stal mechový dort, ale špenát se stejně dobře hodí do těst na muffiny, palačinky či lívance. 

Nejen barvu, ale také zemitou chuť dodá červená řepa. Ta se nejlépe snoubí s čokoládou, proto ji najdete prakticky v každém receptu, kam se řepa přidává. Na strouhání čerstvé je vhodné si vzít rukavice, případně jen rozmixujte vařenou vakuovanou řepu z obchodu. Zkuste upéct řepný chlebíček, brownies nebo muffiny. Používá se i do dortu red velvet, pokud se chcete vyhnout potravinářskému barvivu, které by korpusu dodalo kýženou červenou barvu.

OSTŘÍLENÁ DVOJKA

Tak jako se vhodně vybraná zelenina hodí do dezertů, není třeba se bát ani ovoce ve slané kuchyni, a to v kombinacích, které bychom nečekali. Ovoce je skvělým komponentem v pokrmech s masem, omáčkách i salátech. Jedním z nejvariabilnějších druhů ovoce je bezesporu hruška. Hodí se do salátů, omáček k těstovinám či na obložené chlebíčky, ve kterých důležitou roli hrají sýry, zejména ty výraznější a slanější. Přidat ji můžete do slaného koláče i játrové paštiky.

Nesmrtelnou kombinací, kterou nezkazíte žádné občerstvení, jsou sýry s ovocem. Dobře funguje čerstvé ovoce jako jablko, hrozny, hruška nebo fíky. Ale i to sušené (brusinky, švestky, meruňky, datle a fíky) se se sýry skvěle snoubí. Pokud se rozhodnete toto pohoštění kombinovat i s vínem, volte méně sladké druhy ovoce, aby vám sušší vína nepřipadala až příliš kyselá. Vhodně zvolené druhy ovoce a sýrů se mohou stát ideálním dezertem pro ty, kdo si na sladké příliš nepotrpí.

SALÁTOVÉ OSVĚŽENÍ

Ovocné saláty jsou skvělým osvěžením a zdravou svačinkou, ale ovoce krásně oživí také čistě zeleninové saláty. Vhodné jsou sladší druhy, které jsou se zeleninou v příjemném kontrastu. Míchaný salát z listového salátu, papriky, rajčat je možné ozvláštnit meruňkami a oblíbeným sýrem. Různé druhy nakrájené zeleniny dobře doplní také ananas. Velmi osvěžující jsou kombinace s červeným pomerančem nebo grepem. Pikantním dochucením vykouzlíte „slaný“ salát i z čistě ovocných ingrediencí – ideální je mango nebo papája.

NETRADIČNÍ KLASIKA

Když se řekne „maso s ovocem“, mnoha vstávají chlupy hrůzou, neboť si představí socialistický kuřecí plátek s broskví a sýrem. Ale variant je samozřejmě mnohem víc. Vepřové i jehněčí maso si velmi dobře rozumí s jablky i švestkami. Uzené můžete podávat se švestkovou omáčkou, panenku třeba s omáčkou z hroznového vína. Králičí vyzkoušejte s hruškovým pyré, pečené hovězí se směsí sušeného ovoce.  

Ovoce si našlo cestu i do klasických jídel. Citrón u řízku, jablko v bramborovém salátu nebo brusinky na svíčkové jsou osvědčenou tradicí, ale co takový guláš s jablky? Příprava je obdobná jako u klasického guláše, jen na závěr přidáme na kostky nakrájené jablko a výsledný pokrm dochutíme citrónovou šťávou. Milovníci kuřete na pomerančích ho mohou pro změnu vyzkoušet s mandarinkami. Místo tradičního párku přidejte do čočkové polévky sušené švestky, ty se ostatně přidávají i do klasické slovenské kapustnice.


Mohlo by vás zajímat

FRANCIE HLÁSÍ REKORD: BAGETA JE VĚTŠÍ NEŽ MRAKODRAP

06.05.2024 | Francouzští pekaři v neděli upekli nejdelší bagetu na světě a překonali tak rekord, který dosud v Guinnessově knize rekordů drželi Italové. Bageta, kterou vytvořili na okraji Paříže v obci Suresnes měřila 140,5 metru. Informoval o tom dnes server BBC.

ŠKODA HROZNŮ JEN NA ZOBÁNÍ: TIPY, JAK VÍNO VYUŽÍT PŘI VAŘENÍ

01.11.2023 | Období sklizně hroznů vyhlížejí každoročně především vinaři a věrní konzumenti lahodného nápoje. Hroznové víno však má mnohem více kulinářských využití. Uplatnění najde jako mražené osvěžení, ozdoba dezertů i součást netradičních masových pokrmů. Ale pouze za předpokladu, že se jej spotřebitelé nesnaží znehodnotit dřív než z něj vůbec stihnou připravit kulinární bombu.

INSPEKCE ODHALILA FAZOLE PLNÉ HERBICIDŮ: "DOBROTU" PRODÁVALO TESCO

17.04.2024 | V sušených fazolích, které prodával řetězec Tesco pod svou privátní značkou, zjistila laboratorní analýza Státní zemědělské a potravinářské inspekce výskyt herbicidu ve čtyřikrát vyšším množství, než povoluje zákon. Šlo o fazole vypěstované v Argentině a nevyhovující šarže měla 1344 balení, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.